Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέο «άνοιγμα» Berlusconi προς την Κεντροαριστερά – «Αναγκαία η συγκρότηση κυβέρνησης» - «Νεκρός πολιτικά ο Bersani» σύμφωνα με τον Grillo - Τρέμουν την πολιτική αποσταθεροποίηση οι αγορές - Moody’s: Αρνητικό το εκλογικό αποτέλεσμα

tags :
Νέο «άνοιγμα» Berlusconi προς την Κεντροαριστερά – «Αναγκαία η συγκρότηση κυβέρνησης» - «Νεκρός πολιτικά ο Bersani» σύμφωνα με τον Grillo - Τρέμουν την πολιτική αποσταθεροποίηση οι αγορές - Moody’s: Αρνητικό το εκλογικό αποτέλεσμα
(upd4)Νέο "άνοιγμα" προς τον κεντροαριστερό ηγέτη, P. L. Bersani, πραγματοποίησε ο S. Berlusconi, ο οποίος εξήρε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης, καθώς το ενδεχόμενο πολιτικής "σαθρότητας" αναμένεται να δυσχαιράνει την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

 





«Η Ιταλία χρειάζεται σταθερότητα» υπερθεμάτισε ο S. Berlusconi, ο οποίος κατέστησε αναγκαία την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης.
Ο S. Berlusconi παράλληλα, εξήρε την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η αξιοπιστία της Ιταλίας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.
«Χωρίς πολιτική σταθερότητα, η Ιταλία θα βρίσκεται σε κίνδυνο» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς στις δημοσιονομικές προσπάθειες της χώρας, ο S. Berlusconi υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα.

«Όχι» Grillo στον Bersani – «Πολιτικά νεκρός ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς»
Απέρριψε τα σενάρια περί συνεργασίας με τον κεντροαριστερό συνδυασμό του P. Bersani ο B. Grillo, σε δηλώσεις του πριν από λίγο, απαντώντας στις διαρροές που ήθελαν να προσφέρει τη στήριξη του στον σχηματισμό κυβέρνησης του πρώτου. Ο ηγέτης του κινήματος των "5 αστέρων" χαρακτήρισε μάλιστα τον Bersani, "πολιτικά νεκρό άνδρα", καλώντας τον μάλιστα να παραιτηθεί.
Να ασκήσει την κριτική του εντός της Βουλής, κάλεσε ο Bersani τον Grillo, απαντώντας στην ουσία στις επικρίσεις του δεύτερου ότι είναι "νεκρός πολιτικά" καλώντας τον να παραιτηθεί...
Την ίδια ώρα, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,83%, από 4,17% στην προηγούμενη, η Ιταλία κατάφερε να δανειστεί 4 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων από τις αγορές, μόλις λίγα 24ωρα από το κλείσιμο της κάλπης που προκάλεσε ένα μίνι σεισμό στην Ευρώπη. Τα επίπεδα αυτά του επιτοκίου, θεωρούνται τα υψηλότερα από τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις, κινήθηκαν κάτω από το 5%, δείχνοντας ότι υπήρξε στήριξη εγχώριων επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα, αντλήθηκαν 4 δισ. μέσω ομολόγων λήξεως 2023, με τον δείκτη κάλυψης να διαμορφώνεται στο 1,654. Παράλληλα, αντλήθηκαν 2,5δισ. μέσω ομολόγων λήξεως 2017, με τον δείκτη κάλυψης να διαμορφώνεται στο 1,614, από 1,3 στην προηγούμενη αντίστοιχη, και το επιτόκιο στο 3,59%, από 2,94% στην προηγούμενη.
Νωρίτερα, οι αναλυτές εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για την κίνηση αυτή.
«Η δημοπρασία πραγματοποιείται σε ένα εξαιρετικά προκλητικό περιβάλλον» αναφέρει στο Bloomberg η Chiara Cremonesi, αναλύτρια στη UniCredit SpA τη στιγμή που αναλυτές της Barclays Plc, αφού υποστηρίζουν πως το εκλογικό αποτέλεσμα υλοποίησε το χειρότερο σενάριο, αυτό της ακυβερνησίας, εκτιμούν πως η απόδοση στα 10ετή ομόλογα ίσως να φτάσει στο 5%. Επιπλέον, αναλυτές επισημαίνουν πως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και η λαϊκή αντίδραση στα μέτρα λιτότητας ενδεχομένως να «υποσκάψει» και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει ανακοινώσει από το περασμένο καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη διαμαρτυρία απέναντι στην πολιτική λιτότητας και οι συνέπειες αυτής μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές» ανέφερε ο Russell Silbertson, επικεφαλής της Global Interest Rates στην Investec Asset Management. Σημειώνεται ότι η «ασπίδα προστασίας» που είχε υψώσει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων για να υλοποιηθεί, προϋποθέτει από την πλευρά του κράτους-μέλους την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων λιτότητας, κάτι που στην περίπτωση της Ιταλίας φαίνεται πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί την παρούσα στιγμή.
Στο πολιτικό επίπεδο, η κεντροαριστερή συμμαχία του Pier Luigi Bersani αφού απέρριψε το «άνοιγμα» που έκανε ο Silvio Berlusconi για τη συγκρότηση ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, έκανε το δικό της «άνοιγμα» προς το μεγάλο νικητή της εκλογικής αναμέτρησης, το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του κωμικού Beppe Grillo. «Τώρα είναι αυτός που πρέπει να μας πει τι θέλει να κάνει. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Μας είπαν να πάνε όλοι σπίτι τους. Τώρα είναι και αυτοί εδώ. Ή να πάνε και αυτοί σπίτι τους ή να μας πουν τι θα κάνουν για την χώρα. Είναι και δική τους χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bersani, ο οποίος επί της ουσίας «πέταξε το μπαλάκι» για την επόμενη ημέρα της Ιταλίας στο Grillo.
Από την πλευρά του ο Grillo, ο οποίος προεκλογικά είχε διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με καμία πολιτική δύναμη του παρελθόντος, τώρα εμφανίζεται διατεθειμένος να μελετήσει τις προτάσεις για συνεργασία. «Δεν είμαστε ενάντια σε όλο τον κόσμο. Θα δούμε μια προς μια τις μεταρρυθμίσεις. Εάν υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μας, θα τις αξιολογήσουμε» είπε ο Grillo. Αλλά οι προκλήσεις και για τον Grillo είναι πολλές. Μια πιθανή συνεργασία του με το Δημοκρατικό κόμμα και την κεντροαριστερά για το «καλό του τόπου» επί της ουσίας θα ακυρώσει το προφίλ και τη δυναμική του κινήματος, το οποίο είχε κάνει σημαία του την πολεμική κατά του πολιτικού κατεστημένου. Από την άλλη είναι τόσο ετερόκλητη η σύσταση των βουλευτών και των γερουσιαστών του κινήματος, η οποία από μόνη της αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα ανησυχίας και αστάθειας.

Moody’s: Προειδοποιεί με υποβάθμιση
Πιστωτικά αρνητικό χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, καθώς εγείρει την πιθανότητα νέων εκλογών, παρατείνοντας  την πολιτική αβεβαιότητα.
«Σε περίπτωση ουσιαστικής επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της χώρας ή δυσκολιών στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιταλίας», προειδοποιεί ο οίκος.
Η Moody's αξιολογεί την Ιταλία με Baa2 και αρνητικό outlook.

Αναλυτικά ο "χάρτης" των εδρών στην ιταλική Βουλή




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης