Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας - ΕΕ για τα NPLs εκφράζει η Citigroup

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας - ΕΕ για τα NPLs εκφράζει η Citigroup
«Απουσιάζουν σημαντικές λεπτομέρειες από το σχέδιο», υποστηρίζει η Citigroup 
Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ιταλικών τραπεζών εκφράζει η αμερικανική, επενδυτική τράπεζα Citigroup.
Ειδικότερα, σε σχετική έκθεσή της, αναφέρει πως «το νέο σχέδιο έχει ως στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες να ελευθερώσουν κεφάλαια και ρευστότητα, ώστε να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων και να στηρίξουν την ανάκαμψη της χώρας, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του μένει να αποδειχθεί».
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι «οι λεπτομέρειες του νέου πλαισίου δράσης λείπουν, ιδίως δεν έχουν καθοριστεί οι τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες και είναι καταλυτικής σημασίας για την επιτυχία του σχεδίου».
Μάλιστα προειδοποιεί χαρακτηριστικά ότι «μια πολύ υψηλή τιμή για τις κρατικές εγγυήσεις θα καθιστούσε ασύμφορη τη μεταφορά των NPLs στις «bad banks» για τις τράπεζες και ενδεχομένως να δημιουργούσε νέα κεφαλαιακά ελλείμματα», ενώ, στον αντίποδα, «μία πολύ χαμηλή τιμή θα παραβίαζε τους κανόνες για την κρατική βοήθεια στην ΕΕ και θα περιελάμβανε απώλειες για τους επενδυτές των ιταλικών τραπεζών, ίσως, δε, και των καταθετών».
Παράλληλα, η Citigroup τονίζει ότι η ιταλική εκδοχή της «bad bank» θα είναι διαφορετική από τις «bad banks» που δημιουργήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το 2008 και έπειτα (π.χ. στην Ισπανία, στην Ιρλανδία).
Τότε οι τράπεζες είχαν αναγκαστεί να πουλήσουν μέρος ή το σύνολο των «κόκκινων» δανείων τους σε προκαθορισμένες τιμές σε «bad banks», υπό τη στήριξη της κυβέρνησης».
Το ιταλικό σχέδιο είναι μια πιο ελαφριά εκδοχή του τι είχε γίνει σε άλλες περιπτώσεις, οπότε η Citigroup εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στους ισολογισμούς θα είναι πιο περιορισμένες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης