Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σε σταθερό αναβαθμίζεται το outlook των ελληνικών τραπεζών λόγω βελτίωσης κερδοφορίας και χρηματοδότησης

tags :
Moody's: Σε σταθερό αναβαθμίζεται το outlook των ελληνικών τραπεζών λόγω βελτίωσης κερδοφορίας και χρηματοδότησης
Τα ΝΡΕs αναμένεται να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, άνω του 40% επί του συνόλου των δανείων έως το τέλος του έτους 2017
Σε σταθερό αναβάθμισε το outllok των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Moody's, από αρνητικό προηγουμένως, καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές για τους όρους χρηματοδότησης και την κερδοφορία του κλάδου.
Το θετικό outlook εκφράζει την προσδοκία της Moody's για το πώς η πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού θα εξελιχθεί τους επόμενους 12-18 μήνες.
Ωστόσο, οι προκλήσεις για μια σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων και οι περιορισμένες ευκαιρίες δανεισμού παραμένουν.
Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση της Moody's, με τίτλο «Banking System Outlook - Greece: Stable Outlook Reflects Improved Funding and Profitability Prospects Balanced Against Still Sizeable Problem Loans" (Προοπτικές τραπεζικού συστήματος - Ελλάδα: Το σταθερό Outlook αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των Χρηματοδότησης και τις προοπτικές αποδοτικότητας αντισταθμίζοντας τον μεγάλο όγκο των προβληματικών δανείων) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, αναμένεται οι τράπεζες στην Ελλάδα να επιστρέψουν οριακά στην κερδοφορία το 2016 και το 2017, λόγω των σημαντικά χαμηλότερων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και απώλειες, της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης και της βελτίωσης των λειτουργικών εξόδων.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής Νώντας Νικολαΐδης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν την πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά repo, μειώνοντας την εξάρτηση τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) και βελτιώνοντας το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Moody's, οι πιθανότητες να παραμείνουν άκρως εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας είναι μεγάλες.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση των τεράστιων αποθεμάτων προβληματικών δανείων.
Ο οίκος αναμένει ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοίγματα (ΝΡΕ) να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, άνω του 40% επί του συνόλου των δανείων έως το τέλος του έτους 2017, από περίπου 45% τον Ιούνιο το 2016.
Επιπλέον, παρά τη μέτρια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, η κατανάλωση και οι νέες επενδύσεις είναι πιθανό να μειωθούν, επηρεάζοντας και τις δυνατότητες του κλάδου στην αύξηση των εσόδων.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Moody's αναμένεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 1,8% το 2017, από 0% για το σύνολο του έτους 2016.
Επιπλέον, ενώ οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι ισχυροί, με τον σταθμισμένο μέσο όρο του CET1 να διαμορφώνεται σε περίπου 17% από τον Ιούνιο του 2016, ποσοστό που πληροί άνετα τις κανονιστικές απαιτήσεις, περίπου το μισό είναι με τη μορφή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs), τις οποίες η Moody's θεωρεί ότι είναι χαμηλότερης ποιότητας κεφαλαίου.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούν να μετατραπούν σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) και τελικά σε ενσώματα πάγια στοιχεία, τα οποία εξαρτώνται από την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης που είναι σήμερα αδύναμη, ήτοι σε caa3 (σταθερή).
Τέλος, η Moody's δεν αναμένει οι τράπεζες στην Ελλάδα να επωφεληθούν από οποιαδήποτε κρατική στήριξη.
Η κυβέρνηση έχει περιορισμένη οικονομική δύναμη και μεγάλη εξάρτηση στη χρηματοδότηση των επίσημων πιστωτών της, ενώ εμφανίζει ελάχιστη ικανότητα να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης