Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Επί ποδός» η κυβέρνηση λόγω Τρόικας - Στις 3 Μαρτίου το «ραντεβού» Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ - Φθάνουν την επόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια

«Επί ποδός» η κυβέρνηση λόγω Τρόικας - Στις 3 Μαρτίου το «ραντεβού» Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ - Φθάνουν την επόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια
(upd)«Συναγερμό» έχει σημάνει στην κυβέρνηση η έλευση της Τρόικας στην Αθήνα. Οι επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ πρόκειται να αφιχθούν την Κυριακή 3 Μαρτίου στη χώρα μας, ενώ το απόγευμα κιόλας της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται «επί ποδός», καθώς σπεύδει να ετοιμάσει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα ζητήσουν τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρθουν νωρίτερα και δη την επόμενη εβδομάδα στην χώρα μας. Η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων καταφθάνει με συγκεκριμένη ατζέντα ως προς τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί ο έλεγχος για την πρόοδο του Μνημονίου που θα κρίνει και την εκταμίευση των επόμενων δύο δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου πρόκειται να αθροιστούν με τα 6 δισ. ευρώ που έχει προγραμματισθεί να λάβει η Ελλάδα μετά την έκθεση αξιολόγησης του τριμήνου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013.
Σε ότι αφορά στα σημεία στα οποία θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η Τρόικα, μεταξύ άλλων είναι: οι 25.000 απολύσεις που έχει δεσμευτεί ότι κάνει φέτος η κυβέρνηση, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται έμφαση στην φοροδιαφυγή, το σχέδιο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρωστά το Δημόσιο στους ιδιώτες, η πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και του προϋπολογισμού.
Ως προς τον τελευταίο, τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα δείχνουν πλεόνασμα 177 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο έναντι στόχου για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ. Στο Γενικό Λογιστήριο για να ωραιοποιήσουν την κατάσταση με τον προϋπολογισμό έχουν «παγώσει» όλες τις πληρωμές ακόμη και τις επιστροφές του ΦΠΑ για τις οποίες προωθείται νέο αυτοματοποιημένο σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια.
Μεταξύ των κριτηρίων που εξετάζονται για την επιστροφή είναι και τα εξής:
- Ο χρόνος υποβολής της αίτησης επιστροφών φόρων από το Δημόσιο. Η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο κατά την υποβολή αίτησης επιστροφής φόρου θα λαμβάνει έναν ειδικό αριθμό που ουσιαστικά θα προσδιορίζει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
- Οι επιστροφές φόρων να πραγματοποιούνται σε συνάρτηση με την αύξηση των εσόδων. Εξετάζεται οι επιστροφές να ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσοστό κάθε μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων.
- Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που θα θέτει ο νέος νόμος είναι οι παραβάσεις που έχει κάθε εταιρία. Παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί στο παρελθόν ή διαπιστώνονται κατά τη διενέργεια ελέγχου θα παγώνουν την επιστροφή ΦΠΑ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης