Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Τσίπρας «καίγεται», ο Μητσοτάκης βιάζεται να καεί και η κοινωνία αναζητά την ελπίδα… στη δραχμή

Ο Τσίπρας «καίγεται», ο Μητσοτάκης βιάζεται να καεί και η κοινωνία αναζητά την ελπίδα… στη δραχμή
Ανοδική η τάση όσων πολιτών τάσσονται υπέρ του εθνικού νομίσματος
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1 δεν πρόσθεσε κάτι που δεν γνωρίζουμε για το πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Η ΝΔ προηγείται ξεκάθαρα του ΣΥΡΙΖΑ, προβάδισμα που τείνει να γίνει μη αναστρέψιμο.
Πρόβλεψη άλλωστε που ενισχύει η αρνητική κρίση των πολιτών (81%) τόσο για το κυβερνητικό έργο όσο για τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις (79%)
Εάν τώρα προσθέσει κανείς ότι περίπου επτά στους δέκα υποστηρίζουν πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι μάλλον απρόβλεπτες, εύκολα γίνεται αντιληπτή η εξαιρετικά δυσχερής θέση της κυβέρνησης στα μάτια των πολιτών.
Αλλά και για τη ΝΔ, πέρα από τα ευχάριστα της πρωτιάς, τα νέα δεν βρίθουν από ενθουσιώδη μηνύματα.
Μια και η δυσπιστία παραμένει.
Καθώς την ώρα που η κυβέρνηση καταρρέει, θα πρέπει να συντρέξουν μια σειρά από συγκυρίες – όπως π.χ. πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή – για να πιάσει μια οριακή αυτοδυναμία.
Αλλά και ανεξάρτητα με το εάν τα καταφέρει ή όχι, η μόνη περίπτωση να διευρύνει την κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης της θα είναι να συμμαχήσει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία παραμένει πίσω από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Και μπορεί και αυτή η μέτρηση να απέδειξε ότι ο Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος από τον Τσίπρα στην πρωθυπουργία άλλα έδειξε ότι αδυνατεί να νικήσει τον «Κανέναν από τους δύο», στοιχείο που αν μη τι άλλο διατρανώνει τη δυσπιστία απέναντι και στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ.
Και ενώ όλη αυτή η εικόνα φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο σε περίπτωση εκλογών, το στοιχείο της μέτρησης που εντυπωσιάζει είναι αυτό που αφορά τη στάση των πολιτών απέναντι στο ευρώ.
Βάσει της μέτρησης, το 31% των Ελλήνων τοποθετείται υπέρ της δραχμής (έναντι 64% που παραμένει πιστό στο ευρώ), ποσοστό που αποτελεί και το υψηλότερο των τελευταίων ετών.
Το εντυπωσιακό είναι ότι υπέρ της δραχμής τάσσεται το 39% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το 50% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ.
Αναμφίβολα πρόκειται για δεδομένα που δείχνουν τη διαμόρφωση ενός ανοδικού ρεύματος υπέρ του εθνικού νομίσματος.
Και αυτό ίσως να είναι ένα ακόμα «καμπανάκι» προς το πολιτικό σύστημα.
Μια και αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το ρεύμα υπέρ της δραχμής εδραιώνεται και αυξάνεται όταν αν μη τι άλλο την τελευταία διετία με τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έγινε αντιληπτό ότι λύση στην ελληνική κρίση πέραν του ευρώ και της ΕΕ δεν υπάρχει.
Είναι προφανές πως μια έξοδος από το ευρώ θα συνεπαγόταν δραματική μεταβολή όλων των παραμέτρων της καθημερινότητας μας προς το χειρότερο.
Είναι εξίσου προφανές πως κανείς στην ελληνική κοινωνία δεν είναι διατεθειμένος ύστερα από 7 με 8 χρόνια κρίσης να υποστεί και το σοκ του Grexit.
Είναι επίσης προφανές και ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία πολιτική δύναμη, καμία πολιτική προσωπικότητα που θα μπορούσε να διαχειριστεί με ένα μίνιμουμ κανονικότητας και ικανότητας το νέο και εξαιρετικά άγριο τοπίο που θα έφερνε η δραχμή.
Και είναι σαφές ότι όλοι – υπέρμαχοι ή μη της δραχμής – αναγνωρίζουν αυτήν την παράμετρο.
Είναι όμως και ξεκάθαρο ότι αυτό το «ρεύμα» φουσκώνει διότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες βυθίζονται στην απελπισία, στην απόγνωση και νιώθουν ότι δεν έχουν διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα που καθημερινά βιώνουν.
Και ψάχνουν να πιαστούν από όπου μπορούν για να διατηρήσουν την ελπίδα ότι δεν έχουν όλα χαθεί, ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν.
Όπως δείχνουν οι μετρήσεις, ο κ.Τσίπρας, η κυβέρνηση του και ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνουν ήδη τις αυταπάτες τους και τη διάψευση των προσδοκιών των πολιτών.
Ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ που τόσο έντονα ευαγγελίζονται την ανάγκη της πολιτικής αλλαγής και που βιάζονται να αναλάβουν τα ηνία μέσω των πρόωρων εκλογών, δεν λαμβάνουν κανένα από τα μηνύματα της τελευταίας 7ετίας;

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης