Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι 5 ξένοι οίκοι αυξάνουν τα μερίδια τους στο ΧΑ - Στον έλεγχο των ξένων οι συναλλαγές στην αγορά

tags :
Οι 5 ξένοι οίκοι αυξάνουν τα μερίδια τους στο ΧΑ - Στον έλεγχο των ξένων οι συναλλαγές στην αγορά
Με την ολοκλήρωση του 2010 διεφάνη η δυναμική των 5 ισχυρότερων ξένων χρηματιστηριακών εταιριών που δραστηριοποιούνται απευθείας στην Αθήνα καθώς ήλεγξαν συνολικά το 15,3% των συναλλαγών για ολόκληρο το 2010.
Πιο συγκεκριμένα οι 11 πρώτες χρηματιστηριακές εταιρίες στην Ελλάδα - εκ των οποίων 5 ξένες (HSBC, UBS, Merrill Lynch, Citigroup) - πραγματοποίησαν το 72,67% των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2010  σε σύνολο 74 ΑΧΕΠΕΥ.
Η εικόνα στον κλάδο είναι ιδιαίτερα ρευστή αφενός λόγω του υψηλού αριθμού ΑΧΕΠΕΥ που δεν μπορεί να συντηρήσει ο αναιμικός όγκος συναλλαγών στο ΧΑ και αφετέρου το υψηλό κόστος των υπηρεσιών οδηγεί σε αθρόες απολύσεις στον κλάδο. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες, είτε διότι οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους. Υπενθυμίζονται και τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί οι προμήθειες των ΑΧΕΠΕΥ.  Οι πιθανότητες για εξαγορές και συγχωνεύσεις χρηματιστηριακών λόγω συγκυρίας δεν είναι αυξημένες, καθώς αρκετοί είναι οι χρηματιστές που υποστηρίζουν πως στην παρούσα φάση δεν έχει νόημα να «ενώσουμε την φτώχεια μας». Ένα από τα μείζονα θέματα των χρηματιστηριακών εταιριών ήταν οι «κόκκινοι κωδικοί» που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι της φούσκας (1999). Οι περισσότερες ΑΧΕΠΕΥ το θέμα των κόκκινων κωδικών το έχουν επιλύσει είτε αξιοποιώντας το νόμο περί δανεισμού, είτε με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και κλείσιμο εκείνων των παλιών θέσεων. Προκειμένου πάντως να αντιμετωπισθούν αυτά τα θέματα και καθώς ο κλάδος πιέζεται εντονότατα σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, ενδέχεται να εξετασθεί και η πρόβλεψη να συμπεριληφθούν δραστηριότητες και εταιρίες του κλάδου σε κάποιον από τους αναπτυξιακούς νόμους οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταρτιστούν στο προσεχές χρονικό διάστημα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση.
Στην καλύτερη θέση βρίσκονται οι οικογενειακές-χρηματιστηριακές αφού απασχολούν λίγο προσωπικό και μπορούν να μειώνουν και να ελέγχουν τις δαπάνες και τα λειτουργικά τους κόστη.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης