Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ανάπτυξη 2,2% η Ευρωζώνη το 2018, αύξηση επιτοκίων από το 2019

Goldman Sachs: Ανάπτυξη 2,2% η Ευρωζώνη το 2018, αύξηση επιτοκίων από το 2019
Το πολιτικό ρίσκο σε Ισπανία και Ιταλία αποτελούν το βασικό παράγοντα κινδύνου για το σύνολο της Ευρωζώνης
Ο θετικός συνδυασμός ενίσχυσης της διεθνούς αλλά και τις εγχώριας ζήτησης θα αποτελέσει τον βασικό βατήρα στον οποίο θα στηριχθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2018, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.
Στην έκθεσή του («European Economics Analyst - European Outlook - Good  Growth, Feeble Inflation, Persistent Policy») αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου γίνεται αναφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης αλλά και στις οικονομίες Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Θετική εικόνα για την ανάπτυξη

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ευρωζώνη θα φθάσει φέτος στο 2,2% τόσο φέτος όσο και το 2018, ενώ θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2019.
Για τη γερμανική οικονομία ο χρηματοοικονομικός όμιλος εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος με εκτίμηση ότι θα «τρέξει» με ρυθμό 2,6%, ο οποίος θα υποχωρήσει στο 2,5% το 2018.
Αναβαθμισμένη είναι η εκτίμηση και για τη Γαλλία, με πρόβλεψη ανάπτυξης 1,8% για το 2017 και ακόμη καλύτερη πορεία το 2018, με τον ρυθμό ανάπτυξης να τοποθετείται στο 2%.
Ελαφρώς απαισιόδοξη, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για την Ιταλία εμφανίζεται η Goldman Sachs, με δεδομένες και τις εκλογές εντός του 2018, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν περαιτέρω τη δύναμη λαϊκιστικών κομμάτων.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα αγγίξει φέτος το 1,5% και θα υποχωρήσει στο 1,1% το 2018.
Προβληματισμένος είναι ο χρηματοοικονομικός όμιλος και για την ισπανική οικονομία, καθώς τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την Καταλονία μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην πορεία τους.
Ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ισπανία τοποθετείται στο 3,1% για φέτος με σαφή υποχώρηση στο 2,5% για το 2018.
Περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι αναλυτές του οίκου για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, με το Brexit να προβλέπεται ότι θα πλήξει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.
Αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης να τοποθετείται για φέτος στο 1,5% και να διαμορφώνεται στο 1,3% για το 2018.
Παράλληλα εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς το Brexit θα οδηγήσει σε υποτίμηση της στερλίνας έναντι των ανταγωνιστικών της νομισμάτων.



Σταθερή η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ – Αυξήσεις από την BoE

Διατήρηση σταθερής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για το σύνολο του 2018 προβλέπει η Goldman Sachs, χωρίς καμία μεταβολή στα επιτόκια της Ευρωζώνης.
Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων μοιάζει αρκετά μακροπρόθεσμη και τοποθετείται στο δ’ τρίμηνο του 2019, αν και οι αναλυτές του χρηματοοικονομικού ομίλου δεν αποκλείουν εντελώς ένα ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα εντός του 2019.
Εντελώς διαφορετική θα είναι η πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), η οποία αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων (έκαστη κατά 25 μονάδες βάσης) εντός της επόμενης τριετίας, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό.



Ο παράγοντας πολιτικό ρίσκο

Ένας από τους παράγοντες που μπορούν να συγκρατήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι άλλος από το πολιτικό ρίσκο που μπορεί να ενισχυθεί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Παρά την ήττα των λαϊκιστών σε Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία κατά τις εκλογές του 2017, ο λαϊκισμός παραμένει απειλή για την Ευρωζώνη, ακριβώς όπως και ο ευρωσκεπτικισμός.
Για την Ιταλία το βασικό σενάριο της Goldman Sachs εκτιμά ότι μετά τις εκλογές την άνοιξη του 2018 θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είτε κεντροαριστερή είτε κεντροδεξιά, η οποία, όμως, δεν θα έχει αρκετή δύναμη ώστε να προωθήσει κάποιες βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Πιθανή, όμως, αύξηση των ποσοστών –καθώς είναι ακόμη αρκετά νωρίς για σίγουρες προβλέψεις- είτε του Κόμματος των Πέντε Αστέρων είτε της Λέγκας του Βορρά μπορεί να απομακρύνει σημαντικά το βασικό μας σενάριο από το να καταστεί πραγματικότητα», τονίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Όσο για την Ισπανία το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της Καταλονίας πέραν των όποιων επιπτώσεων για την οικονομία της χώρας, θέτει, σύμφωνα πάντα με την Goldman Sachs, εν αμφιβόλω τις προσπάθειες για περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης