Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Το... Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - τι συνέβη σήμερα στο ταμπλό του ΧΑΑ

tags :
Το... Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - τι συνέβη σήμερα στο ταμπλό του ΧΑΑ
Ο Ιούνιος έκλεισε με σημαντικές απώλειες, με το ΧΑ να έχει να αντιμετωπίσει τόσο τις καθυστερήσεις στην επαναφορά του waiver, όσο και την διεθνή αναταραχή λόγω Brexit. Ο ΓΔ δείκτης -16,2%, ο FTSE 25 -19,1% και ο ΔΤΡ -37,1%.

Η αξία των συναλλαγών σήμερα ανήλθε σε 83,83 εκατ. ευρώ, με τον όγκο τους στα 168 εκατ. τμχ. Ανοδικά κινήθηκαν 50 μτχ ενώ υποχώρησαν 38... Η αξία των πακέτων ανήλθε σε 12,8 εκατ. ευρώ (Κυρίως σε ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ). Την μερίδα του λέοντος απορρόφησαν όπως πάντα οι ΑΛΦΑ και ΕΤΕ (28,5 εκατ. και 13,5 εκατ.) με τις ΟΠΑΠ (8,9 εκατ.) ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ να ακολουθούν (7,62 και 7,48 εκατ. ευρώ)

_______________

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Πέριξ των 537-541 μονάδων κινήθηκε στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης ο Γενικός δείκτης, γύρω του -0,20% με -1%…

Τελικά ολοκλήρωσε στο... +0,04% στις 542,12 μονάδες με τζίρο 83,46 εκατ. ευρώ.

FTSEM- MID 20: +1,28% στις 680,54 μονάδες με τζίρο 786,5 χιλ. ευρώ...

ΔΤΡ:-4,79% στις 680,54 μονάδες με την αξία συναλλαγών στα 57,1 κατ.ευρώ

FTSE25: -0,86% στις 1,451.96 μονάδες με τζίρο 82 εκατ. ευρώ
_________________

Η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε σαφή σημάδια για το πού θέλει να κινηθεί η αγορά, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στα θολά νερά που προκάλεσε το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το στοιχείο όμως που μας έδωσε σήμερα ήταν αυτό της διαφοροποίησης του τραπεζικού κλάδου από το υπόλοιπο ταμπλό, με τις μετοχές του πρώτου να δείχνουν ότι εισέρχονται σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας, η οποία θα κρατήσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια.
_____________

Εικόνα αποσύνθεσης αποπνέει ξανά ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ με τον δείκτη του στο -4,8% και στις 690,53 μονάδες ( το σωστό είναι… 3,5 μονάδες από… 8800).

-6,36% η ΑΛΦΑ, -6,40% η ΠΕΙΡ, -2,48% η ΕΥΡΩΒ και -2,04% η ΕΤΕ...

________________.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ (2) ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ

Στον ΓΔ έχει μειωθεί η εξάρτησή του από τις 4 ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ που έχουν υποχωρήσει στο 18%… Και μπορεί να αντιμετωπισθεί από το μέτωπο των “ΕΕΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ” που διαμορφώνουν το 22%

'Η από το αντίστοιχο των “ΜΟΗ, ΤΙΤΑΝ, ΦΦΓΚΡΠ και ΜΠΕΛΑ” που  συμμετέχουν επίσης με 22%…

ΕΝΩ στον FTSE25 οι (4) πριμαντόνες διαμορφώνουν το 30% (η ΑΛΦΑ το 13,5%), με την ΕΕΕ στο 19,5% και την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ το 25%…

______________.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ: ΜΙΓ στο +6,25%, ΜΠΕΛΑ +4,99%, ΜΟΗ 3,16%, ΕΥΔΑΠ 3,16%, ΜΕΤΚΑ 2,74%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΕΛΠΕ (2,45 μέχρι 2,1%)...

ΕΠΙΣΗΣ αλλά με τζίρους ανάξιους αναφοράς ενισχύθηκαν σημαντικά οι μτχ των ΙΝΤΡΑΚΑΤ (22% με 24 ευρώ...) ΕΣΥΜΒ (10%) ΓΑΛΑΞΙΔΙ (10%) ΜΕΒΑΚΟ 9,6%, ΚΑΜΠΑΣ 5,5%, ΒΙΟΣΚ 9%, ΧΑΛΚΟΡ 5,35%...

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ:  ΣΕΛΟΝΤΑ -10%, SPACE -10%, ΛΥΚΟΣ -9,75%,  ΙΝΤΕΤ 9%, ΑΤΤΙΚΗΣ 9,2%, ΡΕΒΟΙΛ 5,7%, ΦΛΕΞΟ 4,35% ΚΟΥΕΣ 5,4%

______________.

Η ΕΚΘΕΣΗ: Η Morgan Stanley τονίζει ότι οι τράπεζες τις περιφέρειας θα χτυπηθούν περισσότερο με πτώση στα κέρδη ανά μετοχή, και ιδιαιτέρα οι ιταλικές και οι ελληνικές..

Έτσι, μειώνει την σύστασή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο σε equalweight από overweight και μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο 0,29 ευρώ από 0,53 ευρώ…

Για τη Eurobank στο 0,79 ευρώ από 1,42 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,01 ευρώ από 3,65 ευρώ και για την Πειραιώς στο 0,25 ευρώ από 0,46 ευρώ.

_______________

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: 

Πολλές φορές και δικαιολογημένα άλλωστε έχουμε διαβάσει τα περί... σανού με τον οποίον... τρέφουν τους έλληνες οι πολιτικοί τους.

Αυτά με τα οποία όμως ταίζουν εδώ και έτη πολλά, πάρα πολλά, οι αναλυτές τους έλληνες επενδυτές δεν είναι απλά σανός!! Αλλά κάτι εντονότερο!

Κάθησαν τα καλόπαιδα της ΜΟRGAN, της "ΨΙΤΙ", της GOLDMAN και έβγαλαν τώρα άλλα φιρμάνια, ευκαιρίας δοθείσης. Φιρμάνια για... χάνους πάντως... Και να μην αρχίσουσε να αραδιάζουμε τι μας έχουν ταίσει τόσα χρόνια, γιατί θα χάσουμε την...εβδομάδα..

Οσο για το το ποσοστό επιτυχίας τους ...απλά... υπό το ΜΗΔΕΝ!!.

Οι άνθρωποι δεν είναι αναλυτές, σκέτοι χασάπηδες είναι... 'Ολα τα σφάζουν, 'Ολα τα μαχαιρώνουν... Ανάλογα με τα...χαρτάκια-οδηγίες που τους πασσάρουν..
______________.

Η ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ αλλά και του 2ημέρου: ΣΥΝ 5% χθες και ΣΥΝ 5% σήμερα με αποτέλεσμα η μτχ της Jumbo να επανέλθει στις προ Brexit τιμές της... Κι άστους να κυνηγάνε ...χίμαιρες και να μένουν διαρκώς ταπί... Αλλά πάντα ψύχραιμοι, αφού επανέρχονται με τους ίδιους στόχους...
______________.

Μείωση 9,3% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία το Μάιο του 2016 σε σχέση με τον Μάιο του 2015 έναντι µείωσης 4,6% που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2015 προς το 2014.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός ∆είκτης κατά τον µήνα Μάιο 2016, σε σύγκριση µε τον δείκτη του Απριλίου 2016, παρουσίασε αύξηση 1,8%, έναντι αύξησης 0,7%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2015.

Ο µέσος Γενικός ∆είκτης του δωδεκαµήνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, σε σύγκριση προς τον µέσο γενικό δείκτη του δωδεκαµήνου Ιουνίου 2014 – Μαΐου 2015, παρουσίασε µείωση 8,9%, έναντι µείωσης 3,1%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούµενων δωδεκαµήνων.

______________.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ (που αυξάνει συνεχώς τους... οπαδούς της).

«Bρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης διαδικασίας, πολλά μπορούν να συμβούν», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche. Tο βρετανικό δημοψήφισμα καθορίστηκε ιδιαίτερα από τα συναισθήματα, δεν βρίσκονταν στο επίκεντρο οι οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης..

Γι αυτό πρέπει να περιμένουμε εάν πράγματι θα έρθει η έξοδος, τόνισε. Πάντως, εάν η Μ. Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ, ο κ. Ρέγκλινγκ αναμένει την παγίωση μιας Ευρώπης των δύο ταχυτήτων και στα νομίσματα..

«Η Μ. Βρετανία μαζί με τη Δανία, τη Σουηδία και άλλες χώρες θα βρίσκονται στον εξωτερικό κύκλο. Η Ευρωζώνη θα αποτελείται από χώρες ισχυρά ενσωματωμένες», ανέφερε.

_________________


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (σημαντικό μέρος του)

Ο σεισμός που ακολούθησε στην ισοτιμία της στερλίνας ξεπέρασε κατά πολύ το σημείο κορύφωσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ή την «Μαύρη Τετάρτη» του 1992, όταν η λίρα αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, παρατηρεί ο John Hardy, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank.

.Σχετική εικόνα
Μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότερες απόψεις για την σημασία του Brexit μοιάζουν με την Ινδική παροιμία των τυφλών και του ελέφαντα, όπου κάποιοι τυφλοί αγγίζουν διαφορετικά σημεία ενός ελέφαντα, εκφράζοντας ο καθένας μια τελείως διαφορετική άποψη για το πώς μοιάζει αυτό που ψηλαφίζουν με τα χέρια τους, καταλήγοντας σε έναν έντονο καυγά για το ποιος έχει τελικά δίκιο.

.
Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το Brexit. Μερικοί το αντιλαμβάνονται ως μια ξενοφοβική αντίδραση στη μεταναστευτική πολιτική και τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα.

.
Άλλοι στρέφονται στο βάρος των υπερπροστατευτικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο κόστος των εισφορών προς την Ένωση. Αλλά η Ε.Ε. δεν είναι καν ο ελέφαντας εδώ.

.

Ο ελέφαντας είναι η πολιτική της κυβέρνησης και των κεντρικών τραπεζών και η ατελείωτη πίεση για «παράταση και προσποίηση» (extend and pretend) για να βγουν από την όποια κρίση.

.
Αυτές οι πολιτικές μας έφεραν με γοργούς ρυθμούς στη δύσκολη πραγματικότητα της ποσοτικής χαλάρωσης, των μηδενικών και, τώρα πλέον, των αρνητικών επιτοκίων, πολιτικές που ήταν θα αδιανόητες 10 χρόνια πριν.

.
Η ύπουλη πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης και των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων λειτούργησε ως ευλογία για τις ήδη ισχυρές ελίτ, καθώς, για όσους διαθέτουν κεφάλαια, οι αγορές μετοχών ευημερούν από το μηδενικό κόστος χρημάτων.

.

Ωστόσο, με την πρόοδο της παγκοσμιοποίησης, η πίτα του εισοδήματος από την εργασία έχει συρρικνωθεί και η ξέφρενη πλημμελής κοστολόγηση του χρήματος έχει αυξήσει τις μη παραγωγικές εταιρείες και τις μη παραγωγικές συμπεριφορές στο οικονομικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να βλέπουμε εταιρείες με υψηλή κερδοφορία να δανείζονται με σχεδόν μηδενικό κόστος, μόνο για να αγοράσουν πίσω τις δικές τους μετοχές και να πλουτίσουν τους μετόχους τους.

.
To Brexit ήταν απλά μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Βρετανούς ψηφοφόρους να δείξουν την αποδοκιμασία τους για το κατεστημένο, να πουν «Όχι», όχι μόνο στον πρωθυπουργό της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον και την Ε.Ε., αλλά και στην τρέχουσα ιδεολογική δομή στο σύνολό της.

.

«Από τις παγκόσμια συστημικά σημαντικές τράπεζες (globally systemically important banks, G-SIBs), η Deutsche Bank φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους, ακολουθούμενη από την HSBC και τη Credit Suisse», αναφέρει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

.
Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι η Deutsche Bank και η ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στον τελικό γύρο της «άσκησης αντοχής» (stress test) που πραγματοποίησε για να εκτιμήσει τις επιδόσεις τους σε μία ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

.
Το ΔΝΤ σημείωσε ακόμη ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί περισσότερο έναν κίνδυνο μετάδοσης στο εξωτερικό (ενός σοκ) παρά στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Ειδικότερα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο βαθμό επιπτώσεων στο εξωτερικό, με βάση το μέσο ποσοστό απώλειας κεφαλαίων άλλων τραπεζικών συστημάτων εξ αιτίας ενός σοκ στον τραπεζικό τομέα τους», αναφέρει το ΔΝΤ.

.
Η σημασία της Deutsche Bank υπογραμμίζει την ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων, εντατική εποπτεία και παρακολούθηση των διασυνοριακών εκθέσεων, καθώς και την ικανότητα των παγκόσμια συστημικών τραπεζών να μεταβαίνουν σε νέα καθεστώτα εξυγίανσης και εκκαθάρισης, σημειώνει το ΔΝΤ.

_______________.

"ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ"

Στην σχετική επιστολή της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ μέχρι στιγμής απήντησαν οι ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗΣ, ΓΑΛΑΞΙΔΙ, ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, ΚΕΠΕΝΟΥ, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, ΚΥΛΜΥΛΟΙ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΝΑΚΗ, ΚΡΕΚΑ, ΝΗΡΕΥΣ, ΣΕΛΟΝΤΑ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ. Οι περισσότερες δεν έχουν καμμία απαίτηση ενώ και οι λοιπές δεν εμφανίζουν κάποιο μέγεθος που να αξίζει αναφοράς... Εν αναμονή των υπολοίπων απαντήσεων...

________________


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης