Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ειλημμένη απόφαση η άμεση προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ – Θα εξετασθεί και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Ειλημμένη απόφαση η άμεση προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ – Θα εξετασθεί και επαναδιαπραγμάτευση  του  χρέους
Αντίστροφα πλέον κυλάει ο χρόνος για την Ελλάδα καθώς μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα έχει υποβάλλει αίτημα δανεισμού αρχικά προς  το ΔΝΤ και εν συνεχεία προς  την ΕΕ καθώς πλέον οι αγορές αποτιμούν πανάκριβα  το ελληνικό χρέος μέσω των spreads. ..Για τις αγορές η έλευση του ΔΝΤ θα έχει θετικότερο αντίκτυπο από ότι η συμμετοχή και της ΕΕ στον μηχανισμό στήριξης. Η Ελλάδα θα δανεισθεί με επιτόκιο 3,26% από το ΔΝΤ και σε πρώτη φάση θα μπορούσε να αντλήσει περίπου 5 δις ευρώ.
Το ΔΝΤ έχει μια τεχνοκρατική προσέγγιση των πραγμάτων και μια τυπολατρία στα μέτρα που θα συμφωνηθούν. Οι αγορές απλά αισθάνονται πιο ασφαλείς με το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΔΝΤ δεν αποκλείεται να ζητηθεί η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στις βραχυχρόνιες εκδόσεις από έντοκα έως 3 χρόνια με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας θα πρόκειται για επιμήκυνση του χρέους και όχι για απομείωση.
Π.χ. αν ένας επενδυτής έχει αγοράσει 3ετή ομόλογα και έχει δανείσει το ελληνικό κράτος με 20.000 ευρώ το κράτος θα συνεχίσει να του οφείλει τις 20.000 ευρώ αλλά όταν λήξει μια έκδοση μπορεί το κράτος ως εκδότης των ομολόγων και δανειζόμενος να ζητήσει από τους δανειστές αντί να τους πληρώσει στην λήξη τους να εκδώσει νέα ομόλογα τα οποία και θα διαθέσει στους υφιστάμενους δανειστές.
Αυτή είναι η διαδικασία της επιμήκυνσης του χρέους μια πρακτική που έχει ακολουθήσει το ΔΝΤ σε πολλές χώρες στις οποίες διαχειρίστηκε την οικονομική πολιτική.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι τα κεφάλαια να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη και όχι στους τόκους των ομολόγων.
Παράλληλα ένα φαινόμενο το οποίο αναφέρεται γιατί έχει σημειωθεί παντού είναι ότι μετά την έλευση του ΔΝΤ σε μια χώρα μετά από 2-4 χρόνια καμιά κυβέρνηση δεν έμεινε στην εξουσία. Σήμερα Δευτέρα – ήταν να έρθουν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της ΕΕ ωστόσο το ταξίδι αναβάλλεται ελέω ηφαιστειακής τέφρας  και προφανώς τις επόμενες μέρες , θα κριθεί ο χρόνος προσφυγής της Ελλάδος στο ΔΝΤ. Θα συζητηθούν οι βασικοί όροι η Ελλάδα για να δανεισθεί από το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβει και άλλα σκληρά μέτρα αν η πολιτική ηγεσία θεωρήσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή και αποκλειστεί και η έκδοση δολαριακού ομολόγου τότε άμεσα θα καταφύγει στο ΔΝΤ.
Κάποιοι μιλούν και για τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας και κάποιοι άλλοι για την επόμενη εβδομάδα ενώ λίγοι συνδέουν την απόφαση με τον χρόνο διεξαγωγής των Γερμανικών εκλογών στις 9 Μαΐου.
Είναι πολύ πιθανό, τα πρώτα χρήματα να τα εκταμιεύσει από το ΔΝΤ ωστόσο ο μηχανισμός βαίνει προς ενεργοποίηση. Αρχικά θα αντληθούν 10 δις ευρώ.
Αν υπάρξει και το road show στις ΗΠΑ θα οριστικοποιηθεί ο ακριβής χρόνος που θα προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ – ΕΕ.
Η Ελλάδα πόνταρε με την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης ότι θα πέσουν τα spreads στα ομόλογα και έτσι θα μπορέσει να δανεισθεί από τις αγορές χωρίς ουσιαστικά να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό.
Ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε και η Ελλάδα είχε  τις εξής επιλογές.
Να συνεχίσει να διερευνά την αγορά ώστε να δανεισθεί ωστόσο με επιτόκια 7% στην 10ετία και κοντά στο 5% στα έντοκα είναι προφανές ότι τα υψηλά τοκοχρεολύσια θα ακυρώνουν την προσπάθεια της χώρας να μειώσει τα ελλείμματα.
Αν προσφύγει στην Αμερική μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED ότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα ουσιαστικά θα βρει μεγάλα εμπόδια.
Σύμφωνα με ενδείξεις η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανεισθεί πάνω από 1,5- 2 δις δολάρια και με επιτόκιο 7,5% με 8%.
Η επόμενη λύση είναι να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος σχέδιο που προτείνουν πολλοί π.χ. η Barclays εκδίδοντας νέα ομόλογα στις λήξεις των παλαιών ώστε  να επιμηκυνθεί τεχνικά το χρέος.
Αν όλες αυτές οι λύσεις αποδειχθούν αναποτελεσματικές ή δεν υλοποιηθούν η προσφυγή στον μηχανισμό αποδεικνύεται μάλλον μονόδρομος.
Σε κάθε περίπτωση η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζών και των ξένων οίκων προτείνουν στην Ελλάδα να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης καθώς τα spreads αναμένεται να μειωθούν έως 100 μονάδες από τις 400 στις 300 μονάδες βάσης.

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν......


Αν η Ελλάδα αποφασίσει να μην ενεργοποιήσει τον μηχανισμό προφανώς και το ρίσκο που λαμβάνει είναι τεράστιο.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι αγορές δεν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δανεισθεί φθηνά.
Οι αγορές με την στάση τους δείχνουν ότι
1)Όχι μόνο δεν πείστηκαν αλλά αμφισβητούν ευθέως με την στάση τους τον μηχανισμό.
Αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα και την πρακτικότητα του μηχανισμού.
2)Η Ελλάδα πόνταρε ότι με την αποσαφήνιση του μηχανισμού θα υποχωρήσουν τα spreads και έτσι δεν θα χρειαζόταν να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης.
Ο στόχος αυτός απλά απέτυχε οι αγορές αμέσως συνειδητοποίησαν την στρατηγική της Ελλάδος και προφανώς τα spreads αυξήθηκαν.
3)Τα hedge funds είναι πλήρως ενεργοποιημένα και μάλιστα διατηρούν τις περισσότερες ανοικτές τους θέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι τα hedge funds έκλεισαν μόνο 120 εκατ short θέσεις στα CDS σε σύνολο 7 δις περίπου τις τελευταίες ημέρες.
Ένδειξη ότι είναι διατεθειμένα να ρισκάρουν.
4)Οι ξένοι αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδος να δανεισθεί , να μειώσει τα ελλείμματα της να πετύχει τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας.
5)Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ή καλύτερα φρούδες ελπίδες ότι στην επόμενη δημοπρασία τα spreads θα μειωθούν και αν μάλιστα δεν υποβαθμιστεί η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με καλύτερους όρους.
Εφόσον το spread δεν μπορεί να υποχωρήσει  κάτω από τις 300 μονάδες βάσης αυτό σημαίνει ότι το καλύτερο σενάριο δανεισμού στην 10ετία θα είναι περί το 6% με 6,2%.
Η ΕΕ προσφέρει επιτόκιο 5% σταθερό ή 3,7% κυμαινόμενο.
6)Οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν και καθορίζουν του όρους δανεισμού της Ελλάδος η οποία μπορεί δια δηλώσεων να εμφανίζεται άνετη αλλά η Ελλάδα θα δανεισθεί με προφανώς χειρότερους όρους από ότι τις παρέχει ο μηχανισμός στήριξης.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης