Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Είναι αλήθεια - Οι Κινέζοι ανεβάζουν τις τιμές στο γάλα και στα γαλακτοκομικά

tags :
Είναι αλήθεια - Οι Κινέζοι ανεβάζουν τις τιμές στο γάλα και στα γαλακτοκομικά
Στέλεχος εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας είπε στο  bankingnews ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν διαμορφωθεί νέα τιμολόγια σε πολλές κατηγορίες γαλακτοκομιών προϊόντων
«Ψήνονται» αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας καθώς… βλέπει ότι οι Κινέζοι χτυπούν την πόρτα της, ζητώντας να αγοράσουν προϊόντα.
Στέλεχος εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας είπε στο  bankingnews ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν διαμορφωθεί νέα τιμολόγια σε πολλές κατηγορίες γαλακτοκομιών προϊόντων.
Πρώτο στη λίστα είναι το «φρέσκο» γάλα το οποίο  έχει διατηρήσει την ίδια τιμή τα τελευταία χρόνια διότι η ζήτηση  ήταν σε καθοδική τροχιά.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017, είχε καταγραφεί μείωση στα επίπεδα του 3,5%.
Η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία την περίοδο της κρίσης όμως άλλαξε τα σχέδια της αναζητώντας αγορές του εξωτερικού για να πουλήσει τα προϊόντα τους.
Η βιομηχανία έχει καταφέρει τουλάχιστον το 40% των παραγόμενων προϊόντων να ταξιδεύει σε αγορές του εξωτερικού και κάποιες εταιρείες έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους πάνω από το 60%.
Τα προσφερόμενα προϊόντα μειώνονται στην εγχώρια αγορά με αποτέλεσμα η ζήτηση να δημιουργεί περιβάλλον αυξήσεων των προϊόντων.
Πάντως οι επιχειρηματίες κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το ύψος των αυξήσεων αρχικά στο γάλα και στη συνέχεια σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Να αναφερθεί ότι ένα από τα σημαντικά κόστη της γαλακτοβιομηχανίας το οποίο παραμένει υψηλό είναι το μεταφορικό το οποίο συνδέεται άμεσα με την διανομή των προϊόντων στα καταστήματα της λιανικής και στα σουπερ μάρκετ.
Το θέμα των αυξήσεων των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων το έβαλε  πρόσφατα ο Πίτερ Τούμποργκ, διευθύνων  σύμβουλος της Aria Foods, λέγοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει τα Χριστούγεννα από βούτυρο και κρέμα γάλακτος χάρη στους  Κινέζους.
Ο έμπειρος επιχειρηματίας στην αγορά των γαλακτοκομικών είπε φαντάζεσαι να «μάθει» ο Κινέζος να τρώει γιαούρτι!
Η ζήτηση των Κινέζων για γαλακτοκομικά προϊόντα θα ανεβάσει άμεσα το κόστος της  ρώτης ύλης στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα  θα πληρώσει το «μάρμαρο» καθώς το  50% τω αναγκών της καλύπτεται από εισαγωγές.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι οι εγχώριοι καταναλωτές δαπάνησαν 747,86 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ως πρώτη ύλη ή ως τελικό προϊόν.
Πάντως η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία στηρίζεται αρκετά στις προσφορές για να συγκρατήσει την πτώση των πωλήσεων ειδικότερα στα γιαούρτια όπως και στο γάλα μακράς διάρκειας που δίνονται προσφορές με έκπτωση της τιμής.
Η εμφάνιση όμως των Κινέζων στην ευρωπαϊκή αγορά θα δημιουργήσει πρόβλημα στις εισαγωγικές εταιρείες, για να  αποφύγουν την άνοδο των τιμών, πιθανόν να καταλήξουν στην απόφαση να περιορίσουν ή να εξαφανίσουν τις προσφορές από τα ράφια των σουπερ μάρκετ.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης