Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η συμφωνία έρχεται για τα 86 δισ. οι νέες ΑΜΚ των τραπεζών για 4η φορά δρομολογούνται αλλά η Ελλάδα δεν διασώζεται – Γιατί;

Η συμφωνία έρχεται για τα 86 δισ. οι νέες ΑΜΚ των τραπεζών για 4η φορά δρομολογούνται αλλά η Ελλάδα δεν διασώζεται – Γιατί;
Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη, οι τράπεζες είναι παγιδευμένες και όταν καταλάβουν οι περισσότεροι τι συμβαίνει θα υπάρξει και 4ο μνημόνιο και 5η ανακεφαλαιοποίηση
Οι ψευδαισθήσεις της σωτηρίας της Ελλάδος σκόπιμα καλλιεργούνται, τυφλώνοντας μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Ποια είναι η νέα προπαγάνδα;
Τα 86 δισεκ. του τρίτου μνημονίου MoU σε συνδυασμό με το νέο αναπτυξιακό πακέτο του Juncker θα αποτελέσουν την βάση της οικονομικής ανάπτυξης, η Ελλάδα θα βγει από το τέλμα οριστικά.
Η νέα ανακεφαλαιοποίηση η 4η κατά σειρά των ελληνικών τραπεζών θα είναι η τελευταία και σε συνδυασμό με την νέα ανακεφαλαιοποίηση η εθνική οικονομία θα πάρει ξανά εμπρός.
Το σενάριο αυτό προφανώς και θα ήταν ιδανικό αν μπορούσε να υλοποιηθεί αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Υπάρχουν 10 λόγοι που δείχνουν ότι το τρίτο μνημόνιο θα οδηγηθεί σε αποτυχία για μια ακόμη φορά ενώ οι τράπεζες που χρεοκόπησαν λόγω της κρατικής ανικανότητας δεν θα ορθοποδήσουν, θα παραμείνουν δέσμιες της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας.

1)Η διεθνής οικονομική ιστορία αποδεικνύει ότι σε μια χώρα δεν υπήρξαν μνημόνια αλλά μνημόνιο.
Η ύπαρξη και δεύτερου και τρίτου μνημονίου είναι απόδειξη αποτυχίας.
Επειδή απέτυχε το πρώτο μνημόνιο, σχεδιάστηκε δεύτερο μνημόνιο και επειδή απέτυχε το δεύτερο μνημόνιο σχεδιάστηκε το τρίτο μνημόνιο.
Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και στις τράπεζες σχεδιάζονται ανακεφαλαιοποιήσεις χωρίς στρατηγική και κυρίως χωρίς στόχο.

2)Το τρίτο μνημόνιο κατά μέσο όρων εκτιμήσεων θα προκαλέσει νέα ύφεση 4,2% με 3% το 2015 και 2,2% με 1,6% το 2016 δηλαδή σωρευτικά 6,4% με 4,6%.
Αυτό μεταφράζεται σε 8-10 δισεκ. ευρώ μικρότερο ΑΕΠ, μικρότερο εθνικό πλούτο.
Υπενθυμίζεται ότι σωρευτικά το ΑΕΠ έχει μειωθεί από τα 236-237 δισεκ. πριν λίγα χρόνια στα 179 δισεκ. μέσα 2015 ή μέχρι το τέλος του 2016 στα 170 δισεκ. δηλαδή σωρευτική μείωση -28%

3)Το τρίτο μνημόνιο δεν προσφέρει καμία αναπτυξιακή προοπτική.
Επιβάλλει μειώσεις μισθών και συντάξεων, αποδυναμώνει με την υπερφορολόγηση των ιδιωτική οικονομία.
Για το 2016 κατά μέσο όρο σε μια μονοπρόσωπη ΕΠΕ βασικός μέτοχος δεν θα είναι ένας ιδιώτης με ποσοστό 100% αλλά το ελληνικό κράτος με ποσοστό κοντά στο 59% με έκτακτες εισφορές και 100% προκαταβολή φόρου.

4)Το πρόγραμμα Juncker που ξεκινάει με αρχικό κεφάλαιο 35 δισεκ. και μοχλευμένο 350 δισεκ. δεν είναι τίποτε άλλο από προσδοκία.
Η ελληνική οικονομία για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Juncker θα πρέπει να διαθέτει στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης.
Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πάρει πάνω από 15 δισεκ. σε αισιόδοξο σενάριο με βάση το Γερμανικό Ifo.

5)H Ελλάδα είναι παγιδευμένη στην δομή του χρέους της.
Θα έχει μαζί με το νέο δάνειο περί τα 355-360 δισεκ. χρέος που αυτό σημαίνει 200% του ΑΕΠ χρέος.
Ακόμη και με αναδιάρθρωση π.χ. επιμήκυνση της αποπληρωμής άλλα 15 ή 20 χρόνια το πρόβλημα της Ελλάδος δεν επιλύεται.
Τα κράτη ιστορικά δανείζονται από τους ιδιώτες, τράπεζες, θεσμικοί και funds αγοράζουν κρατικά ομόλογα και έτσι δανείζουν – χρηματοδοτούν τα κράτη.
Το παγκόσμιο χρέος στα 60 τρισεκ προφανώς και δεν μπορεί να αποπληρωθεί αλλά το μυστικό είναι αυτό.
Οι ιδιώτες ξέρουν ότι τα χρέη δεν αποπληρώνονται όπως και τα κράτη αλλά μέσω μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανακυκλώνουν το παγκόσμιο χρέος.
Το παγκόσμιο χρέος είναι σε μια συνεχή διαδικασία επανεκδόσεων και re-opening.
Η Ελλάδα θα διαθέτει 355-360 δισεκ. χρέος εκ των οποίων οι ιδιώτες θα κατέχουν μόνο 70-71 δισεκ. δηλαδή σε ένα χρέος 360 δισεκ. οι ιδιώτες μόλις το 19% με 20%.
Αυτό τι σημαίνει;
Ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει φόρμουλα ώστε να μετατρέψει το διακρατικό χρέος σε χρέος που κατέχουν ιδιώτες.
Για να χτιστεί εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδος και αγορών θα απαιτηθούν πολλά χρόνια.

6)Η Ελλάδα πάσχει από ένα δομικό πρόβλημα που δεν έχει να κάνει μόνο με το χρέος.
Μια χώρα όπως η Ελλάδα παράγει σήμερα 179 δισεκ. ΑΕΠ αλλά αν αναλυθούν από πού προκύπτουν τα 179 δισεκ. και αφαιρώντας τα 33 -34 του τουρισμού οι υπόλοιποι τομείς είναι διάσπαρτοι με χαμηλή ανταγωνιστικότητα, περιορισμένης προστιθέμενης αξίας.
Η Ελλάδα διαθέτει μια εθνική οικονομία χωρίς κάτι το ξεχωριστό.
Αυτό που παράγει η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην παγκόσμια αγορά σε καλύτερη ποιότητα και σε καλύτερες τιμές.
Αυτός ο παράγοντας αποδεικνύει την αδυναμία μοντέλου ανάπτυξης.
Μια χώρα με σαφή οικονομικό προσανατολισμό διαθέτει υψηλή προστιθέμενη αξία και με εξαίρεση την τουριστική βιομηχανία στους υπόλοιπους τομείς η Ελλάδα δεν έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

7)Η ανεργία είναι ο χειρότερος εφιάλτης της κοινωνίας αλλά είναι και εφιάλτης του καπιταλισμού.
Στον καπιταλισμό η ανεργία είναι εργαλείο πίεσης ώστε οι επιχειρηματίες να επιτυγχάνουν τους οικονομικούς στόχους έναντι κρατών, συνδικαλιστών και κοινωνίας.
Όταν όμως η ανεργία υπερδιογκώνεται σημαίνει ότι ο καπιταλισμός αρχίζει να μην δουλεύει γιατί πολλές επιχειρήσεις (καπιταλισμός) έκλεισαν άρα σε μια καπιταλιστική οικονομία αν δεν υπάρχει και αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική ανάπτυξης άρα και θέσεων εργασίας παγιδεύεται στην στασιμότητα.
Για τον καπιταλισμό η ανεργία είναι εργαλείο, η πολύ ανεργία είναι πρόβλημα.
Ο καπιταλισμός δεν θέλει πολύ ανεργία.

8)Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι μόνο η βάση του καπιταλισμού αλλά και η βάση μιας εθνικής δεξιάς ή αριστερής φιλελεύθερης, σοσιαλιστικής ή αριστερής οικονομίας τύπου ευρωπαϊκής αριστεράς
Στην Ελλάδα μετά την....
Πρώτη ανακεφαλαιοιποίηση το 2009 με τα 5 δισεκ. προνομιούχες μετοχές
Δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των 25 δισεκ. το 2013
Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση 8,3 δισεκ. το 2014
Τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση μεταξύ 9 και 16 δισεκ. πιθανό σενάριο 9-12 δισεκ. νέες ΑΜΚ Νοέμβριο του 2015 έχει εγκλωβιστεί στα εξής
-Δανεικά κεφάλαια, οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν 2,5 δισεκ. από τις προνομιούχες το 2017, περίπου 25 δισεκ. κεφάλαια του 2013 και άλλα 10-12 δισεκ. το 2015 αν όλη την ανακεφαλαιοποίηση την καλύψει το ΤΧΣ.
Τα δανειακά κεφάλαια έχουν μια ιδιαιτερότητα, υποχρεώνουν τις διοικήσεις των τραπεζών να μην ρισκάρουν, πρέπει να επιστραφούν άρα δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την εθνική οικονομία.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ρευστότητα.
Όταν οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα, έχουν δανειστεί 129 δισεκ. πως θα χρηματοδοτήσουν την εθνική οικονομία με ρευστότητα που πρέπει να επιστρέψουν στην ΕΚΤ;
Για τα επόμενα δύο χρόνια ξεχάστε πιστωτική επέκταση.
Αυτό σημαίνει 2009 με 2017 δηλαδή 8 χρόνια αρνητικής πιστωτικής επέκτασης

9)Ο καταλύτης σε ένα τραπεζικό σύστημα είναι η ιδιωτικοποίηση, πόσο ιδιωτικοποιημένο είναι το τραπεζικό σύστημα, κρίνει συμμετοχή μετόχων και απόδοση κεφαλαίου και ενεργητικού.
Για να μπορέσει το ελληνικό banking να προσελκύσει ξένους πάλι θα πρέπει να διαμορφώσει μια ιστορία ανάπτυξης και κερδών.
2015 και 2016 οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες.
Επίσης και ελλείψει πιστωτικής επέκτασης και διαχείρισης μόνο NPLs –από εκεί ποντάρουν να βγάλουν κέρδη οι τράπεζες – δεν μπορείς να προσελκύσεις διεθνή κεφάλαια με αξιώσεις και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το 2007 οι τράπεζες στην Ελλάδα εμφάνιζαν κέρδη 5,5 δισεκ. ευρώ.
Το 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα βγάζουν 1 δισεκ. κέρδη και αυτό αν αποδώσει η διαχείριση των NPLs.
Οι ελληνικές τράπεζες με 345 δισεκ. περιουσία (ενεργητικό) θα είναι φτωχές τράπεζες στο μέλλον, θα έχουν για χρόνια πολύ χαμηλή απόδοση κεφαλαίου ROE.

10)Οι τράπεζες για να ανακάμψουν θα πρέπει να ανακτήσουν μεγάλο μέρος των χαμένων καταθέσεων.
Από τις αρχές του 2010 έως τον Αύγουστο του 2015 χάθηκαν 119 δισεκ. ευρώ καταθέσεις και κατά σύμπτωση έχουν απομείνει 119 δισεκ. ευρώ καταθέσεις.
Για να παραχθούν νέες καταθέσεις απαιτείται αύξηση ΑΕΠ, μεγάλη αύξηση εθνικού πλούτου που δεν είναι στόχος του 2016 αλλά ίσως από το 2017.
Για να αυξήσουν οι τράπεζες τις καταθέσεις τους 30 δισεκ. θα χρειαστούν 4-5 χρόνια.

Το συμπέρασμα

Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη, οι τράπεζες είναι παγιδευμένες και όταν καταλάβουν οι περισσότεροι τι συμβαίνει θα υπάρξει και 4ο μνημόνιο και 5η ανκεφαλαιοποίηση γιατί θα έχουν αποτύχει το τρίτο μνημόνιο και η 4η ανακεφαλαιοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης