Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για «φασιστικές πρακτικές» με στόχο την ανατροπή Sanchez κατηγορούν οι Ευρωσοσιαλιστές το ΕΛΚ

Για «φασιστικές πρακτικές» με στόχο την ανατροπή Sanchez κατηγορούν οι Ευρωσοσιαλιστές το ΕΛΚ
Ο Sanchez ανακοίνωσε την ότι θα αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντα για μια εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει αν θα παραμείνει στο αξίωμα της πρωθυπουργίας
Η πολιτική αναταραχή που ξεκίνησε στην Ισπανία μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ότι ενδέχεται να παραιτηθεί εξαπλώθηκε στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να κατηγορούν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ότι υποστηρίζει «φασιστικές τακτικές» για την απαξίωση της αντιπολίτευσης.
Ο Sanchez ανακοίνωσε την ότι θα αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντα για μια εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει αν θα παραμείνει στο αξίωμα της πρωθυπουργίας μετά την έναρξη έρευνας από δικαστήριο σε βάρος της συζύγου του, Begonia Gometh, για καταγγελίες περί διαφθοράς.
Την Πέμπτη, οι εισαγγελείς στη Μαδρίτη συνέστησαν στον δικαστή να απορρίψει την προκαταρκτική έρευνα επειδή δεν υπήρχαν στοιχεία.
Οι υποστηρικτές του Sanchez έχουν πει ότι η υπόθεση, που κινήθηκε από τους ακροδεξιούς ακτιβιστές κατά της διαφθοράς «Clean Hands», έχει πολιτικά κίνητρα και δεν βασίζεται σε γεγονότα.
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Sanchez, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας δήλωσε στο Euractiv τα εξής: «Έχει ο καιρός γυρίσματα. Αυτό συμβαίνει όταν αδιαφορείς και αγνοείς τη βούληση του λαού».
Τα σχόλιά του, τα οποία έχουν εξοργίσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, απηχούν την γενική απογοήτευση του κεντροδεξιού ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (PP) και του ηγέτη του Alberto Newnithe Feijo ύστερα από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης το Νοέμβριο, καθώς ο Σάντσεθ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία συνάπτοντας συμφωνίες με τα καταλανικά και βασκικά εθνικιστικά κόμματα.
«Είναι απίστευτο ότι το ΕΛΚ θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτό που έκανε αυτή η ακροδεξιά ομάδα πίεσης στην Begonia Gometh, τη σύζυγο του πρωθυπουργού της Ισπανίας Pedro Santhez, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), Giacomo Filipek, στο Euractiv.
«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πώς οι φασίστες απαξίωσαν τους ανθρώπους επειδή δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις ιδέες […] το να χρησιμοποιούν σήμερα την ίδια τακτική είναι προσβολή για την κληρονομιά μιας ημέρας όπως η σημερινή», δήλωσε ο Filipek την Πέμπτη από τη Λισαβόνα, όπου εορτάστηκε η ημέρα εθνικής απελευθέρωσης της Πορτογαλίας.
«Το ΕΛΚ δεν πρέπει να υποκύψει σε απρεπή πολιτικά τεχνάσματα. Οι ψηφοφόροι αξίζουν κάτι καλύτερο», πρόσθεσε ο Filipek, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
«Είναι άκρως σοκαριστικό να γίνονται σχόλια όπως αυτό από έναν κεντροδεξιό πολιτικό. Ήλπιζα ότι επρόκειτο για ένα γλωσσικό λάθος. Φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πρέπει να το φωνάξω, γιατί κάποιος πρέπει να το κάνει», κατέληξε.
Η οργάνωση «Clean Hands» είναι γνωστή για την άσκηση πίεσης στους πολιτικούς με την κατάθεση μηνύσεων, πολλές από τις οποίες αποτυγχάνουν.
Το 2021, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος του Clean Hands καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση για εκβιασμό και απάτες, αλλά η απόφαση ανακλήθηκε τον Μάρτιο από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη, με την οποία αποδέχεται ότι οι ειδήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της υπόθεσης εναντίον της Gomez μπορεί να είναι ψεύτικες, υποστηρίζοντας ότι εναπόκειται πλέον στους δικαστές να εξακριβώσουν αν οι πληροφορίες είναι αληθινές ή ψευδείς.

Συσπείρωση των Σοσιαλιστών υπέρ του Sanchez

Ο αντίκτυπος της κρίσης του Sanchez σε επίπεδο ΕΕ είναι ο καρπός μιας σκληρής μάχης στην Ισπανία μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE/PES) και του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP).
Από τη μία πλευρά, οι Σοσιαλιστές έσπευσαν να συσπειρώσουν τις ομάδες υπέρ του Σάντσεθ. Κάλεσαν σε πανεθνικές κινητοποιήσεις ως ένδειξη υποστήριξης προς τον Σάντσεθ, ενώ του ζητούν να είναι «δυνατός» και να αντισταθεί στην ακροδεξιά για να προστατεύσει τη δημοκρατία.
«Ζητώ από τους υποστηρικτές μου να κινητοποιηθούν υπέρ της δημοκρατίας και του σεβασμού, υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ του έργου του Sanchez. Πρέπει να τον στηρίξουμε», δήλωσε ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο SER.
Από την πλευρά της κεντροδεξιάς, στελέχη του PP κατηγόρησαν το ένα μετά το άλλο τον Sanchez για αυτοθυματοποίηση, αδράζοντας την ευκαιρία για να τον κατηγορήσουν ότι «παραμελεί τις ευθύνες του».
«Είπε ότι χρειάζεται πέντε ημέρες για να σκεφτεί με τον εαυτό του, και κατά τη γνώμη μου, κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα εδώ και πέντε χρόνια: σκέφτεται με τον εαυτό του», δήλωσε ο Feihoo κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, όπου απαίτησε επίσης από τον Sanchez να εκφραστεί «άμεσα για τις υποθέσεις φερόμενης διαφθοράς που αφορούν την κυβέρνησή του, το κόμμα του και το περιβάλλον του», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης