Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναπτυξιακή δυναμική σε Ελλάδα και Κύπρο – Αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

tags :
Moody's: Αναπτυξιακή δυναμική σε Ελλάδα και Κύπρο – Αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Αναπτυξιακή δυναμική σε Ελλάδα και Κύπρο «βλέπει» η Moody’s
Ελλάδα και Κύπρος εκτιμάται πως θα σημειώνουν «άλμα» στη δυνητική οικονομική ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία εντός της ΕΕ, κόντρα στις προοπτικές του μπλοκ, αναφέρει σε σχόλιό της η Moody’s.
Βέβαια, σε ό,τι αφορά στον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης, ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει πως η Ελλάδα ενδέχεται να παραμείνει η χώρα με την πιο αργή ανάπτυξη στην ΕΕ.
H Μάλτα και η Ιρλανδία αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη πτώση στη δυνητική ανάπτυξη, αν και οι δύο προβλέπεται να παραμείνουν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ε.Ε.
Η Moody’s αναφέρεται στις δημογραφικές πιέσεις αναμένεται να πιέσουν τον ρυθμό ανάπτυξης στη Γερμανία κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ υπογραμμίζει πως η χαμηλή και αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία θα καταστήσει τα κράτη του μπλοκ πιο ευάλωτα σε σοκ και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενδεχομένως να περιορίσει τα πιστωτικά τους προφίλ.
Η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για τη γήρανση του πληθυσμού αναφέρει ότι η δυνητική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί οριακά την επόμενη δεκαετία από τα ήδη χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα. Η Moody's εκτιμά πως οι χώρες της Ε.Ε. στηρίζονται σε αβέβαια κέρδη στην παραγωγή και τις επενδύσεις ως αντιστάθμισμα μιας πιο βέβαιης πτώσης στην προσφορά εργασίας λόγω των δημογραφικών μεταβολών, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο η ανάπτυξη να είναι ακόμα πιο αδύναμη από τις προβλέψεις της Κομισιόν.
«Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η ευρύτερη τάση μεταξύ των μελών είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η παραμονή της σε υποτονικά επίπεδα τη δεκαετία του 2020.
Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης επιβαρύνουν το outlook για την οικονομική ισχύ και κάνει πιο δύσκολο για τα κράτη να έχουν και να αποπληρώσουν υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.
Αυτό θα περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις ή ακόμα και θα αυξήσει τις καθοδικές πιέσεις την επόμενη δεκαετία» σημειώνει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης