Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνία Σαμαρά - Αναστασιάδη να πωληθούν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνική τράπεζα - Πρόκριμα για Πειραιώς, προσφορά και από Alpha - Plan B το good T.T.

tags :
Συμφωνία Σαμαρά - Αναστασιάδη να πωληθούν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνική τράπεζα - Πρόκριμα για Πειραιώς, προσφορά και από Alpha - Plan B το good T.T.
Έκλεισε η συμφωνία για να πωληθούν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνική τράπεζα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον Κύπριο Πρόεδρο, κ. Αναστασιάδη, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews ότι πωλούνται οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Μετά από συνομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, έκλεισε η συμφωνία να πωληθούν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνική τράπεζα.
Σύμφωνα με την κυπριακή προεδρεία, υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για διάσπαση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.
Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο για την διάσπαση περιέχει ευνοϊκούς όρους για την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης,  εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του Κυπριακού Ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος και επιθυμεί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη συνεχή και στενή συνεργασία που διέκρινε τις σχέσεις των δυο πλευρών από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου μέχρι την οριστική διευθέτηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της Eλληνικής Kυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γιʼ αυτό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του.

Οι ενδιαφερόμενοι

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews, η Ελληνική πλευρά έχοντας αποτιμήσει και την προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι το ELA θα ισχύει έως την Δευτέρα για τις κυπριακές τράπεζες θέλει άμεσα  να έχει αποκτήσει τις Κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.
Στην διεκδίκηση βρίσκονται η Πειραιώς, η Alpha bank και το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Με βάση ορισμένες πηγές η Πειραιώς υποστηρίζεται ώστε να αποκτήσει και τις 2 κυπριακές τράπεζες - πωλούνται μόνο Κύπρου και Λαική και όχι η Ελληνική τράπεζα -  καθώς έτσι θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της στην εσωτερική αγορά αποκτώντας την δεύτερη θέση στο ελληνικό banking.
Η Alpha επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε και το ΤΤ το οποίο θεωρείται ούτως ή άλλως μεταβατική λύση.
Το ερώτημα που εγείρεται βεβαίως είναι πως η Πειραιώς π.χ. που ήδη συγχωνεύει 2 τράπεζες, θα αποκτήσει άλλες 3 κυπριακές τράπεζες και θα εμφανιστεί στην DGCom παρουσιάζοντας το σχέδιο απορρόφησης 5 διαφορετικών τραπεζών ταυτόχρονα.
Κατά ορισμένες πηγές η DGCom θα μπορούσε να αποδεχθεί τις έκτακτες συνθήκες αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρείται εκ των προτέρων σίγουρο.
Η DGCom θεωρείται και είναι ιδιαίτερα αυστηρή με τα κριτήρια που αποτιμά επιχειρηματικά deals και συγκεντρώσεις δυνάμεων.
Το ΤΤ μπορεί να λειτουργήσει ως μεταβατική λύση και θεωρείται λογική λύση ωστόσο έχει ένα μειονέκτημα, δεν είναι συστημική τράπεζα και έχει προηγηθεί resolution που απαγορεύει επεκτατικές κινήσεις.

Στουρνάρας: Άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες

Άμεσα ξεκινά η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα.
Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης