Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός σεισμός στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα – Η Le Pen στη Γαλλία και η άνοδος των ευρωφοβικών κομμάτων στο επίκεντρο του Τύπου

Πολιτικός σεισμός στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα – Η Le Pen στη Γαλλία και η άνοδος των ευρωφοβικών κομμάτων στο επίκεντρο του Τύπου
Υπό απειλή η ευρωπαϊκή ιδέα
Για πολιτικό σεισμό που μαστίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κάνει λόγο ο Ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των χθεσινών Ευρωεκλογών.
Όπως είναι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στην θριαμβευτική επικράτηση της Marine Le Pen και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία αλλά και ευρύτερα η άνοδος των ευρωφοβικών κομμάτων.
«Πολιτικός σεισμός» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Frakfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, επισημαίνει ότι η επικράτηση της Le Pen «θα έχει σοβαρές συνέπειες» και ότι «το σύνθημα "περισσότερη Ευρώπη" πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά».
Από την πλευρά της η Bild κάνει λόγο για «εκλογικό σοκ στη Γαλλία» ενώ και η Die Welt υπογραμμίζει πως πρόκειται για «πανωλεθρία για τον Hollande».
«Εξαιτίας αυτής της εκλογικής καταστροφής, ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande ηττημένος, είναι όλο και περισσότερο αποδυναμωμένος. Θα είναι ακόμη πιο δύσκολο γι΄αυτόν να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.
Στο ίδιος μήκος κύματος όμως και ο ιταλικός Τύπος. Η La Repubblica κάνει λόγο για «σεισμό στη Γαλλία» ενώ η Corriere della Sera επισημαίνει «το σοκ στη Γαλλία».
«Η νίκη του Εθνικού Μετώπου αποτελεί ένα σοκ που θα συγκλονίσει τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη» τονίζει η γαλλική εφημερίδα Liberation, η οποία υπογραμμίζει: «το ωστικό κύμα που δημιουργεί το κόμμα της Le Pen ξεπερνά σαφώς τα εθνικά σύνορα. Πρόκειται για μία πραγματική απειλή για την ευρωπαϊκή ιδέα».
Η Le Figaro τονίζει ότι «το Εθνικό Μέτωπο επιβάλλεται ως πρώτο κόμμα», υπογραμμίζοντας πως «για τη Le Pen αποτελεί μία προσωπική νίκη, διότι πέτυχε, ενσαρκώνοντας ένα νέο στυλ, να καταρρίψει το πρώτο εμπόδιο για την άνοδο του Εθνικού Μετώπου, την δαιμονοποίησή του”.
Για ισχυρή τιμωρία των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη κάνει λόγο στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η ισπανική El Pais, ενώ η El Mundo επισημαίνει την πανωλεθρία των δύο μεγάλων ισπανικών πολιτικών κομμάτων, του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπογραμμίζοντας επίσης πως «η άκρα δεξιά προελαύνει στη Γαλλία».
«Η Le Pen ηγείται της προέλασης της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη» αναφέρει η βρετανική Daily Mail ενώ οι βρετανικοί Times αναφέρονται στον θρίαμβο του βρετανικού ευρωφοβικού και λαϊκιστικού Ukip.
«Το Ukip πανηγυρίζει, ενώ η Ευρώπη στρέφεται προς τα δεξιά», είναι ο τίτλος των Times που κάνουν λόγο για «ταπείνωση» του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης