Τελευταία Νέα
old

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τον Απρίλιο του 2014 αν δώσει το πράσινο φως η Eurostat - Το πλάνο του Σαμαρά ως τις ευρωεκλογές – Στο επίκεντρο επιμήκυνση χρέους και LME

tags :
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τον Απρίλιο του 2014 αν δώσει το πράσινο φως η Eurostat - Το πλάνο του Σαμαρά ως τις  ευρωεκλογές  – Στο επίκεντρο επιμήκυνση χρέους και LME

H Merkel υιοθέτησε τις αποφάσεις του Eurogroup αλλά δεν συζητά haircut

Ένα μεγάλο στοίχημα καλείται να κερδίσει ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς καθώς η Merkel η Γερμανίδα καγκελάριος αποδέχθηκε την βασική εισήγηση των τελευταίων Eurogroup που ήθελαν να δίδεται το πράσινο φως για αναδιάρθρωση του χρέους αρκεί να πιστοποιηθεί από την Eurostat ότι έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.
Αν ο στόχος επιτευχθεί η κυβέρνηση και ο Σαμαράς θα χρησιμοποιήσουν ένα πολύ ισχυρό χαρτί δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους ενόψει των ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2014.
Όπως καθίσταται κατανοητό το μείζον θέμα είναι η διαχείριση του ελληνικού χρέους το οποίο έχει εκτοξευθεί στα 320 δισεκ. ευρώ καθιστώντας αδύνατη την διαχείριση του.
Το ελληνικό ΑΕΠ με βάση την εκτίμηση για το 2013 θα διαμορφωθεί στα 182,9 δισεκ. ευρώ, ενώ το χρέος θα αγγίξει τα 320 δισεκ. ευρώ με βάση τις τελευταίες αναθεωρημένες εκτιμήσεις.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται ουσιαστικά στο 175%.
Η πλειοψηφία των αναλυτών και ειδικά η Bank of America που πρόσφατα παρουσίασε μια άκρως αναλυτική έκθεση για το χρέος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια ελάφρυνση 80 με 100 δισεκ. ευρώ στο χρέος.
Δηλαδή από 320 δισεκ. να διαμορφωθεί στα 220 δισεκ. ευρώ να φθάσει δηλαδή στα επίπεδα της Πορτογαλίας σε απόλυτα μεγέθη ενώ το ΑΕΠ να σταθεροποιηθεί στα 183 δισεκ. με βάση και την εκτίμηση του προϋπολογισμού για το 2014.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ 2012 με 2013 το ΑΕΠ της Ελλάδος μειώθηκε κατά 10 δισεκ. ευρώ και η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.
Η Ελλάδα διαθέτει λοιπόν εθνικό πλούτο 182,9 δισεκ. για το 2013, χρέος 320 δισεκ. και κοινωνικό πλούτο καταθέσεις 161 δισεκ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι το haircut έχει αποκλειστεί η Γερμανία λοιπόν, θα εξέταζε επιμήκυνση 30 ή 50 χρόνια στην αποπληρωμή των δανείων και μείωση των επιτοκίων.
Παράλληλα η Ελλάδα θα προωθήσει και την λύση ως υποστηρικτικό μηχανισμό τις ασκήσεις διαχείρισης ευθύνης Liability Management Exercise LME δηλαδή θα επαναγοράσει ορισμένες εκδόσεις για να καταστήσει ομαλότερη την καμπύλη αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.
Το μέσο κόστος του ελληνικού χρέους διαμορφώνεται στα 2,6% και θα μπορούσε να μειωθεί στο 1,5% αν εξαιρεθούν οι εκδόσεις των εντόκων και των ομολόγων που υπάρχουν στην αγορά.
Όμως η λύση της επιμήκυνσης είναι μια λύση αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση καθώς στηρίζεται σε λογιστικοποίηση του μελλοντικού οφέλους σε παρούσες αξίες.
Το χρέος καθίσταται πιο εξυπηρετήσιμο και με αναγωγή, λογιστική αναγωγή προκύπτει όφελος για το χρέος των 320 δισεκ. που ουσιαστικά είναι χρέος 245 δισεκ. γιατί θα αφορά μόνο τα δάνεια του επίσημου τομέα περίπου 70-80 δισεκ.

Το πλάνο του Σαμαρά ως τις  ευρωεκλογές

Η κυβέρνηση και ο Σαμαράς έλαβαν την διαβεβαίωση από την Merkel ότι αν η Eurostat επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα τότε θα ανοίξει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Αυτή ήταν η πρώτη κίνηση που είχε εκτιμηθεί σωστά από το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο.
Όμως έπονται και άλλες κινήσεις
Α)Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσεις από την Moody’s ότι θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία μέσα στον Δεκέμβριο του 2013.
Να σημειωθεί ότι η Moody’s είναι ο μόνος οίκος που αξιολογεί ακόμη την Ελλάδα σε C σε καθεστώς δηλαδή χρεοκοπίας και αυτό φαίνεται ότι αλλάζει.
Β)Τα τραπεζικά stress tests στην Ελλάδα θα αναδείξουν πρόβλημα το οποίο όπως θα διαπιστωθεί θα είναι διαχειρίσιμο.  
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόβλημα των stress tests δεν θα την πλήξει πολιτικά.
Γ)Η κυβέρνηση ποντάρει σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του εγχειρήματος της Eurobank που υλοποιεί αμκ τον Ιανουάριο του 2014 και θα ιδιωτικοποιηθεί καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει από 95% στο 55%.
Δ)Το θέμα των warrants θεωρείται ουσιώδες το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση είναι το ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants και εν συνεχεία το Ταμείο να ακυρώσει τα warrants και ακολούθως μέσω placement να πουλάει κοινές μετοχές τραπεζών επισπεύδοντας την ιδιωτικοποίηση τους.
Η κυβέρνηση ποντάρει σε καλό χρηματιστηριακό κλίμα καθώς είναι άμεσα αντιληπτό από την κοινωνία και τους επενδυτές.
Ε)Το μεγάλο σχέδιο ολοκληρώνεται με έξοδο στις αγορές.
Η Τρόικα λοιπόν έχει καταστεί κοινωνός των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές με στόχο ίσως και πριν τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 να πραγματοποιηθεί η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές με 3ετές ομόλογο 3 δισεκ. ευρώ.
Με βάση το βασικό σενάριο θα υλοποιηθεί private placement ή υπό όρους κοινοπρακτική έκδοση αλλά όχι κλασσική δημοπρασία ομολόγων 3ετούς διάρκειας.
Στόχος είναι η Ελλάδα να δανειστεί κοντά στο 5,5% στην 3ετία ίσως και 5%.
Η Τρόικα έχει αποδεχθεί ή κατά το ορθότερο δεν έχει αρνηθεί και οι ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην πρώτη έκδοση του ελληνικού κράτους έως το 30% του αντλούμενου ποσού καθώς δεν διαθέτουν μακροπρόθεσμο χρέος.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μεθοδικά την πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές με στόχο τις ευρωεκλογές δηλαδή με στόχο και τις πολιτικές εντυπώσεις.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης