Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προβόπουλος (ΤτΕ): Τα χειρότερα της κρίσης χρέους είναι πίσω μας – Έως τα μέσα του 2014 η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει – Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση έναντι της λιτότητας

tags :
Προβόπουλος (ΤτΕ): Τα χειρότερα της κρίσης χρέους είναι πίσω μας – Έως τα μέσα του 2014 η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει – Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση έναντι της λιτότητας
Την άποψη ότι η εξομάλυνση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ να μην χρειαστεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων διατύπωσε ο Γ.Προβόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg. Ο κ.Προβόπουλος σημείωσε πως τα χειρότερα της κρίσης χρέους είναι πίσω μας και εκτίμησε πως έως τα μέσα του 2014 η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει

«Δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται ένα είδος σταθεροποίησης, εξομάλυνσης, το εν λόγω πρόγραμμα ίσως να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ» τόνισε ο κ.Προβόπουλος, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα αυτό βοήθησε πολύ και ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με αυτό σε περίπτωση που κάτι τέτοιο χρειαζόταν».
«Πιστεύω πως τα χειρότερα της κρίσης χρέους είναι πίσω μας» τονίζει ο κ.Προβόπουλος, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι αδυναμίες έχουν αντιμετωπιστεί ή ότι ο δρόμος που απομένει δεν θα έχει «χτυπήματα».
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο διοικητής της Τ.τ.Ε. υποστηρίζει ότι οι πιο σταθερές συνθήκες βοηθούν την χώρα να κάνει «καλή πρόοδο» προ της κατεύθυνση εξισορρόπησης της οικονομίας της ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και δύο διεθνείς διασώσεις.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, σίγουρα έως τα μέσα του 2014 και ενδεχομένως νωρίτερα, θα δούμε την οικονομία επιταχύνεται», τονίζει ο κ.Προβόπουλος προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποια θετικά σημάδια, ακόμη και νωρίτερα, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις» καθώς και ότι οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας για μέτρια ανάπτυξη από το 2014 δεν θα επηρεαστούν από τις πρόσφατες εξελίξεις με τη διάσωση της Κύπρου.
Ο κ.Προβόπουλος σημείωσε πως το προηγούμενο της επιβολής φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις αύξηση τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο «μόλυνσης» της Ελλάδας μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Κυπριακές ανησυχίες


«Στην Ελλάδα υπήρξε μεγάλη ανησυχία για την πορεία της Κύπρου, δεδομένου ότι υπάρχουν στενές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι εξαιτίας αυτών των ανησυχιών μπορεί να υπήρξε κάποια εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την προοπτική να υιοθετηθεί το κυπριακό μοντέλο και στην Ελλάδα. Ωστόσο, δήλωσε ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί σταδιακά, δεδομένου ότι υπάρχει ένα γενικό κλίμα βελτίωσης της ψυχολογίας, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει το πρόγραμμα. Έτσι και οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να επιστρέφουν.
Από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, φέρνοντας τις καταθέσεις πίσω στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ο Προβόπουλος. Μάλιστα, οι εισροές έφτασαν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός της πιστωτικής συρρίκνωσης έχει παραμείνει κοντά στο 4%.

Δεν υπάρχει εναλλακτική


«Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή». Αυτή ήταν η απάντηση του στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την καταλληλότητα της πολιτικής λιτότητας στην περίπτωση της χώρας μας.
«Στην Ελλάδα, ο ταχύς ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει οδυνηρές συνέπειες, γιατί αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας, χαμηλότερα εισοδήματα, χαμηλότερους μισθούς και αύξηση των φόρων. Αλλά, δεδομένων των σημαντικών δημοσιονομικών ανισορροπιών μας, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να επανέλθει η ζώνη του ευρώ πίσω σε υγιέστερη βάση, άλλωστε είναι και οι αποφάσεις για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης ως ένα δίχτυ ασφαλείας, ανέφερε ο ίδιος.
Τέλος, αναφορικά με την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από το πόσο σύντομα η Ευρώπη, ειδικά οι χώρες της περιφέρειας, είναι σε θέση να εξισορροπήσουν τις οικονομίες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης