Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley - Η Ευρωζώνη εμφανίζει επικίνδυνα σημάδια.... ιαπωνοποιείται

Morgan Stanley - Η Ευρωζώνη εμφανίζει επικίνδυνα σημάδια.... ιαπωνοποιείται
Μόλις ξεκινήσει η πτώση του ευρώ θα γίνει αντιληπτή
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στην Ευρωζώνη η Morgan Stanley, προειδοποιώντας με "ιαπωνοποίηση" της οικονομίας της, ήτοι την έναρξη μιας παρατεταμένης περιόδου αποπληθωρισμού, παρόμοια με εκείνη που είδαμε τη δεκαετία του 1990 στην Ιαπωνία.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ευρωζώνη οδεύει προς "Ιαπωνοποίηση" (Japanification), παραβλέποντας το γεγονός ότι τη δεκαετία του '90 το γιεν έχασε περίπου το 20% του στη μάχη με τον αποπληθωρισμό.
Πράγματι, σήμερα το ευρώ δείχνει να έχει καλή στήριξη για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, όπως παραδέχεται η Morgan Stanley οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι το γιεν αντιμετώπισε μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας μόλις οι αγορές περιουσιακών στοιχείων άρχισαν να τιμολογούν τον αποπληθωρισμό.
Από τον Μάρτιο του 1995 έως τον Αύγουστο του 1998, το γιεν υποχώρησε πάνω από 80% έναντι του δολαρίου καθώς οι ξένοι επενδυτές επανεκτιμούσαν την πορεία των κερδών σε συνδυασμό με τους πιστωτικούς κινδύνους του ιδιωτικού τομέα.
Η Morgan Stanley θεωρεί ότι η ιστορία θα επαναληφθεί και στην Ευρώπη, μόλις ξεκινήσει η πτώση του ευρώ.
Εκτιμά, δε, ότι η έκθεση των ξένων όσον αφορά στις χορηγήσεις και καταθέσεις στα τοπικά περιουσιακά στοιχεία είναι ευαίσθητη στις τιμές του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, ενώ ανέρχεται στα 2,7 τρισ. δολάρια, αφήνοντας αρκετό χώρο για εκροές.
Πιθανή μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές θα είναι το πιθανό έναυσμα για την εκκαθάριση των ξένων συμμετοχών και την πτώση του ευρώ.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης