Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων στην Κύπρο θα κρατήσουν 7-8 εβδομάδες έως τον Μάιο – Ανησυχίες ότι μπορεί να φύγουν από την Κύπρο πάνω από 15 δισ ευρώ καταθέσεις - Έτοιμο το προσχέδιο για τη νομοθετική ρύθμιση

  Οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων στην Κύπρο  θα κρατήσουν 7-8 εβδομάδες έως τον Μάιο – Ανησυχίες ότι μπορεί να φύγουν από την Κύπρο πάνω από 15 δισ ευρώ καταθέσεις - Έτοιμο το προσχέδιο για τη νομοθετική ρύθμιση
(upd)Οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων στην Κύπρο θα κρατήσουν 7 με 8 εβδομάδες έως τον Μάιο σύμφωνα με ορισμένες πηγές στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι προφανώς σχετικό καθώς θα εξαρτηθεί από την γενική συμπεριφορά των καταθετών και των νομικών πιέσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει να ασκούνται. Επιπλέον, είναι σχεδόν έτοιμο και το προσχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που απαιτείται.

Αξίζει τον κόπο κάποιος να μελετήσει την επιλογή της νομικής οδού, αν και τα πράγματα δεν προδιαγράφονται εύκολα", δηλώνει ο Andrey Goltsblat, εκτελεστικός διευθυντής του νομικού οίκου Goltsblat BLP που έχει έδρα στη Μόσχα.
Και πρόσθεσε: Θα πρόκειται για μακροχρόνια νομική διαδικασία.
Ο Goltsblat μάλιστα αποκάλυψε ότι ήδη δύο Ρώσοι, ένας εκ των οποίων διαμένει τώρα στην Κύπρο, τον έχουν προσεγγίσει και ζήτησαν νομική συμβουλή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Steven Philippsohn, συνέταιρος στον οίκο PCB Litigation του Λονδίνου δήλωσε ότι τρεις μεγάλες τράπεζες στη Ρωσία ζήτησαν επίσης νομική αρωγή για το πώς θα χειριστούν την κατάσταση.
Δήλωσε ακόμη ότι ενδεχομένως να μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός ώστε να δικαιωθούν όσοι χάνουν τα χρήματά τους.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα και τις τράπεζες θα αποτιμήσουν τις πιέσεις που ασκούνται και θα καθορίσουν το χρόνο παραμονής των μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.
Ωστόσο θεωρείται εύλογο χρονικό διάστημα οι 7-8 εβδομάδες ώστε να εκτονωθούν ή περιοριστούν οι πιέσεις.
Οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων σημαίνει ότι π.χ. οι έλληνες που έχουν 2,5 δις ευρώ καταθέσεις δεν θα μπορούν να τις μεταφέρουν στην Ελλάδα ή αλλού μέχρι να λήξει αυτό το embargo στα κεφάλαια.
Όμως τραπεζίτης στην Κύπρο από την πρώην Λαϊκή τράπεζα προειδοποιεί στο www.bankingnews.gr  «δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Όλα έχουν καταρρεύσει. Δεν μπορώ να αποκλείσω ακόμη και 15 δις ευρώ να βρίσκονται στην σειρά να αποχωρήσουν κακήν κακώς από την Κύπρο. Παλιά ήμασταν η χώρα της ασφάλειας, τώρα είμαστε η χώρα της ανασφάλειας. Ας παραδεχτούμε ότι καταστραφήκαμε και ως τράπεζα και ως περιφερειακό χρηματοπιστωτικό κέντρο»

(Πρώτη ενημέρωση: 08:23)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης