Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ιδιοκτήτρια του χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης αγοράζει μερίδιο στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οίκο εκκαθάρισης συναλλαγών

tags :
Η ιδιοκτήτρια του χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης αγοράζει μερίδιο στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οίκο εκκαθάρισης συναλλαγών
Το deal έλαβε χώρα έναντι 200 εκατ. στερλινών...
Η Intercontinental Exchange, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης, θα προχωρήσει στην αγορά του 4% (από τη Royal Bank of Scotland) της Euroclear, της μεγαλύτερης εταιρείας εκκαθάρισης συναλλαγών στην Ευρώπη, τη στιγμή που συζητείται έντονα το μέλλον του κλάδου, ενόψει Brexit.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το deal έλαβε χώρα έναντι 200 εκατ. στερλινών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Intercontinental Exchange να παίξει τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
Η Euroclear ιδρύθηκε από την JPMorgan στη δεκαετία του 1960 και σήμερα έχει περίπου 130 μετόχους, συμπεριλαμβανομένων της ομοειδούς Euronext.
Η συζήτηση μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους οίκους εκκαθάρισης συναλλαγών, έχει ήδη ξεκινήσει.
Επιθυμία της Γαλλίας είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Χρεογράφων (ESMA) να έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο έναντι των αποφάσεων που θα λαμβάνονται στη Βρετανία, μετά το Brexit, ενώ η Γερμανία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το προσχέδιο του σχετικού νόμου δεν παραχωρεί αρκετή ισχύ στην Ε.Κ.Τ. προκειμένου να παρεμβαίνει σε περίπτωση κρίσης.
Ο ημερήσιος τζίρος του Citi, στγο Λονδίνο, από την εκκαθάριση συναλλαγών στα παράγωγα σε ευρώ, ανέρχεται σε 512 δισ. ευρώ!
Το 2011, η Ε.Κ.Τ. είχε επιχειρήσει ξανά να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην εκκαθάριση συναλλαγών στα παράγωγα, ωστόσο η Βρετανία προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κέρδισε την υπόθεση με το επιχείρημα ότι είναι μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
Με το Brexit, όμως, τα δεδομένα αλλάζουν...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης