Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στουρνάρας: Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική – «Έως την Τρίτη η διαδικασία απορρόφησης των κυπριακών τραπεζών» - «Διασφαλισμένες» οι καταθέσεις στην Ελλάδα

tags :
Στουρνάρας: Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική – «Έως την Τρίτη η διαδικασία απορρόφησης των κυπριακών τραπεζών» - «Διασφαλισμένες» οι καταθέσεις στην Ελλάδα
Την διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης στο αρμόδιο υπουργείο.
Ειδικότερα, ο Γ. Στουρνάρας κατέστησε σαφές πως οι 3 κυπριακές τράπεζες αναμένεται να τεθούν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό προκειμένου να «απορροφηθούν» από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ως χρονικό ορίζοντα, ο Γ. Στουρνάρας έθεσε την Τρίτη ως καταληκτική ημέρα ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών.
Αναφερθείς στις καταθέσεις, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως οι καταθέσεις των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες.
Όσον αφορά το χρέος, ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε πως οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup δεν πρόκειται να επιβαρύνουν το ελληνικό χρέος.
Το «παρών» στην έκτακτη σύσκεψη έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. του ΤΧΣ, Α. Σακελλαρίου.
Oλόκληρη η ανακοίνωση του Γ. Στουρνάρα:
«Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συγκλήθηκε σήμερα με θέμα την απόφαση που ελήφθη από το Eurogroup  αναφορικά με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Eurogroup και Κυπριακών Αρχών σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Η ως άνω συμφωνία διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν επιβαρύνει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Στο πλαίσιο της ως άνω συμφωνίας, το Συμβούλιο ομόφωνα εισηγείται την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Για τον σκοπό αυτόν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των υφισταμένων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς αγορά των ως άνω στοιχείων».

Γ. Στουρνάρας: Από την απόφαση του Εurogroup εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Εξαιρούνται από το «κούρεμα» έως 9,9% που επιβλήθηκε στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Αντίστοιχη αναφορά έκανε στις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ . Asmussen.
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο κ. Asmussen, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Κύπρο, θα εφαρμοστεί τόσο το «κούρεμα» όσο και οι νέοι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές επί των καταθέσεων (θα κυμαίνονται στο 20% με 25%).
Ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem, σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα).
Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης