Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος τις φήμες ότι η Blackrock θα επαναξιολογήσει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε μια προσπάθεια επικαιροποίησης των αποτελεσμάτων της – Τα stress tests θα υλοποιηθούν αρχές Οκτωβρίου

 Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος τις φήμες ότι η Blackrock θα επαναξιολογήσει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε μια προσπάθεια επικαιροποίησης των αποτελεσμάτων της – Τα stress tests θα υλοποιηθούν αρχές Οκτωβρίου
(upd2)Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος τις φήμες ότι η Blackrock θα επαναξιολογήσει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών σε μια προσπάθεια επικαιροποίησης των αποτελεσμάτων της.
Δεν συντρέχει τέτοιος λόγος αναφέρουν χαρακτηριστικά και τονίζουν ότι τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος θα υλοποιηθούν τον Οκτώβριο με τις παραδοχές που η Κεντρική τράπεζα θα κρίνει.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι είχαν υπάρξει αμφισβητήσεις για το μοντέλο και τις παραδοχές της Blackrock καθώς ήδη οι προβλέψεις έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου.
Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στην μεγάλη συσχέτιση ανεργίας και αύξησης των NPLs και του ετεροχρονισμού εμφάνισης των NPLs σε σχέση με την κορύφωση της ανεργίας.
Οι επενδυτές να προσέξουν τον ετεροχρονισμό μεταξύ της κορύφωσης της ανεργίας και της κορύφωσης των NPLs των προβληματικών δανείων καθώς προσεχώς θα επιδεινωθούν τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών.
Έχοντας φθάσει η ανεργία στο 27% είναι ξεκάθαρο ότι θα πληγούν τα δάνεια.
Διαχρονικά οι επισφάλειες αυξάνονται κατακόρυφα όταν αυξάνεται η ανεργία.
Ωστόσο υπάρχει μια ιδιαιτερότητα.
Όταν κορυφώνει η ανεργία δεν κορυφώνουν ταυτόχρονα οι επισφάλειες στα προβληματικά δάνεια.
Συνήθως υπάρχει ετεροχρονισμός φάσης 2-4 μηνών δηλαδή έως και ένα χρόνο μετά την κορύφωση της ανεργίας κορυφώνουν και οι επισφάλειες.
Η παράμετρος αυτή είναι καθοριστική γιατί όπως μας δείχνουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2013 των ελληνικών τραπεζών προκύπτει ότι οι επισφάλειες αυξάνονται σημαντικά.
Το 2013 οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα είναι πολύ υψηλότερες του 2012 και έτσι εξηγούνται γιατί η ΤτΕ υποχρεώνει τις τράπεζες να διαθέτουν υψηλά capital buffer.
Με βάση όλες τις ενδείξεις και με τους ρυθμούς που κινούνται οι επισφάλειες είναι πιθανό η πρόβλεψη της Moody’s να επιβεβαιωθεί δηλαδή να φθάσουν τα προβληματικά δάνεια στο 30% ή 67 δισεκ. ευρώ.
Αν αυτό συμβεί σημαίνει ότι θα προστεθούν στο σύστημα επιπλέον 15 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια πλήττοντας τα κεφάλαια.
Οι τράπεζες που διαθέτουν capital buffer θα υποχρεωθούν να τα συντηρήσουν σε υψηλά επίπεδα κοινώς να προχωρήσουν σε πρόσθετες κινήσεις κεφαλαιακών ενισχύσεων ώστε να διαθέτουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης