Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Θετικό σημάδι για την ευρωζώνη η έκβαση των ελληνικών εκλογών - Morgan Stanley: Κάθε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου θα είναι απειλή για χρεοκοπία ή ακόμη και έξοδο της χώρας από το ευρώ

Citigroup: Θετικό σημάδι για την ευρωζώνη η έκβαση των ελληνικών εκλογών - Morgan Stanley: Κάθε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου θα είναι απειλή για χρεοκοπία ή ακόμη και έξοδο της χώρας από το ευρώ
(upd)"Θετικό σημάδι" για την αποφυγή διάσπασης της ευρωζώνης χαρακτήρισε την έκβαση των ελληνικών εκλογών ο CEO της Citigroup, Vikram Pandit, συμπληρώνοντας ότι είναι υψίστης σημασίας για την Ευρώπη να διατηρήσει το ευρώ.
"Η Citi διαθέτει υπό έλεγχο την έκθεσή της στην Ελλάδα αλλα και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες", επισήμανε ο ίδιος και τόνισε ότι  βρίσκεται στο σωστό δρόμο, προκειμένου να ενισχύσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς της core Tier 1 στο 8% ως το τέλος του έτους.
Τέλος, για τις ΗΠΑ, ο Pandit συμπλήρωσε ότι η αγορά κατοικίας, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακτούν την ορμή τους.
Στο μεταξύ, δύο βασικούς κινδύνους εντοπίζει η Morgan Stanley μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η βιωσιμότητα της οικονομίας της είναι ακόμη μακριά ενώ κάθε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος προσαρμογής θα αποτελέσει απειλή για χρεοκοπία ή ακόμη και έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley υπάρχουν δύο σημαντικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα:
1.Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι υπερ των κομμάτων που υποστηρίζουν το πρόγραμμα προσαρμογής, ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι ακόμη μεγάλος. Υπάρχει δηλαδή κίνδυνος να μην συμφωνήσουν τα κόμματα που υποστηρίζουν το Μνημόνιο να σχηματίσουν κυβέρνηση, ακόμη και αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει μία κυβέρνηση συνεργασίας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι αγορές θα αρχίσουν να προεξοφλούν μεγαλύτερες πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ.
2.Η λίστα με τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι μεγάλη. Ήδη πρέπει να λάβει μέτρα ίσα με το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή 3 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν φτάνουν το 7% του ΑΕΠ, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Παράλληλα, η Τρόικα αναμένεται να καθυστερήσει την επόμενη δόση, καθώς τις τελευταίες έξι εβδομάδες η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έχει παγώσει.
Η Morgan Stanley καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση που να στηρίξει το Μνημόνιο και κυρίως να φέρει εις πέρας τα ψηφίσματα που απαιτούνται από το πρόγραμμα λιτότητας ώστε να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης