Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεχαγιά: Σχεδόν εβδομαδιαίες οι προκλήσεις της Τουρκίας από τότε που υπεγράφη η Διακήρυξη των Αθηνών

Κεχαγιά: Σχεδόν εβδομαδιαίες οι προκλήσεις της Τουρκίας από τότε που υπεγράφη η Διακήρυξη των Αθηνών
"Δεν καταλαβαίνω πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Αν έχουμε κάνει βήματα μπροστά ή αν έχουμε κάνει βήματα πίσω, με ορίζοντα πάντα αυτό που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, ότι κάποια στιγμή θα οδεύσουμε προς τη Χάγη", ανέφερε η Β. Κεχαγιά
Σχετικά Άρθρα
Απαντήσεις από την κυβέρνηση για την ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13/5 και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Μάλιστα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό, όπως το αν «ισχύει η διακήρυξη των Αθηνών», καθώς «από το διάστημα που υπεγράφη η Διακήρυξη ως τώρα, τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο, έχουμε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση προκλήσεις από την τουρκική πλευρά».
Η κα Κεχαγιά μιλώντας στο MEGA, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως «ακούμε συνέχεια για την αποφασιστική στάση της κυβέρνησης, αλλά αποφασιστική στάση δεν βλέπουμε στην πράξη.
Άκουσα τον Υπουργό με προσήλωση να υποβαθμίζει την επικείμενη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα και να λέει ότι είναι μια Συνάντηση Εργασίας και ότι δεν είναι του επιπέδου της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα, όταν υπογράφτηκε η Διακήρυξη των Αθηνών.
Εμείς θέτουμε το εξής ερώτημα: Ισχύει η διακήρυξη των Αθηνών; Γιατί, από το διάστημα που υπεγράφη η Διακήρυξη ως τώρα, τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο, έχουμε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.
Ρωτάμε την ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Καιρίδης μπορεί να απαντήσει ως εκπρόσωπός της: Ισχύουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές;
Τίθενται ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου; Τα βάζει αυτά η Άγκυρα;
Με τι ατζέντα πηγαίνουμε; Θα πάμε μόνο για τη φωτογραφία της στιγμής και μία χειραψία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν;
Έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες και σε τι επίπεδο;
Τι έχουμε κάνει για να αποτρέψουμε –γιατί μας είπε ο κ. Καιρίδης ότι ήταν γνωστό- να μετατραπεί σε τζαμί η Μονή της Χώρας; Η υπουργός Πολιτισμού, η κυρία Μενδώνη, είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη, είχε συναντηθεί με τον ομόλογό της και δεν είπε κουβέντα, ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο να υπάρξει αυτή η μετατροπή, η προκλητική ενέργεια από την πλευρά της Άγκυρας».
Πρόσθεσε πως «έχουμε την ένταξη στα σχολεία και στα σχολικά εγχειρίδια της γείτονος χώρας της περίφημης Γαλάζιας Πατρίδας.
Δεν καταλαβαίνω πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Αν έχουμε κάνει βήματα μπροστά ή αν έχουμε κάνει βήματα πίσω, με ορίζοντα πάντα αυτό που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, ότι κάποια στιγμή θα οδεύσουμε προς τη Χάγη. Πού βρισκόμαστε; Θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων;
Αξιώνουμε απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
Και το λέω αυτό διότι, όταν δείχνουμε αυτήν την υποχωρητικότητα και απλά παρακολουθούμε, ενώ γνωρίζουμε, τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, κάτι το οποίο είχε προαναγγελθεί και επισημοποιήθηκε χθες, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε;»
«Είμαστε (ως Αξιωματική Αντιπολίτευση) υπέρ του διαλόγου και το γνωρίζετε αυτό.
Δεν μας ενδιαφέρει να εκτίθεται η Τουρκία, αλλά το θέμα είναι εμείς να μην απεμπολούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε
Απευθυνόμενη στον κ. Καιρίδη, η κα Κεχαγιά ρώτησε «αν στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στον όποιο διάλογο εξελίσσεται εντάσσεται πάντα και το Κυπριακό».
Μετά την απάντηση του κ. Καιρίδη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε πως «όσο και να προχωρούν και να αναβαθμίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος και πάντα θα λειτουργούμε με βάση τις δυνατότητες αποτροπής; Δεν θα πάμε κάποια στιγμή στη Χάγη;».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν πήρε απάντηση για το Κυπριακό».

Για Τέμπη

Σε ερώτηση για την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά τη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, η κα Κεχαγιά ξεκαθάρισε ότι «η έκφραση του κ. Κασσελάκη δεν ήταν αυτή, είναι ένα απομονωμένο κομμάτι. Σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη, έχουμε πει ότι έχει υπάρξει εγκληματική αμέλεια Υπουργών.
Και έχουμε προκαλέσει άπειρες φορές την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να συναινέσει στη διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής, έχουμε καταθέσει το κατηγορητήριο στη ΝΔ. Τον Νοέμβριο απορρίφθηκε η πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Ήταν πρόταση και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
«Δεν μίλησε κανείς για δολοφόνους Υπουργούς και παρακαλώ να μην παρερμηνεύουμε τα λεγόμενα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Έγινε παρερμηνεία», εξήγησε.
«Προκαλούμε λοιπόν την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι μπορεί συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή της Βουλής με βάση το κατηγορητήριο που καταθέσαμε, ούτως ώστε οι ίδιοι οι υπουργοί που εμπλέκονται, εάν εμπλέκονται και έχουν ευθύνες, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα» υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης