Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Το σύνολο των χρηματιστηριακών αγορών έχει εισέλθει σε μια ειδική ζώνη γεγονότων

tags :
Το σύνολο των χρηματιστηριακών αγορών έχει εισέλθει σε μια ειδική ζώνη γεγονότων

Μάνος Χατζηδάκης: Μια απόφαση, δύο δρόμοι…


Το εξωτερικό και οι εξελίξεις γύρω από το Βρετανικό δημοψήφισμα έδωσαν τον τόνο στην τάση του ΧΑ την εβδομάδα που πέρασε. Η οριακή διαφορά όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις με το προβάδισμα να παρουσιάζει μετατοπίσεις και τις ημερομηνίες να πλησιάζουν έχουν αυξήσει το βαθμό νευρικότητας των αγορών επηρεάζοντας και την Ελληνική που έχει αυξήσει το βαθμό συσχέτισης.

Οι αποτιμήσεις και το τι εκφράζουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών πέρασαν σε δεύτερη μοίρα με την ψυχολογία να παίζει πλέον κυρίαρχο ρόλο ενώ ακόμα και οι κεντρικές τράπεζες στις προγραμματισμένες τους ανακοινώσεις κράτησαν στάση αναμονής ενόψει της ερχόμενης Πέμπτης προτιμώντας να έχουν μεγαλύτερη γκάμα επιλογών  για την συνέχεια. 
Η επίδραση στις αγορές θα είναι σαφώς ισχυρότερη σε μια ενδεχόμενη επικράτηση του Brexit, τα δεδομένα στον χρηματοοοικονομικό κλάδο θα αλλάξουν δεδομένης της ισχυρής παρουσίας του Λονδίνου ως χρηματοοκονομικό κέντρο της Ευρώπης. Οι μετατοπίσεις των κεφαλαίων κάθε άλλα παρά ευκαταφρόνητες θα είναι δεδομένου του όγκου της αξίας και της πληθώρας των κλάσεων κεφαλαίου που ενδεχομένως θα χρειαστεί να «μεταναστεύσουν».

Το σύνολο των χρηματιστηριακών αγορών έχει εισέλθει σε μια ειδική ζώνη γεγονότων που θα προσδιορίσουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές περιόδους και πιθανότατα να έχουν παρελκόμενες συνέπειες πέρα από τις οικονομικές που ακόμα δεν είναι ορατές στο προσκήνιο. Σε αυτή την συγκυρία η δυνατότητα διαφοροποίησης της ελληνικής αγοράς είναι περιορισμένη, η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι η ελληνική αγορά διέπεται από δυνάμεις που κινούνται με υπερβολή στην τάση αυξάνοντας το βαθμό μεταβλητότητας. Ως εκ τούτου στο άμεσο χρονικό διάστημα απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά και ισορροπημένες θέσεις ρίσκου συνεκτιμώντας όλα τα σενάρια της επόμενης ημέρας με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα μέρος της ρευστότητας που θα πρέπει να μείνει εκτός αγορών.

Οι διαγραμματικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ήταν ραγδαίες μετά την διάσπαση των 630 μονάδων. Μετά την διάσπαση της πλαγιοανοδικής στήριξης που έρχεται από τον φετινό Φεβρουάριο η επιτάχυνση της πτώσης ήταν έντονη, η κλίση σχεδόν κάθετη και το αποτέλεσμα της ήταν η απώλεια 103 μονάδων από τα επίπεδα που ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις. Η αντίδραση που ακολούθησε την Παρασκευή αν και χαρακτηρίστηκε από ένταση θετικής μεταβλητότητας ήταν εντός των ορίων ανοδικής διόρθωσης που δικαιολογεί μια πτώση της τάξης του 15% σε 7 συνεδριάσεις. Κατά την διάρκεια της πτωτικής διαδρομής ο Γενικός Δείκτης διέσπασε όλους τους κινητούς μέσους γυρίζοντας σε πτωτική τάση. Μάλιστα στην συνεδρίαση της Πέμπτης οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά μετά τις 17 Φεβρουαρίου δικαιολογώντας το ανοδικό ξέσπασμα που ακολούθησε την Παρασκευή. Η μορφή της αντίδρασης δημιουργεί κάποιο προβληματισμό καθώς απότομες και οξείες σε ένταση κινήσεις είθισται να έχουν χαρακτήρα τοπικών αντιδράσεων. Για να θεωρηθεί ότι έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή τάσης θα πρέπει αφενός να μην «πληρωθούν» επίπεδα τιμών κάτω από τις 553 μονάδες που είναι το χαμηλό της κίνησης αφετέρου η συνέχεια να εκτονωθεί υψηλότερα από τις 607 μονάδες ξαναβάζοντας τον Γενικό Δείκτη σε πρώτη φάση ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση.

Αν το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής η Ευρώπη συνεχίσει την πορεία της με 28 χώρες-μέλη ο Γενικός Δείκτης θα επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε η πτώση, κοντά δηλαδή στις 650 μονάδες. Αν όχι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί μέχρι οι τεχνικοί δείκτες να λιώσουν, να υπάρξει δηλαδή υποτιμητική υπερβολή στα εβδομαδιαία διαγράμματα.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη.

Αν και κατά μία ημέρα μικρότερη λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος η ατζέντα της χρηματιστηριακής εβδομάδας έχει πολλά σημαντικά προγραμματισμένα οικονομικά και πολιτικά γεγονότα. Εκτός από το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία του οποίου τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της 24ης Ιουνίου στις 21 Ιουνίου αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία ενώ την Παρασκευή η Moody’s θα δημοσιεύσει την έκθεση της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Επισημαίνεται ότι η Moody’s αξιολογεί τα ελληνικά ομόλογα με Caa3 και αρνητική προοπτική ενώ πρόσφατα με σχετική έκθεση είχε χαρακτηρίσει θετική για τις ελληνικές τράπεζες την επιβράδυνση των εξυπηρετούμενων δανείων. Το διήμερο 21 και 22 Ιουνίου θα διεξαχθεί το 5ο Roadshow της ΕΧΑΕ στην Ν. Υόρκη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση η οποία πιθανότατα θα δει ευνοϊκά το θέμα της επαναφοράς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Στο πολιτικό πεδίο επισημαίνεται ακόμα ότι στις 26 Ιουνίου θα διεξαχθούν στην Ισπανία γενικές εκλογές.


Στις κυριότερες Γενικές Συνελεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν οι Coca Cola HBC και ΟΠΑΠ (έκτακτη) την Τρίτη (21/6), ΕΥΔΑΠ και ΑΒΑΞ  την Τετάρτη (22/6), ΕΥΑΠΣ και  ΟΤΕ την Πέμπτη (23/6) ενώ η εβδομάδα κλείνει με Folli Follie Group και Ελλάκτωρ την ερχόμενη Παρασκευή (24/6). Τέλος στις 23 Ιουνίου η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς την έκτακτη επιστροφή κεφαλαίου ύψους 57 λεπτών ανά μετοχή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης