Αβέβαιο το μέλλον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λόγω ακροδεξιάς και...Macron

Αβέβαιο το μέλλον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λόγω ακροδεξιάς και...Macron
Η άνοδος της ακροδεξιάς αλλά και τα σχέδια Macron, απειλούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Οκτώ πολιτικές ομάδες μετρά σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου ενδέχεται να γίνουν περισσότερες.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι λαϊκιστικές παρατάξεις γίνονται όλο και πιο ισχυρές την ώρα που η δύναμη των παραδοσιακών λαϊκών κομμάτων συρρικνώνεται, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.
Αυτό όμως ενδέχεται να αλλάξει μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο για επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας λόγω καταπάτησης των αρχών του κράτους δικαίου.

Συσπείρωση των ακροδεξιών;

Μπορεί η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 7 να υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο ο ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbank και το κόμμα του Φίντες, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, χαίρουν της υποστήριξης πολλών Χριστιανοδημοκρατών από την Ισπανία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Βαυαρία.
Πολλοί από αυτούς ψήφισαν κατά της ενεργοποίησης του άρθρου 7.
Και παρότι βάλει συνεχώς κατά του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ Manfred Weber, ο Orban δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από αυτό.
Την ιδια ώρα ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος των αυστριακών Φιλελευθέρων FPÖ Heinz Christian Strache προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφία μαζί με άλλες (ακρο-)δεξιές παρατάξεις, όπως την Εναλλακτική για τη Γερμανία, το κόμμα της Marine Le Pen στη Γαλλία και του G. Vilders στην Ολλανδία αλλά και τους Σουηδούς Δημοκράτες.
Η συσπείρωση αυτών των κομμάτων μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική απειλή για τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και τους Συντηρητικούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Έτσι το συνέδριο του ΕΛΚ στις αρχές Νοεμβρίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο γιατί από τη μία πλευρά θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα του ουγγρικού Φίντες και από την άλλη να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο κεντρικός υποψήφιος του κόμματος στις Ευρωεκλογές. Στο χρίσμα ελπίζει ο βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Manfred Weber, με απώτερο στόχο να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν.

Ελπίζοντας στον Macron

Την ίδια ώρα κινητικότητα υπάρχει και στην αριστερή, φιλελεύθερη πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι φιλοευρωπαίοι ευελπιστούν ότι ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron θα δώσει ώθηση στη συζήτηση γύρω από την ΕΕ.
Μαζί με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων (ALDE) Guy Verhofstadt συμφώνησε να δημιουργήσουν μια μεγάλη φιλελεύθερη πολιτική ομάδα.
Ο Thierry Cornillet, γάλλος ευρωβουλευτής, υποστηρίζει τον Macron παρόλο που δεν ανήκει στο κόμμα του. «Πιστεύω ότι οι δεξιοί θα πάρουν μεγάλη δύναμη στις επόμενες εκλογές.
Γι' αυτό είναι σημαντικό εμείς οι κεντρώοι που είμαστε υπέρ της ΕΕ να γίνουμε επίσης ισχυροί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο γάλλος πολιτικός είναι βέβαιος ότι ο Macron θα μπορέσει να δημιουργήσει μια κοινή φιλελεύθερη πολιτική ομάδα.
«Ο Macron θα πείσει Βέλγους, Ιταλούς, Γερμανούς και άλλους για να δημιουργήσει κάτι νέο.
Μια νέα ομάδα».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS