Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα χέρια Στουρνάρα ο «γρίφος» της επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα - Συνεδριάζει αύριο η διακομματική για τις τελικές αποφάσεις που θα παρουσιαστουν στην τρόικα - Ζητείται ξεκαθάρη απάντηση για τον ΦΠΑ

Στα χέρια Στουρνάρα ο «γρίφος» της επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα - Συνεδριάζει αύριο η διακομματική για τις τελικές αποφάσεις που θα παρουσιαστουν στην τρόικα - Ζητείται ξεκαθάρη απάντηση για τον ΦΠΑ
«Γρίφος» για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται για την κυβέρνηση το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων. Η εξαίρεση των αγροτεμαχίων από το ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί σε όλες ιδιοκτησίες από το 2014 έχει «μπλοκάρει» την διακομματική επιτροπή, η οποία συνεδριάζει αύριο υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να επιλέξει ένα από τα δεκάδες σενάρια φορολόγησης που κυκλοφορούν.
Στοιχείο το οποίο ενδεικτικό της δυσκολίας που υπάρχει για την οριστικοποίηση των βασικών χαρακτηριστικών του νέου φόρου είναι το θέμα «φεύγει» από την επίβλεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και περνά στα «χέρια» Στουρνάρα.
Κανονικά, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η διακομματική επιτροπή θα έπρεπε το αργότερο μέχρι σήμερα να είχε καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις. Πράγμα το οποίο δε συνέβη αναβάλλοντας έτσι τη συνεδρίασή της για αύριο δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να ετοιμάσουν εναλλακτικές προτάσεις φορολόγησης των ακινήτων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι «κόβουν και ράβουν» πιθανά και απίθανα σενάρια φορολόγησης, προσπαθώντας να βάλουν σε μια σειρά τις απαιτήσεις-«λάστιχο» που προβάλλουν στις μεταξύ τους συσκέψεις οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.
Στόχος είναι να εισπραχθούν τα 3,2 δισ. από περίπου 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκ των οποίων τα 700-800 εκατ. μόνο από τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Υπολογίζεται πως με την εξαίρεση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τον ενιαίο φόρο έχει ανοίξει μια «τρύπα» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και λύση δεν βρίσκεται.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται και ακραία σενάρια που κάνουν λόγο ακόμη και για τετραπλάσιο φόρο, από ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, για τα πιο ακριβά ακίνητα και οικόπεδα.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση «καίγεται» για μία ξεκάθαρη απάντηση από την τρόικα ως προς το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Χθες ο Γιάννης Στουρνάρας έθεσε εκ νέου το ζήτημα στον Ευρωπαίο Επίτροπο φορολογίας και τελωνείων Αλγκρίντας Σεμέτα σ ε συνάντηση που είχε μαζί του στην οποία παρευρέθηκε και ο Γιώργος Μαυραγάνης.
Το επιτελείο εξήγησε στον κ. Σεμέτα πως η αύξηση του συντελεστή στο 23% απέφερε πρόσθετα δημόσια έσοδα ύψους 160 εκατ. ευρώ - ποσό πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών -τη στιγμή που η ζημία ήταν πολύ μεγαλύτερη (κλείσιμο επιχειρήσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, αύξηση φοροδιαφυγής). Αντιθέτως, μια μείωση του συντελεστή στο 13% για έξι μήνες θα προκαλούσε απώλεια εσόδων της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, αλλά θα συνέβαλλε στην αύξηση της κατανάλωσης, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης