Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα - Στο +1,3% η ανάπτυξη το 2015

Morgan Stanley: Κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα - Στο +1,3% η ανάπτυξη το 2015
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις για το χρέος, τονίζει η Morgan Stanley
Με ρυθμό 1,3% αναμένεται να αναπτυχθεί το ελληνικό ΑΕΠ το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley.
Σε 4σέλιδη έκθεσή της με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2014 και τίτλο «Ελλάδα και Πορτογαλία – Τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ΄τριμήνου 2014» ( Greece & Portugal: Real GDP, Flash Estimate, 3Q 2014), στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων,  η Morgan Stanley υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και ενδεχόμενη στασιμότητά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο θα μεταφραζόταν σε ανάπτυξη σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, η ελληνική οικονομία δεν έμεινε στάσιμη, αλλά αναπτύχθηκε και συγκριτικά με το β’ τρίμηνο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.








Ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Όσον αφορά την πολιτική αβεβαιότητα, η Morgan Stanley τονίζει ότι με την οικονομία να παραμένει αδύναμη, ειδικά στο μέτωπο της μεταποίησης, ελλοχεύει ο κίνδυνος η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές, αν δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα, τονίζουν οι αναλυτές. 

Εν αναμονή της λύσης για το χρέος
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων στα δάνεια από την Ε.Ε κοντά σε μηδενικά επίπεδα και σε περαιτέρω επέκταση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους.
Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και μπορεί να αποτελέσει τη συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους εγχώριους πολιτικούς.

Ανησυχία της αγοράς για την πιστωτική γραμμή
Μία από τις ανησυχίες που απασχολούν την αγορά, τονίζει η Morgan Stanley, είναι κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή, μόλις ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του 2014.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με μέρος των ταμειακών διαθέσιμων, προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης