Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Nέο πλήγμα για την κυπριακή οικονομία - Moody's: Υποβάθμισε σε Caa2 το country ceiling της Κύπρου - Σημαντικός ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, αλλά δεν αποτελεί το βασικό σενάριο

tags :
Nέο πλήγμα για την κυπριακή οικονομία - Moody's: Υποβάθμισε σε Caa2 το country ceiling της Κύπρου - Σημαντικός ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, αλλά δεν αποτελεί το βασικό σενάριο
Aπανωτά και αλλεπάλληλα είναι τα πλήγμα που δέχεται τα τελευταία 24ωρα από τους οίκους αξιολόγησης η κυπριακή οικονομία.
Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα ο οίκος αξιολόγησης Moody's που ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει σε Caa2 το country ceiling της Κύπρου.
Όπως αναφέρει στη νέα, ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε η Moody's, η υποβάθμιση του country ceiling της Κύπρου σημαίνει το εξής: Ότι μειώνει την ανώτατη αξιολόγηση που μπορεί να λάβει κάποιος εκδότης χρέους στην Κύπρο, στο Caa2.
H απόφαση του οίκου αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από το ευρώ. Αλλά, όπως προειδοποιεί ο οίκος, παρά το γεγονός πως ο κίνδυνος αποχώρησης της Κύπρου από το ευρώ παραμένει σημαντικός, δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της Moody's.
Στη νέα αυτή έκθεσή του ο οίκος τονίζει πως παρά την υποβάθμιση του country ceiling, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου παραμένει αμετάβλητη στο Caa3, με αρνητικό outlook.
"Η οικονομική εξάρθρωση που θα προκληθεί από την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών και την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων είναι πιθανό να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο αποχώρησης της Κύπρου από το ευρώ", προειδοποιούν ωστόσο οι αναλυτές της Moody’s.
Eάν η Κύπρος αποχωρήσει από το ευρώ, ο οίκος εκτιμά πως θα συμβούν τα εξής:
- Οι επενδυτές θα υποστούν μεγάλες απώλειες λόγω της αναπροσαρμογής των ομολόγων που υπόκεινται στο κυπριακό δίκαιο.
- Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα δεχθεί νέο πλήγμα
- Η κυπριακή οικονομία θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης