Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Citigroup: Κοντά στο 6,5% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 - Δεν λέει να καταλαγιάσει - Αιτία, το υπερβολικό μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που υιοθετείται

Citigroup: Κοντά στο 6,5% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 - Δεν λέει να καταλαγιάσει - Αιτία, το υπερβολικό μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που υιοθετείται
Δέσμια της ύφεσης - η οποία δεν εμφανίζει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης - παραμένει η ελληνική οικονομία, προειδοποιεί σε νέα σημερινή 5σέλιδη έκθεσή της η Citigroup, σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η ταχύτητα με την οποία κινείται η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν λέει να "κατεβάσει ρυθμούς", υποστηρίζει ο οίκος στη νέα αυτή έκθεσή του με τίτλο "Greece - Recession Not Showing Signs of Easing", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
"To ελληνικό ΑΕΠ έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το χρόνο εντός του οποίου επιβλήθηκαν σημαντικές περικοπές δαπανών, αλλά και από το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο εκταμιεύθηκαν οι δόσεις της βοήθειας", σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
Και υποστηρίζουν: Τα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο χρήσης αποδεικνύουν πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν εμφανίζει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης ή χαλάρωσης.
Κατά τη Citigroup, δεδομένου του μεγέθους της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει προβλεφθεί για το τρέχον έτος, 2013, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται δέσμια βαθιάς ύφεσης και φέτος. Κατά τον οίκο, η ύφεση της Ελλάδας για το 2013 δεν θα διαφέρει και πολύ από τα επίπεδα των δύο προηγούμενων ετών. Επί της ουσίας, την τοποθετεί κοντά στο 6,5% για το σύνολο του 2013, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από τις επίσημες προβλέψεις (ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας), που μιλούν για ύφεση της τάξης του 4,2% για φέτος.
Σχολιάζοντας περαιτέρω ο οίκος, στην εν λόγω έκθεσή του, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ κάνει ειδική μνεία στο εξής: Η ιδιωτική κατανάλωση έχει δεχθεί πολύ σοβαρότερο πλήγμα, κυρίως προς τα τέλη του 2012.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ελληνική Στατιστική Αρχή, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου κατά το 4o τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση κατά 5,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2011, έναντι της μείωσης κατά 6,0% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4oυ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2013. Η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 9,0% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2011, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3%, ενώ μείωση κατά 17,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.
Μείωση κατά 4,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,9 %. Μείωση κατά 8,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2011 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 6,3%.

Μ. Φ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης