Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Θα προκληθεί χάος αν κλείσει η Λαϊκή – Να απαντηθεί το ερώτημα πως οδηγήθηκε το ELA στα 9 δισ και να απαντηθεί το ερώτημα γιατί η Λαϊκή είχε μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες με βάση την Pimco

Θα προκληθεί χάος αν κλείσει η Λαϊκή – Να απαντηθεί το ερώτημα πως οδηγήθηκε το ELA στα 9 δισ και να απαντηθεί το ερώτημα γιατί η Λαϊκή είχε μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες  με βάση την Pimco
Θα προκληθεί χάος αν κλείσει η Λαϊκή τράπεζα. Η διάσπαση σε good και bad bank δεν μπορεί να αποτελεί λύση για την Κύπρο για τον απλό λόγο ότι σε funding gap και κεφάλαια φθάνουν τα 10 δις ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διέψευσε τα σενάρια περί διάσπασης σε good και bad bank της Λαϊκής αλλά τα ερωτήματα παραμένουν αν τελικώς υπάρξει διάσπαση μια λύση καταστροφική μπορεί να απαντηθούν τα ερωτήματα
1)Πως οδηγήθηκε η Λαϊκή να χρειάζεται 9 δις ELA
2)Πως η Pimco κατέληξε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Λαϊκής είναι μικρότερες από της τράπεζας Κύπρου;
Η Λαϊκή  μπορεί να αποτελεί ή κατά το ορθότερο μπορεί να την κατάντησαν τραπεζικό πτώμα αλλά η διάσπαση σε good και bad bank δεν είναι η καλύτερη λύση καθώς είναι η πλέον κοστοβόρα.
Στην Ελλάδα το resolution δομήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε πριν διασπαστούν οι τράπεζες ΑΤΕ, ΤΤ, Proton bank να έχει δημιουργηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να διασφαλίσει κεφάλαια και funding gap.
Ταυτόχρονα σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και την Τρόικα αποφασίστηκε ποιες τράπεζες θα χαρακτηριστούν συστημικές και βιώσιμες οι οποίες θα τύχουν και προτεραιότητας στην ανακεφαλαιοποίηση.
Στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να διασφαλίζει ότι η διάσπαση σε good και bad bank μιας τράπεζας τύπου Λαϊκής που θα χρειαστεί σε funding gap και κεφάλαια περίπου 10 δις ευρώ μπορεί να είναι βιώσιμος.
Η λύση του resolution έχει λογική όταν προϋπάρχει οργάνωση και κυρίως εξασφαλισμένες πηγές κεφαλαίων και ρευστότητας.
Στην Κύπρο απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί η λύση διεξόδου μπορεί να καταλήξει σε αδιέξοδο.
Σε αυτή την περίοδο μεγάλης κρίσης που έχει φέρει την Κύπρο στα όρια της χρεοκοπίας έφθασε ο καιρός των μεγάλων αποφάσεων.
Να συγχωνευθούν οι Κυπριακές τράπεζες δημιουργώντας μια υπερτράπεζα από την μια αλλά από την άλλη προχωρώντας και σε ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων εντός και εκτός Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης