Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε 4 στρατόπεδα η ΕΚΤ λόγω του νέου QE – Τι ζήτησε ο Draghi στην τελευταία συνεδρίαση στις 12/9 και οι «διπρόσωποι» επικριτές

tags :
Σε 4 στρατόπεδα η ΕΚΤ λόγω του νέου QE – Τι ζήτησε ο Draghi στην τελευταία συνεδρίαση στις 12/9 και οι «διπρόσωποι» επικριτές
Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας αντιτάχθηκαν δημοσίως στα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ
Ο Mario Draghi έκανε ειδική έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που κάθονταν γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι στον 41ο όροφο του αρχηγείου της στη Φραγκφούρτη, καθώς ολοκλήρωσε την προτελευταία συνάντησή του ως πρόεδρός της στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.
Ο 72χρονος Ιταλός τους προέτρεψε να μην εκδώσουν ενημερωτικά δελτία στα ΜΜΕ που επικρίνουν το φιλόδοξο πακέτο νομισματικών κινήτρων που μόλις αποφάσισαν, αποκαλύπτουν οι Financial Times.
«Μην ανησυχείτε», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που παραβρέθηκαν εκείνη την ημέρα στη συνεδρίαση.
Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα από τα πιο έντονα backlash των μελών του Συμβουλίου εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής που ξεκίνησε ο Draghi στα οκτώ χρόνια του στο πηδάλιο της ΕΚΤ - λίγες μόνο εβδομάδες προτού να μεταβιβάσει την εξουσία του στην Christine Lagarde.
Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων από τη σύσκεψη, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας αντιτάχθηκαν δημοσίως στα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων σε επίπεδα ρεκόρ και την επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των αγορών ομολόγων.
Αυτή την εβδομάδα η Sabine Lautenschläger, εκπρόσωπος της Γερμανίας στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, έγινε ο κεντρικός πυρήνας για τη διάσπαση, αποχωρώντας δύο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας της.
Οι τέσσερις χώρες των οποίων οι κεντρικοί τράπεζες δήλωσαν δημόσια ότι η αντιπολίτευση τους αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ευρωζώνης, θέτουν πιθανά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της απόφασης της ΕΚΤ.
Βέβαια, αυτό δεν έχει καίρια σημασία στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπου τα μέλη συμεμτέχουν ως ιδιώτες και όχι ως εθνικοί εκπρόσωποι και οι επίσημες ψήφοι είναι σπάνιες.
Ο Draghi, ο οποίος κρατά σε σημειώσεις του τις διαφορετικές απόψεις με μαύρο και κόκκινο στυλό, ανέφερε λίγο αργότερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι υπήρχε αρκετή "σαφή πλειοψηφία" υπέρ της απόφασης ώστε να μην απαιτείται ψήφος.
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου δήλωσαν ότι τουλάχιστον εννέα από τα 25 μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα στοιχεία του πακέτου και επτά από αυτούς δήλωσαν σαφώς την αντίθεσή τους.

Αντιπολίτευση στην ΕΚΤ

Jens Weidmann, Sabine Lautenschläger

Διαφωνίες στο χρόνο

Benoît Cœuré, Madis Muller, François Villeroy de Galhau, Klaas Knot, Robert Holzmann

Πρόθυμοι υποστηρικτές

Luis de Guindos, Yves Mersch

Υποστηρικτές

Mario Draghi, Philip Lane, Pierre Wunsch, Gabriel Makhlouf, Yannis Stournaras, Pablo Hernández de Cos, Ignazio Visco, Constantinos Herodotou, Ilmars Rimsevics, Vitas Vasiliauskas, Gaston Reinesch, Mario Vella, Carlos Costa, Bostjan Vasle, Peter Kazimir, Olli Rehn

Οι βαθιές διαιρέσεις στα κορυφαία κλιμάκια της ΕΚΤ εγείρουν σημαντικές ερωτήσεις, όμως, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Μήπως η διάσπαση κάνει πιο δύσκολη τη νομισματική χαλάρωση;
Μπορεί η Lagarde, η οποία σημείωσε ότι υποστηρίζει τη στρατηγική του Draghi, να συγκλίνει τα τμήματα;
Ή θα αναγκαστεί να αλλάξει πορεία;
"Ο Draghi θέτει ένα μονοπάτι για την Lagarde, καθορίζοντας σαφώς τις επιλογές", δήλωσε η Danae Kyriakopoulou, επικεφαλής οικονομολόγος στην OMFIF.
"Αλλά η αντιπολίτευση που αρχίζουμε να βλέπουμε θα είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Lagarde", πρόσθεσε.
Η αντίθεση είναι ισχυρότερη στη Γερμανία.
Ο Jens Weidmann, επικεφαλής της Bundesbank της Γερμανίας, δήλωσε την ημέρα μετά τη συνάντηση της ΕΚΤ ότι οι πολιτικές της θα έπλητταν τους αποταμιευτές και τους συνταξιούχους.
Μάλιστα, μίλησε αποκλειστικά στην Bild Zeitung, το γερμανικό ταμπλόιντ, το οποίο διεξάγει εκστρατεία εναντίον των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ και απεικόνισε τον πρόεδρο της ΕΚΤ ως "Count Draghila" που απορροφά τα χρήματα από τους λογαριασμούς των αποταμιευτών.
Ο Weidmann αντιτάχθηκε κατ 'αρχήν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ από τότε που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.
Όπως ανέφερε στην στον Bild "θα κάνει ό, τι μπορει για να διασφαλίσει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα αναβληθούν για περισσότερο από το αναγκαίο διάστημα".
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, ο Weidmann υποστήριξε την περικοπή των επιτοκίων και επίσης δεν ανέφερε ότι αντιτάχθηκε στην απόφαση να δοθεί στις τράπεζες η δυνατότητα μερικής απαλλαγής από τα αρνητικά επιτόκια των καταθέσεων τους στην κεντρική τράπεζα μέσω συστήματος "tiering".
Αυτό εξέπληξε τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, καθώς η πολιτική του tiering πρέπει να βοηθήσει τις γερμανικές τράπεζες να αποφύγουν τη μεταβίβαση του κόστους στους καταθέτες.

Διαίρεση στην κορυφή

Οι περισσότεροι επικριτές των μέτρων χαλάρωσης υιοθετούν μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι η αγορά ομολόγων είναι υπερβολική αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Ο διοικητής της Banque de France, François Villeroy de Galhau, δήλωσε αυτή την εβδομάδα: "Νόμιζα ότι οι περαιτέρω αγορές είναι περιττές αυτή τη στιγμή, δεδομένων των πολύ χαμηλών επιπέδων τόσο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων όσο και των μακροπρόθεσμων premium".
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, κ. Madis Müller, και ο εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος του Benoît Cœuré έκαναν παρόμοια σχόλια κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Άλλοι που εξέφρασαν αμφιβολίες στη συνεδρίαση ήταν οι Yves Mersch και Luis de Guindos, και τα δύο εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Ο πρώτος εξέφρασε επιφυλάξεις για την επανεκκίνηση του QE, ενώ ο τελευταίος ανησυχεί για τον αντίκτυπο της μείωσης των επιτοκίων στο τραπεζικό σύστημα.
Αλλά και οι δύο τελικά συμφώνησαν να υποστηρίξουν το πακέτο.

Η Γερμανία κρύβει την αδέξια αλήθεια για το ευρώ

Οι υπάλληλοι της ΕΚΤ απορρίπτουν την ιδέα ότι οι διαφωνούνται θα αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης.
Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η απόφαση του Draghi βοήθησε να μειωθεί η πίεση στον διάδοχό του, ο οποίος θα είχε μια μάχη στα χέρια του από την πρώτη ημέρα της εργασίας του.
Αλλά άλλοι λένε ότι οι άγριες διαιρέσεις στο συμβούλιο υπονόμευσαν τον αντίκτυπο της χαλαρής δέσμης, ωθώντας τα επιτόκια μετά τη συνάντηση.
Αυτό, καθώς και η ανάγκη υπεράσπισης της νομιμότητας της ΕΚΤ, καθιστά την προτεραιότητα της Lagarde να αποκαταστήσει τη συναίνεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης