Τελευταία Νέα
Gun Room

Genesis Arms GEN-12: λειόκανα με σιγαστήρες

tags :
Genesis Arms GEN-12: λειόκανα με σιγαστήρες
Το σχεδίασε ώστε να μετατρέπεται από λειόκανο σε ραβδωτό με τη χρήση αντίστοιχου άνω κορμού και κάνης
Η αγορά των λειόκανων με αποσπώμενους γεμιστήρες είναι πολύ συγκεκριμένη.
Οι κυνηγοί σπανίως ενδιαφέρονται για τέτοια όπλα.
Προορίζονται για σκοπευτές Πρακτικής Σκοποβολής, ενώ υπάρχει και μία ζήτηση από δυνάμεις ασφάλειας. Οι δύο αυτοί διαφορετικοί κόσμοι τέμνονται σε ένα σημείο. Την ανάγκη για απόλυτη αξιοπιστία.

Εμπάργκο και εισαγωγές χαμηλής ποιότητας

Δυστυχώς, τα ογκώδη φυσίγγια cal.12 με το κυλινδρικό προφίλ και τον περιφερειακό δακτύλιο στον κάλυκα δε προσφέρονται για αξιόπιστη τροφοδοσία μέσα από κυτιόσχημους γεμιστήρες. Λαμπρή εξαίρεση αποτελούν τα ρωσικά Saiga και Vepr-12, αλλά η πολιτική των εμπάργκο έχει στερέψει την προσφορά για το ορατό μέλλον.
Η μοναδική επιλογή που υπάρχει πλέον είναι οι εισαγωγές από την Τουρκία και την Κίνα. Πρόκειται συνήθως για αντίγραφα των Saiga ή “υβρίδια” που συνδυάζουν μεταλλικούς γεμιστήρες χωρητικότητας 5-10 φυσιγγίων με συστήματα αερίων εμπνευσμένα (βλέπε αντιγραμμένα χωρίς άδεια του αρχικού κατασκευαστή) από κυνηγετικά τουφέκια ιταλικής προέλευσης. Η ποιότητα κυμαίνεται από αποδεκτή ως … χαώδης.

Μια ποιοτική προσέγγιση

Ο ιδρυτής της Genesis Arms είναι ένας πρώην αστυνομικός με μεγάλη εμπειρία στις επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές.
Αναγκάστηκε σε παραίτηση το 2020, όταν αρνήθηκε τους αναγκαστικούς εμβολιασμούς για τον COVID 19. Θεώρησε ότι μπορεί να προσφέρει ένα όπλο υψηλότερης ποιότητας βασισμένο σε “πραγματικό” AR-10. Το σχεδίασε ώστε να μετατρέπεται από λειόκανο σε ραβδωτό με τη χρήση αντίστοιχου άνω κορμού και κάνης. Αυτό είναι εφικτό γιατί το τουφέκι βασίζεται στον κάτω κορμό του AR308 Gen1 της αμερικανικής DPMS.
Οι διαστάσεις του κορμού επιτρέπουν τη χρήση γεμιστήρων από τα ραβδωτά AR-10/SR-25 ή εναλλακτικά γεμιστήρες μονής στήλης που χωρού 5 ή 10 φυσίγγια caliber 12. Η εταιρεία δοκιμάζει επί του παρόντος και “τύμπανα” μεγάλης χωρητικότητας, αλλά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Η συμβατότητα με τον κορμό DPMS εξασφαλίζει πληθώρα διαθέσιμων ανταλλακτικών όπως σκανδάλες Hiperfire με χαμηλό βάρος έλξης, ελατήρια και αποσβεστήρες κραδασμών όμοιους με εκείνους των ραβδωτών διαμετρήματος .308, κοντάκια, χειρολαβές, κλπ. Αντίστοιχα το κόστος είναι υψηλό με το πλήρες όπλο να τιμάται στα 2.900 δολλάρια (στις ΗΠΑ), ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να παραγγείλουν μόνο το συγκρότημα του άνω κορμού - και να το τοποθετήσουν σε υπάρχον τυφέκιο AR10 – έναντι “μόλις” 2.200 δολλαρίων.
genesis2.JPG
Ιδιόμορφο σύστημα λειτουργίας

Η Genesis Arms ισχυρίζεται ότι έλυσε το πρόβλημα της αξιοπιστίας στα λειόκανα με γεμιστήρα και αυτό οφείλεται σε δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι οι γεμιστήρες δικής τους σχεδίασης (η αχίλλειος πτέρνα των τουρκικών όπλων) και ο μηχανισμός λειτουργίας.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα αερίων που χρησιμοποιούν ανταγωνιστικά όπλα δε συνεργάζεται σωστά με τα χαμηλής πίεσης φυσίγγια cal. 12. Εκείνοι χρησιμοποιούν μηχανισμό αδρανείας με παλινδρόμηση της κάνης. Ήταν δημοφιλές παλιότερα γιατί επιτρέπει αξιόπιστη λειτουργία ανεξάρτητα από τη γόμωση και ανοχή στη συσσώρευση βρωμιάς. Θα λέγαμε ότι είναι συνδυασμός του σχεδίου του Browning από το παλιό Auto-5 και του Inertia Drive των σύγχρονων Benelli.
Με την πυροδότηση, η κάνη οπισθοχωρεί με το κλείστρο πριν διαχωριστούν. Καθώς η πίεση στη θαλάμη πέφτει, σταματά τη διαδρομή της, ενώ κλείστρο και φορέας συνεχίζουν έως ότου ανστρέψουν την πορεία τους υπό την επήρεια του επανατατικού ελατηρίου.
Για να επιτευχθεί η κίνηση με αδράνεια χρειάστηκε ο σχεδιασμός μιας κεφαλής με 10 κλειδιά και ενίσχυση αρκετών σημείων στο φορέα και τον άνω κορμό με ατσάλι. Το προσόν της είναι ότι το όπλο λειτουργεί με λιγότερα εξαρτήματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάνες μήκος μέχρι και 13cm χωρίς να επηρεάζεται η αξιοπιστία. Προορίζονται για όπλα βαλιστικής παραβίασης κλειδαριών. Οι πλέον συνηθισμένες έχουν μήκη 46 και 27cm αντιστοίχως. Σύμφωνα με δοκιμαστές, ο συνδυασμός αδράνειας, χαμηλού βάρους (το λειόκανο με κάνη 46cm ζυγίζει 3,5 κιλά) και κοντακίου χωρίς απορροφητικό πέλμα παρουσιάζει “αρκετή” ανάκρουση.
genesis4.JPG
Έτοιμο για σιγαστήρες

Μία ακόμη ιδιαιτερότητα το GEN-12 είναι η ικανότητα χρήσης σιγαστήρα.
Εφόσον η κάνη παλινδρομεί με κάθε βολή, αυτό φαίνεται δύσκολο, όμως ο κατασκευαστής έχει πατεντάρει ένα χιτώνιο που εφαρμόζει περιμετρικά της κάνης. Πάνω του βιδώνεται η συσκευή μείωσης του θορύβου. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε συνδυασμό με τις βραχύτερες κάνες. Η μικρότερη ταχύτητα εξόδου των βλημάτων διευκολύνει στη μείωση του θορύβου.
Σε τέτοια διαμόρφωση, το όπλο χρησιμοποιείται για τη διάρρηξη θυρών από αστυνομικές υπηρεσίες. Αυτό δε σημαίνει πως (τουλάχιστον στις ελεύθερες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής) απαγορεύεται η κατοχή του από πολίτες. Απλώς δεν υπάρχει κάποια πρακτική αξία στο συνδυασμό σιγαστήρα/κοντής κάνης για το μέσο άνθρωπο. Από την άλλη πλευρά, ένα αθλητικό ή κυνηγετικό GEN-12 με κάνη 46 εκατοστών και σιγαστήρα στο στόμιο είναι ένα πολύ πρακτικό λειόκανο.
genesis5.JPG
Εμμέσως διάσημο

Το δημιούργημα της Genesis Arms απέκτησε κάποια φήμη λόγω του “John Wick 4”. Ο Κιάνου Ριβς εκπαιδεύτηκε στη χρήση του από τον Τάραν Μπάτλερ κατά την προετοιμασία των γυρισμάτων. Σε μία σκηνή εικονίζεται να το αποσπά από έναν αντίπαλο και να το χρησιμοποιεί καταλλήλως για κάποια δευτερόλεπτα. Το συγκεκριμένο όπλο της ταινίας είναι μέρος της σειράς των εξατομικευμένων λύσεων που προσφέρει το σχολείο σκοποβολής του Μπάτλερ στην υψηλή πελατεία του και κοστίζει τουλάχιστον 1.000 δολλάρια ακριβότερα από τη βασική τιμή του GEN-12!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης