Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κερδοσκοπική φούσκα στην Attica Bank, συνεχίζεται το αναίτιο ράλι στα 0,33 ευρώ

tags :
Κερδοσκοπική φούσκα στην Attica Bank, συνεχίζεται το αναίτιο ράλι στα 0,33 ευρώ
Πλέον η μετοχή της Attica Bank διαπραγματεύεται πάνω από την ονομαστική αξία των 0,30 ευρώ
Αναίτιο ράλι σημειώνεται και σήμερα στη μετοχή της Attica Bank, η οποία καταγράφει κέρδη άνω του 10% στα 0,3300 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 150 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι πλέον η μετοχή διαπραγματεύεται πάνω από την ονομαστική αξία των 0,30 ευρώ, και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά την αύξηση κεφαλαίου πριν περίπου τρία χρόνια.
Ο βασικός ρόλος του ράλι είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τράπεζας, ωστόσο το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο που υφίσταται είναι η νέα, τρίτη κατά σειρά, τιτλοποίηση προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Τι έγραφε το bankingnews.gr πρόσφατα:

Η Attica bank στην προσπάθεια της να ενισχύσει τα κεφάλαια της, να αποτινάξει το βάρος των προβληματικών δανείων και να ενισχύσει τον ισολογισμό της ξεκίνησε πρώτη τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων
-Η πρώτη τιτλοποίηση το πρόγραμμα Artemis 1,3 δισεκ. ενίσχυσε τα κεφάλαια 70 εκατ
-Η δεύτερη τιτλοποίηση το πρόγραμμα Metexelixis 701 εκατ ευρώ ενίσχυσε τα έσοδα της κατά 47 εκατ
-Η τρίτη τιτλοποίηση που επίκειται ύψους 700 εκατ ευρώ θα αποφέρει επίσης 40 εκατ έσοδα.
Συνολικά η Attica bank θα έχει ενισχύσει κεφάλαια και έσοδα κατά 157 εκατ ευρώ.
Το παράδοξο είναι ότι λόγω των ζημιών, των μεγάλων ατελειών – το αναφέρουμε ωραιοποιημένα – του προγράμματος Artemis των 1,31 δισεκ. ευρώ NPEs η Attica bank συνεχίζει να εμφανίζει ζημίες και το ακόμη σημαντικότερο να μειώνει τα κεφάλαια της.
Τα κεφάλαια της Attica bank έχουν μειωθεί από 586 εκατ σε 490 εκατ ευρώ ενώ το DTA διαμορφώνεται στα 420 εκατ έχει μια από τις χειρότερες σχέσεις κεφαλαίων προς αναβαλλόμενο φόρο.
Τις πταιει λοιπόν που η Attica bank τιτλοποιεί 3,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια και αντί να κερδίζει… εμφανίζει ζημίες και μειώνει τα κεφάλαια της.
Ο ισολογισμός της Attica bank το 2019 θα είναι πιο αποδυναμωμένος από το 2018, τα προ προβλέψεων έσοδα μειώνονται το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώνεται.

Νέα τιτλοποίηση NPEs ύψους 700 εκατ εξετάζει η Attica bank για να εξαλείψει τα NPEs

Νέα τιτλοποίηση NPEs ύψους 700 εκατ ευρώ εξετάζει η Attica bank για να εξαλείψει τα προβληματικά δάνεια.
Κατά το πιθανότερο σενάριο η νέα τιτλοποίηση θα έχει τα χαρακτηριστικά του προγράμματος Metexelixis που περιλάμβανε τιτλοποίηση 701 εκατ ευρώ προβληματικών δανείων με έκδοση senior bond 328 εκατ ευρώ, mezzanine bond 15 εκατ. ευρώ και junior bond 357 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί επίσης ότι η Attica bank έχει 1,84 δισεκ. δάνεια και 252 εκατ προβλέψεις.
Για το Metexelixis η Attica bank έλαβε 47 εκατ ευρώ.
Ωστόσο ακόμη και εάν η νέα τιτλοποίηση υλοποιηθεί, η βασική αδυναμία της τράπεζας η ισχνή παραγωγή εσόδων δεν θα μεταβληθεί.
Το 2018 τα προ προβλέψεων έσοδα ήταν 56 εκατ έναντι 90 εκατ το 2017.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η Attica bank μείωσε τα κεφάλαια τις από 632 εκατ σε 490 εκατ ευρώ.
Η νέα τιτλοποίηση μπορεί σχεδόν να μηδενίσει τα προβληματικά δάνεια αλλά η Attica bank λογιστικά θα έχει εξυγιανθεί, πρακτικά με την συρρίκνωση του ισολογισμού και των εσόδων θα έχει επιδεινώσει την οικονομική της κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης