Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 22/11 το σχέδιο της ΤτΕ για τα DTAs και NPEs των ελληνικών τραπεζών - «Χλυαρή η αντίδραση των αναλυτών»

tags :
Στις 22/11 το σχέδιο της ΤτΕ για τα DTAs και NPEs των ελληνικών τραπεζών - «Χλυαρή η αντίδραση των αναλυτών»
Η μετακίνηση του «φανταστικού κεφαλαίου» δεν θα βελτιώσει τη θεμελιώδη κατάστασή τους και δεν θα πείσει τους επενδυτές, αναφέρουν οι αναλυτές
Οι ελληνικές αρχές προχωρούν με δύο διαφορετικά σχέδια για να σώσουν τις τράπεζές τους από την καθοδική πορεία, αναφέρει το Bloomberg σήμερα, σχολιάζοντας τις χθεσινές διαρροές για το σχέδιο ελάφρυνσης των ελληνικών τραπεζών μέσω DTC για 42 δισ. NPΕs που επεξεργάζεται η ΤτΕ.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την ΤτΕ στις 22 Νοεμβρίου 2018.
Για να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ελληνική κεντρική τράπεζα προτείνει ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις των τραπεζών.
Με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, το SPV θα μπορούσε πράγματι να γίνει μια "κακή τράπεζα", που θα πωλούσε ομόλογα και θα αποκτούσε περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ κακών δανείων.
"Είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη συναλλαγή με δομημένη χρηματοδότηση, επειδή αναμιγνύει πολύπλοκα φορολογικά, νομικά και ρυθμιστικά ζητήματα", δήλωσε ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, πρώην βετεράνος της ομάδας δομημένης χρηματοδότησης της Societe Generale.
"Είναι δύσκολο να δούμε αν υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να έχουμε επενδυτές στον κλάδο", πρόσθεσε.
Εάν αυτό δεν είναι αρκετά περίπλοκο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, οι ευρωπαικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν τόσο το σχέδιο αυτό όσο και ένα παράλληλο που εξετάστηκε τον περασμένο μήνα από το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Προβλέπει ένα SPV που χρηματοδοτείται εν μέρει από κρατικά μετρητά και ενδεχομένως με κρατική εγγύηση.
Ένα παρόμοιο σχέδιο στην Ιταλία βοήθησε τις τράπεζες να απαλλαγούν από ένα σημαντικό ποσό από το χρέος τους.

Φορολογικές προκλήσεις

Η είδηση αρχικά χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να βοηθήσει τις τράπεζες της στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, ώστε και αυτές με τη σειρά τους να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας της Ελλάδας.
"Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.
"Θα ήταν άλλο ένα όπλο στο οπλοστάσιό μας".
Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., μειωμένη κατά περισσότερο από 60% φέτος, σημείωσε άνοδο έως 7% προτού κλείσει στο +1,8%, χθες Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018.
Η Eurobank έκλεισε κατά 9% υψηλότερα, αλλά έχει χάσει 28% το 2018.
"Εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στην κατανόηση αυτής της πρωτοβουλίας", δήλωσε ο Νίκος Κοσκόλετος, επικεφαλής της έρευνας στην Eurobank Equities.
Ωστόσο, «το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν πρόσθετες προσπάθειες για να βοηθήσουν τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς θα μπορούσε να επικροτηθεί από την αγορά», είπε.
Ωστόσο, το SPV αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις, σύμφωνα με τον Legras.
Η μονάδα των αναβαλλόμενων φόρων θα χρειαζόταν πιθανώς να αποκτήσει αξιολόγηση, και στη συνέχεια οι επενδυτές σε ομόλογα που θα εξέδιδε το SPV θα χρειαζόταν να εξετάσουν πολλές περίπλοκες φορολογικές επιπτώσεις.

«Πολύ έξυπνο»

"Μου αρέσει η περίπλοκη δομημένη χρηματοδότηση, αλλά φαίνεται περίεργο να αναμειγνύονται τα δύο διαφορετικά προφίλ κινδύνου".
Αυτά των πιστώσεων αναβαλλόμενης φορολογίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μία οντότητα, είπε. Η αίσθησή μου είναι πως παραείναι έξυπνο", ανέφερε ο ίδιος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει ένα λεπτομερές σχέδιο στις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο εξοικειωμένο με το θέμα.
Ενώ η μεταφορά των πιστώσεων φόρου στο SPV θα καταστρέψει μερικά κεφάλαια στις τράπεζες για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά οι δείκτες τους θα ανακάμψουν όταν ολοκληρωθεί η πώληση των επισφαλών δανείων, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.
Ένα άλλο δυνητικό πρόβλημα είναι ότι δεν είναι σαφές εάν το σχέδιο θα αφήσει τις τράπεζες με επαρκή αποθέματα κεφαλαίων.
"Θα αγοράσω αυτά τα ομόλογα;
Αναμφισβήτητα δεν θα το έκανα, ακόμη και για ένα υψηλό premium στις νέες εκδόσεις ", δήλωσε ο Timothee Pubellier, διευθυντής χαρτοφυλακίου στο Financiere de La Cite στο Παρίσι, ο οποίος επενδύει σε χρεόγραφα συνδεδεμένα με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
"Αυτό που χρειάζονται αυτές οι τράπεζες είναι φρέσκα χρήματα.
Η μετακίνηση φανταστικού κεφαλαίου δεν θα βελτιώσει τη θεμελιώδη κατάστασή τους και δεν θα πείσει τους επενδυτές", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης