Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Αποκαλύφθηκε ο εγκέφαλος πίσω από τη θανατηφόρα έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας

Ρωσία: Αποκαλύφθηκε ο εγκέφαλος πίσω από τη θανατηφόρα έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας
Η βόμβα πυροδοτήθηκε μέσω μιας συσκευής μπαταριών και έναν πλοηγό GPS που έχει ρυθμιστεί ώστε να εκραγεί σε μια προκαθορισμένη θέση στη γέφυρα
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη ρωσική έρευνα για τον βομβαρδισμό της Γέφυρας της Κριμαίας το 2022.
Αρχικά, υπήρχαν υποψίες για εμπλοκή του ουκρανικού στρατού, αλλά οι Ρώσοι ερευνητές εστιάζουν τώρα στον Vasily Malyuk, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, SBU, ως ύποπτο εγκέφαλο και ηθικό αυτουργό της επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων πολιτών.
Ο Malyuk φέρεται να ενορχήστρωσε την επίθεση διορίζοντας μια ομάδα πρακτόρων για να την φέρουν εις πέρας.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, η βόμβα ... καμουφλαρισμένη σε ρολά πλαστικής μεμβράνης, αξιοποίησε ένα στερεό καύσιμο πυραύλων και ενεργοποιήθηκε από μια συσκευή αυτόματης πλοήγησης GPS.
Πιο συγκεκριμένα πυροδοτήθηκε μέσω μιας συσκευής μπαταριών, πιθανότατα C4 ή PE-8, και έναν πλοηγό GPS που έχει ρυθμιστεί ώστε να εκραγεί σε μια προκαθορισμένη θέση στη γέφυρα.
Το ρεπορτάζ κατονομάζει επίσης οκτώ υπόπτους που εμπλέκονται στη λαθραία μεταφορά της βόμβας μέσω πολλών χωρών.
Η φάση της έρευνας ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο, με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας να αναμένεται να ολοκληρώσει την υπόθεσή και να την παραπέμψει σε στρατιωτικό δικαστήριο τον Ιούνιο.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας, με τον επίσημο πρεσβευτή του Κιέβου στον ΟΗΕ Sergey Kislitsa να εξαπολύει σχετικές απειλές κατά της Ρωσίας.
Η πρόσφατη αποκάλυψη των αμερικανικών παραδόσεων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεσαίας εμβέλειας ATACMS, φέρεται να ενισχύει τις προσδοκίες της Ουκρανίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Δεδομένου ότι η καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας θεωρείται εθνικός στόχος από τις ουκρανικές αρχές, έχουν πολλάκις χαιρετίσει την επιχείρηση ως επιτυχία για τις μυστικές υπηρεσίες τους.
Παρά την αρχική άρνηση για ανάληψη ευθύνης από το καθεστώς, το Κίεβο θεωρεί τώρα την τρομοκρατική επίθεση ως σημαντικό επίτευγμα.
Τον Ιούλιο του 2023 η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με τον ίδιο τον Malyuk να το ομολογεί κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εμφάνισής του.
Η έκρηξη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη γέφυρα και οι ρωσικές αρχές την απέδωσαν αρχικά σε έκρηξη φορτηγού κατά τη διέλευση, η οποία στοίχισε τραγικά τη ζωή σε τρία άτομα.
Ωστόσο, η αποκάλυψη της Ουκρανίας την αναγνωρίζει ως μια σκόπιμη ενεργεια σαμποτάζ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης