Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Από 50 έως 200 δισ. ευρώ τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Στο μέτωπο του χρέους έχουν πολλά ακόμη να γίνουν

Morgan Stanley: Από 50 έως 200 δισ. ευρώ τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Στο μέτωπο του χρέους έχουν πολλά ακόμη να γίνουν
Nέα κεφάλαια από 50 έως 200 δισ. ευρώ εκτιμά η Morgan Stanley ότι θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ, που προωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με στόχο τη θωράκιση των τραπεζών έναντι της κρίσης χρέους που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Σε έκθεσή του με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και τίτλο "European Banks: Euro-TARP news supportive of national champion call" (Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τα νέα για ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πρότυπα του αμερικανικού ΤΑΡP στηρίζουν τις συμβουλές για στροφή στους εθνικούς πρωταθλητές), ο οίκος χαρακτηρίζει ότι σε γενικές γραμμές το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν διστάζει να προειδοποιήσει ότι στη συνέχεια... του δρόμου ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η ανάγκη για άμεση σύνταξη σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών καταδεικνύει μια απτή πραγματικότητα: Πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης. Οι ηγέτες έχουν πλέον συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου και τίποτα πλέον δεν πρέπει να υποτιμάται.
Οι αναλυτές του οίκου αν και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ένταση των προσπαθειών των Ευρωπαίων, προκειμένου να επιλύσουν φλέγοντα ζητήματα που "καίνε" τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, όπως η χρηματοδότηση και η φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι στο μέτωπο της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αρκετών χωρών της Ευρωζώνης. "Στο σκέλος της μείωσης των ελλειμμάτων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν", τονίζει η Morgan Stanley.
Το μήνυμα του οίκου είναι σαφές: Είναι απόλυτα σημαντικό, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών να συνδυαστεί με την ενίσχυση των προσπαθειών για τη μείωση ελλειμμάτων και χρέους. Μόνο με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσε να υπάρξει λύση στην κρίση χρέους.
Στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, η Morgan Stanley δηλώνει την προτίμησή της στις τράπεζες εκείνες, γνωστές και ως "εθνικούς πρωταθλητές". Μεταξύ αυτών, η BNP Paribas, η Barclays, η HSBC.
Αντίθετα ο οίκος δηλώνει περιορισμένη προτίμηση στις Bankinter, RBS και Lloyds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης