Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μετά τις κυπριακές τράπεζες, στο στόχαστρο της Fitch μπαίνει και η ίδια η Κύπρος - Προειδοποιεί την κυπριακή οικονομία με υποβάθμιση - Τη θέτει σε Rating Watch Negative... λόγω της συστημικής αποτυχίας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος

tags :
Μετά τις κυπριακές τράπεζες, στο στόχαστρο της Fitch μπαίνει και η ίδια η Κύπρος - Προειδοποιεί την κυπριακή οικονομία με υποβάθμιση - Τη θέτει σε Rating  Watch Negative... λόγω της συστημικής αποτυχίας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος
Μετά τις κυπριακές τράπεζες, τώρα στο στόχαστρο του οίκου αξιολόγησης Fitch, μπαίνει και η ίδια η κυπριακή οικονομία.
Ο οίκος ανακοίνωσε ότι θέτει σε καθεστώς Rating Watch Negative (υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές) την αξιολόγηση Β της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, προειδοποιώντας επί της ουσίας τη Λευκωσία για επικείμενη υποβάθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί η Fitch υποβάθμισε σε «Restricted Default» την Τρ. Κύπρου και σε «Default» την Cyprus Popular Bank.
Όπως υποστηρίζει ο οίκος στη νέα έκθεση που δημοσιοποίησε, η απόφασή του να θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης την κυπριακή οικονομία αντανακλά την πεποίθησή του πως το σοκ που έχει προκληθεί από τη συστημική αποτυχία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος θα έχει μεγάλες, αρνητικές επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία, αυξάνοντας τις προκλήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και παρά το γεγονός πως τελικά η Λευκωσία κατέληξε σε συμφωνία με την τρόικα για ένα πακέτο διάσωσης.
"Η απόφαση για το κλείσιμο της Λαϊκής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών αποτελούν σαφή επιβολή ελέγχων κεφαλαίων", σχολιάζει ο οίκος.
Όπως προσθέτει η Fitch, θα αποφανθεί για το καθεστώς rating watch negative της κυπριακής οικονομίας αμέσως μόλις έχει στη διάθεσή της περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία του Eurogroup.
Οι παράγοντες που θα κρίνουν τι θα ακολουθήσει μετά το rating watch negative:
- Οι οικονομικές και δημοσιονομικές παραδοχές του προγράμματος που έχει συμφωνήσει με την τρόικα η Λευκωσία
- Oι όροι που θα συνοδεύουν την επίσημη χρηματοδότηση της Κύπρου
- Η εφαρμογή και ο αντίκτυπος των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο
- Η ικανότητα και προθυμία της κυπριακής οικονομίας να εφαρμόσει τις βαθιές διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα απαιτηθούν στο πλαίσιο του κυπριακού μνημονίου.
"Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της κυπριακής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα", σημειώνει ο οίκος, εκφράζοντας κυρίως φόβους για:
- την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στην Κύπρο
- την πορεία της ανεργίας
- την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
"Εάν οι κυπριακές τράπεζες οδηγηθούν στην κατάρρευση, τότε η κυπριακή οικονομία θα χρεοκοπήσει", προειδοποιεί η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης