Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Rehn (Kομισιόν): Η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας - Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά χρειάζονται προσπάθειες - Η Πορτογαλία να συνεχίσει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας - Ορθή η χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ

tags :
Rehn (Kομισιόν): Η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας - Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά χρειάζονται προσπάθειες - Η Πορτογαλία να συνεχίσει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας - Ορθή η χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ
"Πολύ κοντά" στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται οι διεθνείς δανειστές, όπως διαμηνύει ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, Olli Rehn. "Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες από την Αθήνα" επισημαίνει ο ίδιος, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας.
"Η τελική απόφαση είναι για αύριο. Η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας και εξαρτατάται από το αν η Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας τα εναπομείναντα στοιχεία από τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί", πρόσθεσε ο Rehn, επαναλαμβάνοντας σχόλια που είχε κάνει την Παρασκευή και σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα μπορεί να πάρει το επόμενο τμήμα της διεθνούς βοήθειας σε δόσεις.
"Υψίστης σημασίας" χαρακτήρισε στο μεταξύ τις προσπάθειες της Λισαβόνας για την αποκατάσταση της σταθερότητας.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Pedro Passos Coelho, προήγαγε χθες σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον επικεφαλής του ήσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό ελπίζοντας να τερματισθεί έτσι μια πολιτική διένεξη που προκάλεσε παραιτήσεις υψηλού επιπέδου και απειλούσε να ρίξει την κυβέρνηση και να θέσει σε κίνδυνο τη διάσωση της χώρας.
"Η Πορτογαλία Η . Ωστόσο οι πολιτικοί ηγέτες αναλαμβάνουν τώρα δράση για να εξασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας, η οποία έχει ουσιαστική σημασία για να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και να αποκατασταθεί η ανάκαμψη στη χώρα", δήλωσε ο Rehn.
Νωρίτερα, μιλώντας σε συνέδριο στην Γαλλία ο Rehn σημείωσε πως η ΕΚΤ ανακοίνωσε ξεκάθαρα πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική όσο χρειαστεί για τη διαφύλαξη της ανάκαμψης.
Η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να γίνει πιο «σφιχτή» γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δίκιο να κρατήσει τη δική της πολιτική «χαλαρή», δήλωσε ο ίδιος. Η κίνηση της ΕΚΤ είναι δικαιολογημένη ακόμα και αν η Fed προχωρήσει σε σύσφιξη της πολιτικής της, πρόσθεσε ο Rehn.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε την Πέμπτη πως η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει στο ίδιο ή σε χαμηλότερο επίπεδο τα επιτόκιά της για μία παρατεταμένη περίοδο.
Mάλιστα όπως τόνισε "Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ενδεχόμενο με τα επιτόκια. Το 0,50% δεν είναι το χαμηλότερο", ανοίγοντας επί της ουσίας παράθυρο για νέα μείωση των επιτοκίων κάτω του 0,50%. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά "Η χαλαρή νομισματική πολιτική αφορά σε όλα τα επιτόκια της ΕΚΤ. Θα παραμείνουν χαμηλά για όσο χρειαστεί". Η απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού στο 0,5% ήταν ομόφωνη σήμερα, έσπευσε να διευκρινίσει ο Draghi. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επιτόκια, αλλά καταλήξαμε ομόφωνα να τα διατηρήσουμε σταθερά, πρόσθεσε στη συνέχεια της ομιλίας του ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα ο κεντρικός τραπεζίτης προέβλεψε διατήρηση των κινδύνων για την ευρωπαϊκή οικονομία, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης παραμένουν.
Στο μήνυμά του προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τόνισε την άμεση ανάγκη να αναλάβουν πρόσθετη δράση, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους.
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά τη θέση της κεντρικής τράπεζας: Το ΟΜΤ είναι έτοιμο για όποιον το χρειαστεί, οι όροι άλλωστε είναι ήδη γνωστοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης