Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναζητά φόρμουλα ώστε να αντικαταστήσει τον Δημητριάδη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου παρ΄ ότι είναι ανεξάρτητος με τον Πισσαρίδη – Αντικαθίσταται και η διοίκηση Φιλίππου στην Λαϊκή

   Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναζητά φόρμουλα ώστε να αντικαταστήσει τον Δημητριάδη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου παρ΄ ότι είναι ανεξάρτητος με τον Πισσαρίδη  – Αντικαθίσταται και η διοίκηση Φιλίππου στην Λαϊκή
Δύο μέτωπα έχουν ανοίξει στην Κύπρο από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, το ένα αφορά την διοίκηση Πανίκου Δημητριάδη της Κεντρικής Τράπεζας και το άλλο τον Α. Φιλίππου πρόεδρο της Λαϊκής τράπεζας.

Οι πληροφορίες που μεταφέρουμε είναι αρκετά διασταυρωμένες και από κυπριακές πηγές που δεν επιδέχονται παρερμηνείας.
Ο Αναστασιάδης ο νέος πρόεδρος της Κύπρου ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον διοικητή της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου εδώ και μήνες.
Μάλιστα θεωρεί ότι δεν στήριξε το τραπεζικό σύστημα ενώ υιοθετώντας την πολιτική Χριστόφια εξέθεσε το κυπριακό σύστημα.
Η χθεσινή διαμάχη Κυβέρνησης με Δημητριάδη για το θέμα των δηλώσεων Δημητριάδη περί έκτακτης εισφοράς αποτελεί απλά κορυφή του παγόβουνου.
Αν και οι δηλώσεις Δημητριάδη δεν ήταν άστοχες ως προς την ουσία τους ωστόσο έδειξαν ότι δεν υπήρχε συντονισμός με την κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια ιστορική κρίση και ο συντονισμός όλων των δυνάμεων είναι επιβεβλημένος.
Ο Αναστασιάδης ο νέος πρόεδρος της Κύπρου είχε συνάντηση πρόσφατα με τον Δημητριάδη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και διεφάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει ένα Modus Vivendi.
Όμως οι σχέσεις επιδεινώθηκαν εκ νέου και ο Αναστασιάδης πλέον προωθεί την λύση Πισσαρίδη για την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Κατά ορισμένες πληροφορίες ήδη έχει γίνει κρούση στην ΕΚΤ αναφέροντας αν ένα πρόσωπο όπως ο Πισσαρίδης εγνωσμένης αξίας και βραβευμένος με το Νόμπελ οικονομίας θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Δημητριάδη.
Είναι γεγονός όμως ότι ο Δημητριάδης και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι ανεξάρτητοι θεσμοί, υπάγονται στην ΕΚΤ και προφανώς δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση του διοικητή της Κεντρικής τράπεζας.
Με βάση την λογική θα πρέπει Αναστασιάδης και Δημητριάδης να τα βρουν κατά το λαϊκώς γραφόμενο καθώς η Κύπρος χρειάζεται τώρα συστράτευση από όλες τις δυνάμεις και όχι διαχωρισμούς.
Ταυτόχρονα άλλες εξίσου αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση Φιλίππου θα αντικατασταθεί μέσα στις προσεχείς 2-3 εβδομάδες όπως και τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής τράπεζας. Η διοίκηση Φιλίππου κρίνεται ως ακατάλληλη.
Η διοίκηση Φιλίππου φέρεται να θέλει να υποβάλλει αγωγές κατά πολλών για την πτώση της Λαϊκής και προφανώς προσεχώς θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ωστόσο θα ήταν ενδιαφέρουσα και η αυτοκριτική από τον κ Φιλίππου και τα πεπραγμένα της διοίκησης του.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης