Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνεχίζεται η ρευστότητα μέσω ELA στις κυπριακές τράπεζες - Η Κύπρος δεν είναι ένα νέο μοντέλο για την Ευρώπη, υποστηρίζουν Coeure και Nowotny (EKT) – Juncker: Ντροπή για την αντιμετώπιση των Κυπρίων ως γκάνγκστερ

tags :
Συνεχίζεται η ρευστότητα μέσω ELA στις κυπριακές τράπεζες -  Η Κύπρος δεν είναι ένα νέο μοντέλο για την Ευρώπη, υποστηρίζουν Coeure και Nowotny (EKT) – Juncker: Ντροπή για την αντιμετώπιση των Κυπρίων ως γκάνγκστερ
(upd2)Τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς την Τράπεζα Κύπρου μέσω του προγράμματος ELA ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοινώθηκε σήμερα.
Η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, υποστηρίζουν τα μέλη του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, B. Coeure και E. Nowotny.


Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναφερόμενο στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Eurogroup και των Κυπριακών Αρχών, βάσει του οποίου τίθεται το περίγραμμα των κυριοτέρων στοιχείων του προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ για την Κύπρο, καθώς και της συμφωνίας για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος με στόχο τη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, τονίζει την ανάγκη σταθερής εφαρμογής τους ώστε η Κύπρος να ανακτήσει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές και να επιστρέψει στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατόν.
Στο πλαίσιο αυτό, «το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να μην αντιταχθεί στο αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για την συνέχιση της παροχής Έκτακτης βοήθειας Ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Θα συνεχίσει να επιτηρεί στενά την κατάσταση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Η Κύπρος δεν είναι ένα νέο μοντέλο για την Ευρώπη, διαμηνύουν Coeure και Nowotny

Την άποψη ότι η Κύπρος δεν αποτελεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Benoit Coeure, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem ήταν λάθος.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρόεδρος του Eurogroup είχε υποστηρίξει ότι εάν επιτύχει το bail-in στην Κύπρο, μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ η συνδρομή του ESM (του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας ότι η συμφωνία για την Κύπρο αποτελεί μοντέλο για την Ευρωζώνη. Οι δηλώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να γυρίσουν «στο κόκκινο» οι αγορές της Ευρώπης και να δημιουργηθεί νέα μεγάλη ανησυχία στους Ευρωπαίους καταθέτες σχετικά με την ασφάλεια των καταθέσεων. Κατόπιν, και αφού συνειδητοποίησε τις αντιδράσεις που προέκυψαν, ο Dijsselbloem εξέδωσε νέα ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι «η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις», απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι ισχυρίστηκε πως η συμφωνία της Κύπρου θα αποτελέσει μοντέλο για το σύνολο της Ευρωζώνης και για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ο Coeure υποστηρίζει ότι δεν διαβλέπει κάποιο κίνδυνο για νέα αναταραχή στην Ευρωζώνη, εκτίμησε ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με αυτά που είχε ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου ενώ υποστήριξε ότι είναι καλύτερο οι κυπριακές τράπεζες να παραμείνουν κλειστές έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Επιπλέον, σημειώνει πως η κυπριακή κρίση αποδεικνύει την ανάγκη η ΕΚΤ να αποτελεί μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, τονίζει πως το μάθημα από την Κύπρο είναι πως είναι απαραίτητη η επίβλεψη των τραπεζών και επισημαίνει πως η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί το ευρώ.
Η Κύπρος δεν είναι μοντέλο για άλλες περιπτώσεις υποστήριξε το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ε. Nowotny, ενώ τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την Ιταλία, τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο.
Παράλληλα χαρακτήρισε κατάλληλη τη συμφωνία για την Κύπρο και θετική για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη.

Juncker (πρωθυπουργός Λουξεμβούργου): Σημαντικό ότι απετράπη η χρεοκοπία της Κύπρου – Ένιωσα ντροπή για το ότι όλοι οι Κύπριοι αντιμετωπίστηκαν σαν συμμορίτες και γκάνγκστερ

Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια λύση που αποτρέπει την χρεοκοπία της Κύπρου είναι σημαντικό υποστηρίζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, υπογραμμίζοντας πως οι «17» κατάφεραν να αποδείξουν ότι δεν αφήνουν καμία χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Juncker κατέστησε σαφές σε δηλώσεις του πως η λύση που βρέθηκε απαιτεί μεγάλες θυσίες από τον κυπριακό λαό. «Οι Κύπριοι θα πρέπει να αναδιοργανώσουν το τραπεζικό τους σύστημα και να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους» υπογράμμισε ο Juncker, τονίζοντας πως είναι υποχρέωση της ΕΕ να βοηθήσει την Κύπρο να αναπροσανατολίσει την οικονομία της, πέραν των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα της χορηγήσει.
Ο Juncker επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Κύπρος, υποστηρίζοντας ότι ένιωσε ντροπή για το γεγονός ότι οι Κύπριοι αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν όλοι «συμμορίτες και γκάνγκστερ» ενώ καταδίκασε και τα πλακάτ που εμφανίστηκαν στην Κύπρο, τα οποία παρουσίαζαν την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel με ναζιστική περιβολή.
«Θα πρέπει να συζητούμε μεταξύ μας, παρά να μιλούμε ο ένας για τον άλλο», παρατήρησε ο Juncker.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης