Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: «Ευαίσθητο» σε μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού το ελληνικό χρέος – Υπάρχουν αξίες στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα

Morgan Stanley: «Ευαίσθητο» σε μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού το ελληνικό χρέος – Υπάρχουν αξίες στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα
Αν η Ευρωζώνη περάσει σε περίοδο αποπληθωρισμού, η αποτίμηση του δημόσιου χρέους είναι πιθανό να εξαρτηθεί από την αντίδραση της ΕΚΤ
«Ευαίσθητο» σε μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού χαρακτηρίζει το ελληνικό δημόσιο χρέος η Morgan Stanley, τονίζοντας στην τελευταία ανάλυση της ότι στην περιφέρεια της Ευρωζώνης δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο είναι θετικός ο αποπληθωρισμός.
Στην 12σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Debtflation – One Shock Away?" (χρέος/πληθωρισμός - ένα κραχ ενόψει) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι ο αποπληθωρισμός δεν λειτουργεί στη ζώνη του ευρώ.
Ειδικά, αλλά όχι μόνο, για την περιφέρεια.
Μάλιστα, θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα μόχλευσης του δημόσιου (και ιδιωτικού) τομέα είναι πολύ υψηλά σε ορισμένα μέρη, καθιστώντας ως ασταθή την κατάσταση.
Με τις αποδόσεις των ομολόγων να είναι ήδη πολύ χαμηλές, όταν ο πληθωρισμός είναι τόσο υποτονικός η πρόκληση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι εάν η πραγματική αύξηση είναι αρκετή για να αμβλύνει κάθε σοκ.
Πολλές οικονομίες της ζώνης του ευρώ φαίνονται να είναι ευάλωτες, τονίζει.
Η Morgan Stanley θεωρεί ότι η επίδραση του αποπληθωρισμού στο χρέος δεν είναι η βασική υπόθεση και δεν έχει προεξοφληθεί από τις αγορές.
Αν η Ευρωζώνη περάσει σε περίοδο αποπληθωρισμού, η αποτίμηση του δημόσιου χρέους είναι πιθανό να εξαρτηθεί από την αντίδραση της ΕΚΤ.
Ειδικά για την Ελλάδα η Morgan Stanley τονίζει ότι η τροχιά του χρέους είναι ευαίσθητη σε μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού.
Ωστόσο, υπάρχουν άλλες ισχυρές δυνάμεις στο παιχνίδι που διατηρούν την τροχιά του χρέους ελαφρώς πτωτική και περισσότερο σταθερή.



Ακόμη και στην περίπτωση του αποπληθωρισμού, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και η επέκταση της ωρίμανσης των επίσημων δανείων.
Το τελευταίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του χρέους και βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας περισσότερο από ό, τι υποδηλώνει η τροχιά του δείκτη χρέος/ΑΕΠ.
Επίσης, σύμφωνα με την Morgan Stanley, στην Ελλάδα, βλέπουμε τη σχέση κινδύνου/ανταμοιβής, εξακολουθεί να είναι ελκυστική σε μακροπρόθεσμη βάση.
Η μείωση του χρέους έχει οδηγήσει σε μια πολύ ευνοϊκή κεφαλαιακή διάρθρωση από την πλευρά των ομολογιούχων, και αναμένουμε ότι αυτό θα βελτιωθεί περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα η σχέση κινδύνου/ανταμοιβής φαίνεται ισορροπημένη, παρά το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική και το χρηματοδοτικό κενό υστερεί των αρχικών προσδοκιών.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το 5ετές ομόλογο προσφέρει την καλύτερη τιμή κατά μήκος της καμπύλης.
Αν και προτιμά τα ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, συνεχίζει να εντοπίζει αξίες στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης