Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξημένοι οι παγκόσμιοι οικονομικοί κίνδυνοι, λόγω Brexit - Μία η αύξηση των επιτοκίων της Fed το 2016

Fitch: Αυξημένοι οι παγκόσμιοι οικονομικοί κίνδυνοι, λόγω Brexit - Μία η αύξηση των επιτοκίων της Fed το 2016
Επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, αλλά και μείωση των επιτοκίων από τις Τράπεζες Αγγλίας και Ιαπωνίας προβλέπει η Fitch
Την αύξηση των κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία, στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Fitch, σε νέα έκθεσή του, υπό τον τίτλο «Fitch: Global Macro Risks Deteriorate Post-Brexit». Ο οίκος σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές και η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ πιο μακριά, από ό,τι προηγουμένως.
Αναλυτικότερα, ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch τονίζει πως «η πολιτική συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά Brexit υπογράμμισε τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης, φαινόμενα που συναντά κανείς όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες μεγάλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο». Ο ίδιος προσθέτει ότι «ο κίνδυνος πολιτικά γεγονότα να διαταράξουν την εμπιστοσύνη των αγορών έχει αυξηθεί» και προειδοποιεί πως «μια αύξηση του προστατευτισμού του εμπορίου στο πλαίσιο της παραπαίουσας ανάπτυξης θα είναι επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία», αλλά και ότι «οι απειλές για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα μπορούσε να προσκρούουν στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα».
Στην έκθεση εκτιμάται ότι το Brexit μπορεί να ενισχύσει την απόκλιση στην παγκόσμια νομισματική πολιτική που πυροδότησε ράλι του δολαρίου ΗΠΑ στα μέσα του 2014, με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν εστιάσει τώρα στην πρόληψη μιας ευρείας σύσφιξης των πιστωτικών συνθηκών.
«Η Fitch αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μόνο μία φορά το 2016 και δύο φορές το 2017, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις (Μάιος/2016) για δύο αυξήσεις το 2016 και τρεις το 2017. Στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ είναι όλο και πιο πιθανό να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (QE) πέραν του Μαρτίου του 2017, ωστόσο με επανεξέταση των κριτηρίων επιλεξιμότητας της συμμετοχής στο πρόγραμμα. Τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας, όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανόν να μειώσουν τα επιτόκια τους σύντομα», προσέθεσε ο Coulton.
Ενώ το Brexit ταρακούνησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι απίθανο να προκαλέσει μια παγκόσμια ύφεση, καθώς οι απευθείας εμπορικοί δεσμοί του Ηνωμένου Βασιλείου με τον υπόλοιπο κόσμο είναι μικροί. Συνολικά, η παγκόσμια ανάπτυξη, με βάση την ομάδα των χωρών «Fitch 20», είναι κατά 0,1% χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Μαΐου και για το 2017 και για το 2018. Με την προηγμένη ανάπτυξη της οικονομίας να αναμένεται τώρα αμετάβλητη, οριακά πάνω από +1,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, η παγκόσμια ανάπτυξη δεν αναμένεται πλέον να επιστρέψει στο 3% μέχρι το 2018.
Η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεαστεί σημαντικά από την αυξημένη αβεβαιότητα λόγω του Brexit στις επενδύσεις και τις προσλήψεις, αν και οι τελευταίες προβλέψεις μας δεν προβλέπουν μια ολοκληρωτική ύφεση. Η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να μειωθεί στο +0,9% το 2017, σε αναθεώρηση προς τα κάτω του +1,1% (προηγούμενη πρόβλεψη). Στην ευρωζώνη η αύξηση του ΑΕΠ το 2017 θα μειωθεί σε +1,4%, από +1,6%, με παρόμοια προσαρμογή και για το 2018.
Οι οικονομικές εξελίξεις εκτός της Ευρώπης δείχνουν μια σταθερή, παρά την επιδείνωση, εικόνα ανάπτυξης. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2017 και το 2018 έχουν υποβαθμιστεί κατά 0,1%, αντανακλώντας την ασθενέστερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ένα ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο. Η ιαπωνική ανάπτυξη έχει αναθεωρηθεί ανοδικά για το 2017, καθώς η προηγουμένως αποτιμημένη αύξηση του φόρου κατανάλωσης έχει καθυστερήσει. Ωστόσο, η πρόσφατη ενίσχυση του γεν περιόρισε αυτή την ανοδική αναθεώρηση κατά μόλις 0,1%.
Σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες αλλαγές στις προβλέψεις, οι προοπτικές για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες έχουν ελαφρώς βελτιωθεί. Η ανάπτυξη στην Κίνα έχει αναθεωρηθεί στο +6,5% για το 2016, μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία, ενώ η ύφεση σε Ρωσία και Βραζιλία αναμένεται να είναι ηπιότερη το 2016. Η σταθεροποίηση των διεθνών τιμών των βασικών εμπορευμάτων μειώνει τις πιέσεις στους παραγωγούς βασικών προϊόντων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης