Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον πάγο η ρύθμιση των 120 δόσεων προς Ταμεία και εφορία - Ο ρόλος των ΑΝFA’s και τα SMP’s

tags :
Στον πάγο η ρύθμιση των 120 δόσεων προς Ταμεία και εφορία - Ο ρόλος των ΑΝFA’s και τα SMP’s
Η ολοκλήρωση των δεσμεύσεων και κυριώς του πλαισίου της προστασίας της πρώτης κατοικίας θα ξεκλειδώσουν αρχικά μια πρώτη συζήτηση για την ρύθμιση των 120 δόσεων
Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά αφού ο χρόνος τελειώνει για ακόμη μια φορά μέχρι το Euroworking Group της 25ης Μάρτιου, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια μόνο εβδομάδα για να συμφωνήσει με τους θεσμούς το τελικό πλαίσιο της πρώτης κατοικίας.
H μη έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των κερδών από τα ΑΝFA’s και τα SMP’s λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά έβαλε ξανά στο συρτάρι την σχεδόν έτοιμη ρύθμιση των 120 δόσεων προς Ταμεία και εφορία.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω ρύθμιση μπαίνει στο συρτάρι. Οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν από το Σεπτέμβριο του 2018 αλλά ποτέ δεν υπήρξαν επισημά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ μετά και τη δεύτερη αξιολόγηση υπήρξε μάλιστα και δήλωση της Υπουργού Εργασίας πως η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά.
Το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η καθυστέρηση των δεσμεύσεων δεν έδωσε τη δυνατότητα ούτε καν να ανοίξει ξανά μια πρώτη συζήτηση για το θέμα των 120 δόσεων αφού το φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων δεν άφησε καθόλου περιθώρια.
Εξάλλου οι θεσμοί έχουν προβάλλει ξεκάθαρα την ένσταση τους και στην δεύτερη αξιολόγηση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφέροντας ρητά  πως έχουν λάβει την δέσμευση της  ελληνικής κυβέρνησης για τη μη νομοθέτηση τέτοιας ρύθμισης ενώ οι ενστάσεις τους άπτονται των  επιπτώσεων που μπορεί να έχει μια τέτοια ρύθμιση.
Η κυβέρνηση πάντως ίσως κάνει μια προσπάθεια ώστε να ανοίξει τη συζήτηση κατά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τη τρίτη αξιολόγηση την 1 Απρίλιου, με την προϋπόθεση βέβαια να μην υπάρξει ουρά των προαπαιτούμενων και εννοείται  να έχουν τελειώσει οι διαβουλεύσεις για το πλαίσιο της πρώτης κατοικίας.
Οπότε εάν στο Eurogroup της 5ης  Απριλίου δοθεί και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης αυτομάτως θα μπορεί και να ανοίξει η συζήτηση για τις 120 δόσεις.
Στο τραπέζι βέβαια υπάρχει, η κυβέρνηση μετά  και την εκταμίευση της δόσης να προχωρήσει  μονομερώς στη νομοθέτηση της ρύθμισης.  
Αυτή  τη χρονική στιγμή όμως δεν θα ήταν βέβαια προς το συμφέρον της οι μονομερείς κινήσεις αφού μπροστά της προς διαπραγμάτευση βρίσκονται η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αλλά και το καυτό θέμα του αφορολογήτου.
Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση  των 120 δόσεων ουσιαστικά  θα είναι δυο ανεξάρτητες ρυθμίσεις.
Διαφορετική αυτή των Ταμείων και διαφορετική αυτή για την εφορία με σημαντικές ομοιότητες όπως για παράδειγμα η ελάχιστη δόση των 50 ευρώ αλλά και διάφορες αφού η ρύθμιση για τα Ταμεία δεν θα συμπεριλαμβάνει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά  θα περιλαμβάνει και κούρεμα οφειλής κάτι που δεν θα ισχύει στη ρύθμιση για την εφορία όπου θα διαγράφονται μόνο προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης