Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Aνοίγει ο ασκός του Αιόλου για τις τραπεζικές καταθέσεις – Σε haircut προχωρά και η ισπανική κυβέρνηση επιβάλλοντας φόρο 0,2% -0,3% με στόχο να συγκεντρώσει 2 δις ευρώ

tags :
 Aνοίγει ο ασκός του Αιόλου για τις τραπεζικές καταθέσεις – Σε haircut προχωρά και η ισπανική κυβέρνηση επιβάλλοντας φόρο 0,2% -0,3% με στόχο να συγκεντρώσει 2 δις ευρώ
Σε επιβολή φόρου επί των καταθέσεων προχωρά και η Ισπανία. Η ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της El Pais και του Reuters,  θα ζητήσει από τις υγιείς τράπεζες της χώρας να συνεισφέρουν εκτάκτως το ποσό των 2 δισ. ευρώ, μέσω των καταθέσεων σε αυτές, στο Ταμείο Εγγύησης Kαταθέσεων με σκοπό να βοηθηθούν περί τους 300.000 επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και έχασαν χρήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό επί του προϋπολογισμού Cristobal Montoro ο φόρος που θα επιβληθεί θα είναι της τάξης του 0,2% με 0,3% όπου μέσω αυτού εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 2 δισ.  ευρώ. Βέβαια ο Ισπανός υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο φόρος αυτός δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο
Ακριβώς ισχυρίζεται ο Jaime Becerril, αναλυτής της JP Morgan, ο οποίος πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι μια  «επικίνδυνη κίνηση η οποία επιλέγεται να γίνει σε μια άσχημη στιγμή».
«Είναι άγνωστο εάν θα υπάρξει κίνδυνος από εκροές κεφαλαίων, αν και η ακριβής φύση των καταθέσεων που επηρεάζονται από αυτό το φόρο είναι ακόμα αβέβαιη. Αλλά η "αβεβαιότητα" δεν είναι ποτέ καλός φίλος της οικονομικής σταθερότητας» σημείωσε ο ίδιος.
Οπως, είναι γνωστό, εδώ και πέντε χρόνια, όταν η ισπανική οικονομία έμπαινε σε μια μακροχρόνια κρίση, οι τράπεζες πούλησαν σύνθετα προϊόντα υψηλού επενδυτικού ρίσκου, αξίας 8 δισ. ευρώ. Πολλοί από τους επενδυτές που τα αγόρασαν χρησιμοποίησαν για το σκοπό αυτό τις καταθέσεις τους, νομίζοντας ότι είναι τίτλοι χαμηλού ρίσκου.
Όπως δήλωσε χτες ο  υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας L. De Quindos, «Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα ζητήσει από όλα τα χρηματοιπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν μια έκτακτη συνεισφορά ύψους τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκεντρωθεί ένα ποσόν ύψους 2 δισ. ευρώ». Πάντως, διευκρίνισε ότι οι μικρότερες και πιο αδύνατες τράπεζες θα εξαιρεθούν από την παραπάνω έκακτη εισφορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης