Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανακοίνωση – αναδίπλωσης από τον Dijsselbloem – «Η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση» - «Δεν υπάρχουν μοντέλα ή πρότυπα» - Διάχυτος πλέον ο... φόβος στην Ευρωζώνη

tags :
Ανακοίνωση – αναδίπλωσης από τον Dijsselbloem – «Η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση» - «Δεν υπάρχουν μοντέλα ή πρότυπα» - Διάχυτος πλέον ο... φόβος στην Ευρωζώνη
(upd)Αναδιπλώνεται το Eurogroup μετά τη δήλωση βόμβα του προέδρου του, η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.
«Η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση, με εξαιρετικές προκλήσεις» σημειώνει σε νέα ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
«Τα μακροοικονομικά μοντέλα εφαρμόζονται ανάλογα με την υπάρχουσα κατάσταση της εκάστοτε χώρας. Δεν υπάρχουν μοντέλα ή πρότυπα» καταλήγει η νέα ανακοίνωση του J. Dijsselbloem.
"Ο πρόεδρος του Ευrogroup J. Dijsselbloem δεν δήλωσε ποτέ πως η συμφωνία της Κύπρου θα αποτελέσει μοντέλο για το σύνολο της Ευρωζώνης και για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις ευρωπαϊκών τραπεζών", δήλωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του Dijsselbloem.

Τι ανέφερε στις 16:58 το www.bankingnews.gr:

Δήλωση βόμβα από τον Dijsselbloem (Eurogroup): Εάν επιτύχει το bail - in, μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ η συνδρομή του ESM για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών - Mοντέλο για την Ευρωζώνη η συμφωνία για την Κύπρο


"Εάν επιτύχει, αποδίδοντας καρπούς, η διαδικασία του bail - in, μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ η συνδρομή του ESM για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών...".
Την ανωτέρω θέση διατύπωσε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, o πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Υπενθυμίζεται πως κατά το bail in μια ρυθμιστική αρχή αναλαμβάνει να καταγράψει το ακάλυπτο χρέος (unsecured debt) μιας τράπεζας και να το μετατρέψει σε κοινές μετοχές ίσης ονομαστικής αξίας με τις οποίες θα πληρωθούν οι πιστωτές.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους των τραπεζών, όπου το βάρος μετακυλύεται στους ομολογιούχους (bail in), προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Ταυτόχρονα, στη συνέντευξή του αυτή ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε πως η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών, θα δράσει υποστηρικτικά για την Ευρωζώνη.
"H συμφωνία για την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να ληφθεί ως άκρως υποστηρικτική για τις άλλες χώρες του ευρώ", τόνισε χαρακτηριστικά.
"Οι χώρες της ευρωζώνης που διαθέτουν υπερμεγέθη τραπεζικά συστήματα, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωσή τους", έσπευσε να προσθέσει ο Ολλανδός Dijsselbloem.
Και τόνισε: Οι χώρες αυτές θα πρέπει να συρρικνώσουν τα τραπεζικά τους συστήματα...
"Στόχος μας είναι να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι για τον δημόσιο τομέα", εξήγησε ο Dijsselbloem , για να προσθέσει στη συνέχεια: Εάν οι μη εγγυημένοι καταθέτες πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία του bail in, θα συμμετάσχουν...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης