Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του Μαρτίου - Καμία εμπλοκή στο θέμα της διαθεσιμότητας - Ανοιχτά ακόμη ορισμένα ζητήματα που αφορούν στο δημόσιο - Mπλόκο της τρόικα στη ρύθμιση δανείων

Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του Μαρτίου - Καμία εμπλοκή στο θέμα της διαθεσιμότητας - Ανοιχτά ακόμη ορισμένα ζητήματα που αφορούν στο δημόσιο - Mπλόκο της τρόικα στη ρύθμιση δανείων
(upd6)Η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του Μαρτίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Εurogroup και τις επαφές του με τους επικεφαλής της τρόικας.
Ταυτόχρονα ο κ. Στουρνάρας διεμήνυσε πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στο θέμα της διαθεσιμότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα θέματα του δημοσίου και επισήμανε ότι "τα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά".
Πέραν του κ. Στουρνάρα οι επικεφαλής της τρόικας είχαν νωρίτερα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η τρόικα δεν θα αναχωρήσει την Κυριακή, αλλά θα παραμείνει και την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Μπλοκάρει η τρόικα τη ρύθμιση δανείων - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Χατζηδάκη - τριμερούς

Αντιδρά η τρόικα στη σχέδιο νόμου που αφορά στη ρύθμιση των επισφαλών δανείων, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μετά το πέρας της συνάντησης των επικεφαλής της τριμερούς με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα παρατήρησε... «γενναιοδωρία» από την πλευρά της κυβέρνησης όσον αφορά στη συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ τάσσεται υπέρ πιο περιοριστικών ρυθμίσεων, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις για τις τράπεζες και να μην επηρεαστεί ο προγραμματισμός της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη Βρούτση - τρόικας - Νέα συνάντηση αύριο

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον αριθμό των δόσεων που αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συνεχιστούν αύριο σε νέα συνάντηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η τρόικα εμφανίστηκε ανυποχώρητη όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο και την άμεση απόλυση των επίορκων υπαλλήλων, τις οποίες μαζί με τον κατώτατο μισθό θεωρεί ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δις ευρώ. Μάλιστα, η πληροφορία ότι ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας μετέβη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (όπου συνεδριάζει όπως ήταν προγραμματισμένο η Ομάδα Υποστήριξης του Κεντρικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης προκειμένου να αποτυπωθούν οι τελικές προτάσεις για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Άμυνας, Παιδείας, Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών) πυροδότησε σενάρια περί εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, καθώς ο κ.Σταϊκούρας φερόταν να μεταφέρει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις νέες απαιτήσεις της τρόικας.
Ωστόσο, οι πληροφορίες από τη συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας επισημαίνουν πως οι επαφές διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και ότι επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή του προγράμματος, δηλαδή στον προϋπολογισμό του 2013, στην απόδοση των μεταρρυθμίσεων αλλά και στον προγραμματισμό των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η τρόικα θα έχει νέα συνάντηση με τον κ.Στουρνάρα την Κυριακή.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Έχει ήδη προηγηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον Αντώνη Μανιτάκη η οποία είχε διερευνητικό χαρακτήρα από την πλευρά των πιστωτών. Οι ξένοι άκουσαν όσα είχε να τους πει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα έχει κάποιες… μνημονιακές δεσμεύσεις. Με λίγα λόγια, πρέπει να αποφασίσει, και μάλιστα λίαν συντόμως, την έξοδο σημαντικού αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.
Κατά τις πληροφορίες, η «δεξαμενή» των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα πριν δουν την πόρτα εξόδου θα προέλθει από «4» κυρίως πηγές:
1. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι από τους περίπου 70.000 υπαλλήλους των υπουργείων επί συνόλου 700.000 μπορεί να προκύψει πλεονάζον προσωπικό το πολύ 2.500 άτομα.
2. Το βάρος φαίνεται να πέφτει σε ΟΤΑ, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ευρύτερο δημόσιο τομέα για τον μεγάλο όγκο των 25.000 αποχωρήσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν φέτος. Ηδη, έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση σε ΕΟΦ, Δήμο Θεσσαλονίκης και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
3. Σημαντικός αριθμός αναμένεται να καλυφθεί από συγχωνεύσεις και καταργήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς στο πρόγραμμα έχουν μπει 700 φορείς στους οποίους υπηρετούν συνολικά 13.000 υπάλληλοι.
4. Συνεχίζεται το «κυνήγι» εντοπισμού επίορκων, αδικαιολογήτως απόντων και διορισμένων με πλαστά πιστοποιητικά.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για 12.500 αποχωρήσεις μέχρι τον Ιούνιο.
Σημαντικό θέμα που θα βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα θα είναι τα έσοδα και το ενδεχόμενο διορθωτικών μέτρων που επιφέρει η υστέρηση στο πρώτο δίμηνο του 2013.

Σαφάρι ελέγχων για να αποφευχθούν οι φόροι

Για να αποτρέψει τις πιέσεις των δανειστών ο κ. Στουρνάρας έσπευσε τις τελευταίες μέρες να εξαγγείλει μαζικούς ελέγχους «πόθεν έσχες» για εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους του υπουργείου, καθώς και να αποδώσει κάποιες «έξτρα» αρμοδιότητες στον ανεξάρτητο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μετά από επιτακτικά αιτήματα των ελεγκτών.
Ο νέος Γενικός έδωσε μάλιστα και εντολή στις εφορίες για να ξεκολλήσουν οι έλεγχοι στις Μεγάλες Επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε άτομα Μεγάλου Πλούτου.
Ο στόχος πλέον είναι να ολοκληρωθούν άμεσα:
- 34 τακτικοί έλεγχοι στις Μεγάλες Επιχειρήσεις και συνολικά 330 έως τον Ιούλιο, από μόλις 4 τον Ιανουάριο.
- 88 προσωρινοί έλεγχοι σε Μεγάλες Επιχειρήσεις και συνολικά 350 έως τον Ιούλιο, από μόλις 24 τον Ιανουάριο.
- 105 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου και συνολικά 1.200 έως τον Ιούλιο, από μόλις 33 τον Ιανουάριο.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα των μέτρων που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικά και έχουν δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης