Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Οι παλαιοί τραπεζίτες οδηγούν στην έξοδο τα νεότερα στελέχη στις αμερικανικές τράπεζες

Bloomberg: Οι παλαιοί τραπεζίτες οδηγούν στην έξοδο τα νεότερα στελέχη στις αμερικανικές τράπεζες
Η μακρόχρονη παραμονή στελεχών στην κορυφή «διώχνει» τους πιθανούς διαδόχους, οι οποίοι είτε ιδρύουν δικές τους εταιρείες ή κατευθύνονται στην Ευρώπη
Η Morgan Stanley επιδεικνύει το πώς η ανέλιξη στην κορυφή μίας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι παραμένουν στο τιμόνι αφότου έχουν οδηγήσει και βγάλει τις εταιρείες τους μέσα από την οικονομική κρίση.
Ο Greg Fleming, ένα από τα παλαιότερα στελέχη της Morgan Stanley, ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου ότι αποχωρεί από την εταιρεία.
Η είδηση ακολούθησε την εκδήλωση πρόθεσης του διευθύνοντος συμβούλου, James Gorman, να παραμείνει στο τιμόνι της τράπεζας για ακόμη 5 χρόνια, ενώ προχώρησε και στην τοποθέτηση ενός παλαιότερου στελέχους στο Νο2 της εταιρείας, σύμφωνα με γνώστες του θέματος.
Η κατάσταση πιθανόν να τροφοδοτήσει την αυξανόμενη αναταραχή στη Wall Street η οποία περιγράφεται τους πρόσφατους μήνες από τους ειδικούς στον τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού:
Οι μάνατζερς βλέπουν ένα «μποτιλιάρισμα» μπροστά τους, το οποίο μπλοκάρει τις προαγωγές που οι ίδιοι πιστεύουν ότι δικαιούνται.
Και αυτό φτάνει μέχρι την κορυφή της πυραμίδας.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι στις 5 από τις 6 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους για τουλάχιστον 6 χρόνια και δεν έχουν δώσει δημοσίως δείγματα πρόθεσης να εγκαταλείψουν τη θέση τους σύντομα.

Ηλικίες και χρόνος παραμονής των διευθύνοντων συμβούλων στις αμερικανικές τράπεζες


«Πρόκειται για άτομα που θέλουν να έχουν τον έλεγχο και να δουλεύουν για όσο περισσότερο μπορούν», σημειώνει ο επικεφαλής της εταιρείας εύρεσης προσωπικού, Options Group, Michael Karp, αφότου οι αλλαγές στη Morgan Stanley έγιναν γνωστές.
«Η σταθερότητα είναι κάτι πολύ καλό, αλλά η νέα γενιά αποκλείεται από το να ανελιχθεί και να διοικήσει αυτά τα ιδρύματα.
Είναι τεράστιο εμπόδιο».
Ο Gorman, 57 ετών σήμερα, πρόσφατα μίλησε στους στενούς του συνεργάτες για την πρόθεσή του να μείνει στη θέση του για ακόμη 5 με 7 χρόνια, το οποίο είναι μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που είχε προηγουμένως δηλώσει ότι σχεδιάζει να μείνει.
Αυτό το γεγονός και η απόφασή του να προβιβάσει τον 58χρονο Colm Kelleher σε πρόεδρο της τράπεζας οδήγησε τον Fleming στην απόφασή του ότι δεν αξίζει να παραμείνει στην εταιρεία, καθώς θα παρέμενε στην ίδια θέση ως επικεφαλής του τμήματος επενδυτικών συναλλαγών, έχοντας τον Kelleher προϊστάμενό του.
Όταν ένας διευθύνων σύμβουλος αποφασίσει να συνεχίσει, οι υποψήφιοι διάδοχοί του μπορεί να εγκαταλείψουν την εταιρεία και να ιδρύσουν τη δική τους.
Ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει στη θέση του για άλλα 5 χρόνια, έχει δει μια σειρά αποχωρήσεων πιθανών διαδόχων από την τράπεζά του.
Μεταξύ άλλων, εκείνες του διευθυντή επιχειρήσεων Frank Bisignano, που αποχώρησε το 2013 για να αναλάβει την First Data Corp., και του Mike Cavanagh, που έφυγε το 2014 για την Carlyle Group, πριν γίνει οικονομικός διευθυντής στην Comcast Corp.
Σημειώνεται ότι υπό τον Dimon, η JPMorgan έχει υπεραποδόσει του δείκτη Standard & Poor’s 500 Financials Index.
Όλη αυτή η κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου οι μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής έχουν περάσει από ένα πρωτοφανές κύμα αλλαγών στις διοικήσεις τους.
Τράπεζες όπως οι Deutsche Bank, Credit Suisse και Standard Chartered προχώρησαν στην τοποθέτηση νέων επικεφαλής το 2015.
Η Barclays επέλεξε τον Jes Staley, ο οποίος έπειτα από τρεις και πλέον δεκαετίες στην JPMorgan και κάποια στιγμή θεωρούνταν ως ένας από τους πιθανούς μελλοντικούς διευθύνοντες συμβούλους της.
Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες σε ακόμη περισσότερα στελέχη από τις ΗΠΑ που είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης