Eurogroup και ΕΚΤ δεν πείθουν, κάτω η Coca Cola, κέρδη για τράπεζες και ΧΑ +0,76% στις 857 μον. – Αναπόφευκτη η διόρθωση διεθνώς

Eurogroup και ΕΚΤ δεν πείθουν, κάτω η Coca Cola, κέρδη για τράπεζες και ΧΑ +0,76% στις 857 μον. – Αναπόφευκτη η διόρθωση διεθνώς
Ναι μεν αλλά οι ευρωπαίοι στο Eurogroup για την Ελλάδα - Κόπωση στα ομόλογα, ήπια ανοδικά οι τράπεζες χωρίς να πείθουν
(upd17) Ήπια ανοδικά - ειδικά στις δημοπρασίες - χωρίς να πείθει κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, με χαμηλούς όγκους... στις 856 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 850 μονάδων, με τις τράπεζες να κλείνουν ανοδικά με την Πειραιώς +2,52% στον απόηχο του Eurogroup και των αναφορών ότι από...  το 2021 θα μπορούσε να εξεταστεί μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων...
Στην αγορά επέδρασαν οι πιέσεις στην δεικτοβαρή Coca Cola -2,16%.... ενώ σε γενικές γραμμές ο FTSE 25 κινήθηκε ανοδικά με την Τέρνα Ενεργειακή +3,63% καθώς τελείωσε τις πωλήσεις ο αμφιβόλου αξιοπιστίας έλληνας επενδυτής που πωλούσε.
Ωστόσο για την ώρα πέραν από θετικά σχόλια δεν έλαβε το Eurogroup κάποια ουσιώδη απόφαση για την Ελλάδα.
Από την άλλη η αγορά βλέπει ότι η Ελλάδα θα χάσει και την νέα ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, καθώς το νέο αδύναμο πρόγραμμα που ανακοίνωσε θα έχει χρονική διάρκεια 12 ή 14 μηνών διάστημα που είναι αδύνατο η Ελλάδα να έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.

Στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα το 2021 αλλά ακόμη και το 2021 μπορεί να αποδειχθεί φιάσκο.
Βέβαια, η νέα παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν όπως αναμενόταν κατώτερη των προσδοκιών, με τις αγορές να ανέμεναν ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της ήδη αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης ενώ φαίνεται ότι τελικά επικράτησε η επιφυλακτική στάση των "γερακιών" του διοικητικού συμβουλίου.
Μια διόρθωση διεθνώς θα πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη.

Στα της αγοράς, στις τράπεζες έκλεισαν ανοδικά, ενώ στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με τις μεγαλύτερες απώλειες στην Coca Cola, ενώ ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Aegean.
Να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ σε ανακοίνωση τους απαντώντας στο bankingnews αναφέρουν ότι η εταιρία σχεδιάζει πώληση μετοχών αλλά ακόμη δεν έχει αποφασίσει ούτε το ύψος, ούτε το discount που θα διατεθούν οι μετοχές.
Ωστόσο με βάση νέες αποκαλύψεις του bankingnews το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να πωλήσει το 10% με 15% των ΕΛΠΕ ελλείψει επενδυτικού ενδιαφέροντος με άνοιγμα βιβλίου προσφορών και μέσω προφανώς του χρηματιστηρίου.

Σήμερα, στην αγορά ομολόγων σημειώνεται επιδείνωση με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,60% και το ιταλικό 10ετές στο 0,92%.
Από την άλλη, το ελληνικό CDS κινείται σταθεροποιητικά στις 232 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4775 μονάδες βάσης από 4638 μονάδες βάσης χθες (12/09).

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μια καθυστέρηση σχεδόν 15 λεπτών λόγω προβλημάτων στους παρόχους των δεδομένων της αγοράς, άρχισαν οι συναλλαγές σήμερα στο χρηματιστήριο, με τη νευρικότητα να είναι διάχυτη.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης υπήρξαν ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές, με τον γενικό δείκτη να φτάνει στο +0,18%.
Λίγο πριν τις 11:00 οι πιέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν, με τον Τραπεζικό Δείκτη να κινείται με απώλειες και τον Γενικό Δείκτη να φτάνει έως το -0,26%.
Μετά τις 12:00 και μέχρι τη λήξη, όμως, η αγορά κινήθηκε σταθερά ανοδικά.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,76% στις 857 μονάδες έχοντας υψηλό στις 857,39 μονάδες και χαμηλό στις 848,12 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. ευρώ, ο όγκος 23 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων το 17,2 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Κινήσεις μετοχών και ειδήσεις της ημέρας

Στα αποτελέσματα που δημοσιεύονται από τις εισηγμένες για τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών με τους αναλυτές να περιμένουν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εταιρείες που δημοσίευσαν θετικά αποτελέσματα.
Εκτιμούν πως αυτές οι τοποθετήσεις θα μπορούσαν να ισορροπήσουν τις πιέσεις που ασκούνται σε άλλα βαριά χαρτιά και να διατηρήσουν την αγορά στα τρέχοντα ή και σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 850 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 835-825 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση παραμένουν οι 865, 880 μονάδες και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται  στις 785 μονάδες με την πρώτη στήριξη  στην ζώνη των 750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 735-725 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων.
Η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 850 -860 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Η τράπεζα Πειραιώς στις 4 Δεκεμβρίου 2019 θα καταβάλλει στο ΤΧΣ που είναι μέτοχος με 26% τα 165,46 εκατ ευρώ που αντιστοιχούν σε τόκους των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές Cocos ύψους 2,040 δισεκ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός της διοίκησης Χρήστου Μεγάλου είναι να πληρώσει τους τόκους.
Σημειώνεται ότι το 2018 αποφασίστηκε να μην καταβληθεί ο τόκος για λόγους κεφαλαιακής επάρκειας και η τότε απόφαση δεν αποτέλεσε γεγονός ενεργοποίησης.
Με βάση τον νόμο εάν δεν καταβληθεί ο τόκος για δεύτερη φορά οι ομολογίες μετατρέπονται σε μετοχές στα 6 ευρώ έναντι 3 ευρώ περίπου που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή..
Επίσης η τρ. Πειραιώς μπορεί να πληρώνει κανονικά τους τόκους 165,46 εκατ ετησίως αλλά  στο τέλος του 2022 να ζητήσει παράταση στον χρόνο αποπληρωμής του Cocos άλλα 4 χρόνια ενώ από την άλλη  μπορεί να αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της να πληρώσει τόκο 165,466 εκατ με την έκδοση κοινών μετοχών πρωτογενώς αντί για μετρητά..
Συνέντευξη εφ’ όλης της οικονομικής ύλης έδωσε ο κ. Αλέξης Πατέλης επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού του Bloomberg.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην πορεία του τραπεζικού συστήματος, με τον κ. Πατέλη να τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει ως βασικό της στόχο να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), τάχθηκε υπέρ του επονομαζόμενου «ιταλικού μοντέλου», τονίζοντας ότι “Είμαστε σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  Ανταγωνισμού και τον SSM γιατί  θέλουμε να προχωρήσουμε το APS σχήμα το οποίο βασίζεται στο ιταλικό σχήμα και εισάγει  μια εγγύηση του Δημοσίου στο senior κομμάτι των ομολόγων που εκδίδονται.
Προέβλεψε ταχεία απομείωση των NPEs σημειώνοντας πως η χώρα διαθέτει όλα τα εργαλεία συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Τραπέζης Ελλάδος.
Σημείωσε ακόμη, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ότι πλέον η χώρα διαθέτει έναν υπουργό υπεύθυνο μόνον για το θέμα αυτό, και σημείωσε πως το οικονομικό επιτελείο συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους για όλα τα θέματα.
Δεν παρέλειψε να παρατηρήσει την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία τακτικά επιτίθετο κατά του κεντρικού τραπεζίτη και να σημειώσει πως η νέα κυβέρνηση πιστεύει στην αμοιβαία συνεργασία και επιθυμεί να προχωρήσει τα θέματα προς τα μπροστά.

Η επικαιρότητα

Συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή (13/9) στο Ελσίνκι της Φιλανδίας το Eurogroup, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που εξήγγειλε η Αθήνα και θα παρουσιάσει ο Χρήστος Σταϊκούρας στην πρώτη του επαφή με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το εύρος της επίπτωσης στον προϋπολογισμό του 2020.
Οι δανειστές στο Eurogroup άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 ενώ αναφέρθηκαν με θετικά σχόλια στην νέα φιλοεπενδυτική στρατηγική της κυβέρνησης αλλά... μέτρα υποστηρικτικά προς την Ελλάδα μετατίθενται για τον Δεκέμβριο που θα εξεταστεί αναλυτικά το ελληνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο προχωρά σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 24 Σεπτεμβρίου ή κατά το πιθανότερο την 1η Οκτωβρίου 2019 με στόχο να αντληθούν 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 1,7% ή 1,6% υπό όρους.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο στις 5 Μαρτίου με επιτόκιο 3,90%.
Ταυτόχρονα με την έκδοση 10ετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο θα ανακοινώσει και το buyback την επαναγορά των ομολόγων του PSI+ σχεδόν 2,3 δισεκ. ευρώ με τον ΟΔΔΗΧ να προτείνει είτε καταβολή μετρητών είτε αντικατάσταση με το νέο 10ετές ομόλογο.
Η έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου έχει διττό στόχο
1)Να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά των ομολόγων του PSI+
2)Να μειώσει το κόστος δανεισμού  
Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι εξαιρετικά υψηλός και ουσιαστικά πλήττει την ελληνική οικονομία, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, G. Rice κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
«Πάντα θεωρούσαμε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στο κομμάτι των διαρθρωτικών μέτρων που δίνουν ώθηση σε μια ολόπλευρη και συμπεριληπτική ανάπτυξη της οικονομίας και αυτό θα είναι το πνεύμα των επαφών μας με την ελληνική κυβέρνηση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου.

Ενισχύθηκαν οι ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (13/9) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +1,05% στις 21.988,29 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,21% και τις 6.669,20 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο +0,14% και τις 6.350,89 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,83% στις 27.312 μονάδες, ενώ μικρότερη είναι η άνοδος για τον δείκτη STI στη Σιγκαπούρη, ο οποίος ενισχύεται κατά +0,50% στις 3.211,04 μονάδες.

Δεν έπεισε τους επενδυτές ο Draghi - Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές

Δεν έπεισε τους επενδυτές το νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης να καταγράφουν οριακές μεταβολές.
Ωστόσο οι αγορές οδεύουν προς την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών.
Στο ταμπλό, οι μετοχές που σχετίζονται με το εμπόριο, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καταγράφουν άνοδο, εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται οριακά 0,14% στις 12.429 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει οριακή μεταβολή -0,02% στις 7.3432 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται 0,15% στις 5.650 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,31% στις 22.151 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει κέρδη 0,25% στις 9.105 μονάδες.

Ανοδικά οι τράπεζες χωρίς να πείθουν και με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Οι τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν κέρδη με την Πειραιώς στο επίκεντρο.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5980 ευρώ με άνοδο +0,62% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6600 ευρώ με άνοδο +0,79% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0960 ευρώ με άνοδο +2,52% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8250 ευρώ με άνοδο +1,23% με όγκο 12,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,06 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 1,50 ευρώ, με απώλειες 1,96% και κεφαλαιοποίηση 678 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4400 ευρώ με +0,9%, με όγκο 300 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  στα 13,64 ευρώ με απώλειες 0,15% και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ

Ήπιες πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες πτωτικές τάσεις κατέγραψε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση Coca Cola, Σαράντης, Βιοχαλκο και ΔΕΗ.
Στον αντίποδα έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Cenergy και Jumbo.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,39 με πτώση -2,16% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,36 ευρώ με άνοδο +0,49% και αποτίμηση 5,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,7780 ευρώ με πτώση -0,36% και αποτίμηση 644 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,12 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,78 ευρώ με άνοδο 0,98% και αποτίμηση 3,14 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,38 ευρώ με άνοδο +1,10% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,55 ευρώ με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,40 ευρώ με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,86 ευρώ με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,41 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,41 ευρώ με άνοδο +2,62% και κεφαλαιοποίηση 268 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis στα 5,31 ευρώ με άνοδο +0,57% και με κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1398 ευρώ με άνοδο +2,04% και κεφαλαιοποίηση 133 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,60% - Πλήρως προεξοφλημένη η ΕΚΤ

Πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα απόρροια των προεξοφλημένων και κατώτερων των περιστάσεων ανακοινώσεων της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.
Μετά την νέα παρέμβαση της ΕΚΤ όλο και περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη ότι θα υπάρξουν πωλήσεις στα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,60%  από 1,50% χαμηλό ημέρας ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,90%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,62% με το αμερικανικό 10ετές 1,80% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 72 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%...ωστόσο τέτοια επιτόκια κάτω από οποιοδήποτε σενάριο δεν θα δικαιολογούνται.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,15 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,46% με απόδοση αγοράς 0,50% και απόδοση πώλησης 0,43%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,85%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07% με το ιστορικό χαμηλό 1,04% στις 9 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50% με απόδοση αγοράς 1,52% και απόδοση πώλησης 1,48%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119,57 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60% με απόδοση αγοράς 1,62% και απόδοση πώλησης 1,58%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,50%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122 μονάδες βάσης και απόδοση 2%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,48  μονάδες βάσης και απόδοση 2,28%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,33 μονάδες βάσης και απόδοση 2,48%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,43% σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 210 μονάδες βάσης από 217 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.475 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,32% ή 232 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης, λόγω ΕΚΤ  - Πωλήσεις και στην Γερμανία

Πωλήσεις σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης καθώς οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ήταν προεξοφλημένες και εύλογα σημειώνονται πωλήσεις.
Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν όλες τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 και πλέον αντιδρούν αρνητικά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,92% στις 13 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/9/2019 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,16% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,79% στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS