Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Felix Salmon: Η Κύπρος βρέθηκε στη μέση ενός σκληρού πόκερ μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας - Οι Ευρωπαίοι νίκησαν αλλά η ρωσική εκδίκηση θα έλθει μόνο αν βγει η Κύπρος από το ευρώ - Πείραμα για το φόβο «too big to fail» η Λαϊκή

tags :
Felix Salmon: Η Κύπρος βρέθηκε στη μέση ενός σκληρού πόκερ μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας - Οι Ευρωπαίοι νίκησαν αλλά η ρωσική εκδίκηση θα έλθει μόνο αν βγει η Κύπρος από το ευρώ - Πείραμα για το φόβο «too big to fail» η Λαϊκή
Η συμφωνία μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας, δηλαδή της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, είναι ένα τολμηρό και βάναυσο γεωπολιτικό παιχνίδι. Μπορεί το Eurogroup να χρησιμοποίησε μια "ευγενική" γλώσσα στο επίσημο ανακοινωθέν του, "προσβλέποντας στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συνεισφορά", αλλά με δεδομένα τα δισεκατομμύρια ευρώ που οι Ρώσοι αναγκάζονται να συμβάλλουν χωρίς να το θέλουν, οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία είναι μικρές, αναφέρει στην ανάλυση του ο Felix Salmon.
Πλέον όλοι οι αναλυτές βλέπουν το παιχνίδι Ευρώπης με Ρωσία ως μία παρτίδα, όπου οι Ευρωπαίοι έχουν παίξει την πιο επιθετική κίνηση που θα μπορούσαν να παίξουν, αναγκάζοντας κατ 'ουσίαν τους Ρώσους καταθέτες να συμβάλουν τα μέγιστα στη διάσωση της Κύπρου παρά τη θέλησή τους. Αν με αυτήν την κίνηση το παιχνίδι τελειώσει, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια ξεκάθαρη απώλεια της Ρωσίας, και μια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν αναλογιστούμε ότι στο ενδεχόμενο ελέγχου του κεφαλαίου και του κινδύνου κατάρρευσης, οι αγορές έμειναν ατάραχες. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε πανικός στις αγορές της Ευρώπης, εν μέρει επειδή το μεγαλύτερο χτύπημα δόθηκε στους ιδιώτες Ρώσους καταθέτες.
Ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη ήταν ότι οι δύο κύριοι φορείς μετάδοσης της κρίσης - το χτύπημα στις ασφαλισμένες καταθέσεις και την έξοδο από το ευρώ - έχουν αποφευχθεί. Παράλληλα, δεν απαιτείται ψήφιση της απόφασης από την κυπριακή βουλή, και ως εκ τούτου η Λευκωσία δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην απόφαση.
Φυσικά όμως, το παιχνίδι δεν τελειώνει εδώ. Είναι απίθανο η Ρωσία να πιέσει για μια καλύτερη συμφωνία μέσα στα επόμενα 24ώρα, αλλά το χτύπημα στο ΑΕΠ της Κύπρου πρόκειται να είναι τόσο μεγάλο που η προοπτική για άλλον έναν ή δύο γύρους μαζικής ελάφρυνσης του χρέους πρόκειται να είναι εξαιρετικά πιθανή. Η συμφωνία, όπως είναι κατασκευασμένη, θυμίζει την Ισλανδία. Όμως, η Ισλανδία είχε κι άλλες πηγές πλούτου, καθώς και δικό της νόμισμα, ακολουθώντας πολιτικές που την κατέστησαν γρήγορα ανταγωνιστική, κάτι που δεν έχει η Κύπρος.
Για να γίνει πραγματικά μια Ισλανδία, η Κύπρος θα πρέπει να βγει από το ευρώ και να υποτιμήσει το νόμισμα της. Αν δεν το κάνει, τότε θα ζήσει δυστυχώς κάτω από το ζυγό της Ευρώπης, που σημαίνει λιτότητα, κοινωνική αναταραχή, πολιτική αβεβαιότητα και ύφεση. Οι Κύπριοι πρόκειται να υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό κατά τα επόμενα χρόνια, και οι πολίτες της θα κατηγορούν την Ευρώπη για τα δεινά τους. Είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν να εγκαταλείψουν οικειοθελώς το ευρώ, αν η εναλλακτική λύση είναι η ύφεση και ένα υπερτιμημένο νόμισμα. Έτσι μπορεί να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των Ρώσων.
Εν τω μεταξύ, το σχέδιο για τη Λαϊκή πρόκειται να δώσει ένα παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν ένα υπερβολικά μεγάλο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιτρέπεται να καταρρεύσει. Μπορεί η ΛαΪκή να είναι μικρή για τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά πολύ μεγάλη σε σχέση με το ΑΕΠ της Κύπρου. Αν η Κύπρος μπορεί να επιβιώσει από την κατάρρευση της Λαϊκής, τότε ίσως θα είναι ένα πολύ καλό πείραμα για χρεοκοπίες άλλων τραπεζικών κολοσσών που διασώθηκαν στην κρίση, υπό το φόβο του "too big to fail", καταλήγει ο Salmon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης